Image default
Οικονομία

Από 60 – 200 ευρώ η επιχορήγηση για τη μετατροπή κτηρίων σε “έξυπνα” (ευρυζωνικές συνδέσεις, “έξυπνοι” μετρητές)

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται η δράση Smart Readiness Voucher Scheme, η οποία αφορά την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνολογική υποδομή 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, με την εν λόγω δράση επιχορηγείται τμήμα του κόστους για:

-Την αναβάθμιση της εσωτερικής καλωδίωσης των κτηρίων προκειμένου να μπορούν να λάβουν ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.

-Την εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση νέων “έξυπνων” μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο).

-Την εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτηρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).

-Εργασίες που θα πραγματοποιηθούν ειδικότερα σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εφόσον βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.

-Περιοχές παρέμβασης είναι αυτές από τις οποίες διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026, δίκτυο οπτικών ινών που δύναται να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.

Τα κτήρια που θα μπορούν να επιδοτηθούν θα προκύπτουν με βάση τα στοιχεία που θα υποβάλλονται από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης όσο συχνά είναι αναγκαίο. 

Για τον σκοπό αυτό, οι πάροχοι που επιθυμούν να δηλώσουν σημεία κάλυψης θα πρέπει να έχουν εγγραφεί αφενός στο “Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος”, αφετέρου στο Πληροφοριακό Σύστημα “Χάρτης Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων (ΧΕΜΔ)” του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του οποίου θα ενημερώνεται το Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος.

Η δράση προκηρύχθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας, με τα κονδύλια να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι αιτήσεις εγγραφής εγκαταστατών στο “Μητρώο Εγκαταστατών” της δράσης μπορούν να υποβάλλονται έως την ημερομηνία λήξης, δηλαδή τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025.

Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες υπό τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις: Βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση, με την επιδότηση να ανέρχεται από 60 – 200 ευρώ.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανά κτίριο προκύπτει με βάση τον αριθμό των ορόφων, των οριζόντιων ιδιοκτησιών και την κατηγορία των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν.

Ουσιαστικά, η λογική του Smart Readiness Voucher Scheme είναι να δοθεί χρηματοδότηση του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών που θα εγκαθιστούν στο εσωτερικό του κάθε διαμερίσματος οπτική ίνα, που θα έρχεται από τον κατανεμητή του κτιρίου, και ταυτόχρονα η δημιουργία υποδομής, που θα επιτρέψει την εγκατάσταση “έξυπνων” μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το κόστος του χρήματος συνεχίζει να «ανεβαίνει», ενώ ο πληθωρισμός «πέφτει»

admin

Παράγωγα: Η αύξηση στη νευρικότητα εκτίναξε τον τζίρο

admin

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας για τον Ιούνιο

fastpath

Χατζηθεοδοσίου: Οριζόντια αντιμετώπιση στη φορολογία δεν σημαίνει και δίκαιη μεταχείριση

fastpath

Eurobank: Η «ακτινογραφία» της οικονομίας το α’ τρίμηνο – Τα θετικά και αρνητικά μηνύματα

fastpath

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι μεταβλητές για το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα

fastpath

Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας… Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

fastpath

ΗΠΑ: Άνοδος στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αλλά χωρίς ανησυχητικά σημάδια για την απασχόληση

admin

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα – Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2021

admin

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι έξι προκλήσεις στην επόμενη μέρα του ασφαλιστικού κλάδου

fastpath

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ασφάλεια εν όψει καλοκαιριού

fastpath

Γ. Πολυχρονίου στο Naftemporiki TV: Εκτιμώ πως δεν θα γίνει αναβάθμιση το 2023

admin