Image default
Οικονομία Τράπεζες

Γιατί μειώθηκαν καταθέσεις και χορηγήσεις τον Φεβρουάριο

Σε πτωτική τροχιά, αν και με μικρότερη ένταση, παρέμειναν τόσο οι καταθέσεις όσο και οι χορηγήσεις του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο, εν μέσω ισχυρών πληθωριστικών και επιτοκιακών πιέσεων που συμπιέζουν τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και κάμπτουν την “όρεξη” για νέα δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι επιχειρήσεις απέσυραν συνολικά καταθέσεις 1,255 δισ. ευρώ (καθαρό ποσό), έναντι 3 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη μείωση τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα για τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις παρουσίασαν σταθεροποιητικές τάσεις καθώς υποχώρησαν μόλις κατά 202 εκατ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Όπως εξηγούν στο Capital.gr αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η μείωση των καταθέσεων και στις δύο κατηγορίες το πρώτο δίμηνο του έτους θεωρείται φυσικό επακόλουθο της μεγάλης ρευστότητας που συσσωρεύτηκε στους καταθετικούς λογαριασμούς τον Δεκέμβριο και η οποία πλέον αποσύρεται σταδιακά προκειμένου να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Πράγματι, τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2022 καταδεικνύουν εκτίναξη των καταθέσεων κατά 5 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. “Εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ακρίβειας το τελευταίο έτος, είναι αναμενόμενο να δούμε πτωτικές τάσεις στις αποταμιεύσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, ένα μέρος της ρευστότητας διατίθεται για τις αποπληρωμές των δανείων που στα επιχειρηματικά δάνεια παρατηρείται πιο έντονα ως τάση λόγω της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο οκτάμηνο.

Συγκρατημένη μείωση στις χορηγήσεις

Στον αντίποδα, ανθεκτικές αποδεικνύονται οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες παρά το αυξανόμενο κόστος δανεισμού. Παρότι διαπιστώνεται πτωτική τάση, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι “ο ρυθμός μείωσης των εκταμιεύσεων είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο”.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο η χρηματοδότηση των ιδιωτών μειώθηκε κατά 103 εκατ. ευρώ, έναντι 203 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι χορηγήσεις συρρικνώθηκαν κατά 21 εκατ. ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο retail σημειώθηκε αύξηση 150 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης 1,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στις επιμέρους κατηγορίες χορηγήσεων, τον Φεβρουάριο παρατηρείται ελαφρά αύξηση στις χορηγήσεις καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, ενώ στις εκταμιεύσεις αυτοκινήτων και επιχειρηματικών δανείων καταγράφεται στασιμότητα.

Συνολικά σε επίπεδο λιανικής τραπεζικής, το πρώτο δίμηνο του έτους οι εκταμιεύσεις άγγιξαν τα 170 εκατ. ευρώ, επίπεδα που δεν υποδηλώνουν ουσιαστική πτωτική τάση, δεδομένου ότι συνολικά το 2022 οι χορηγήσεις ιδιωτικού τομέα ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ περίπου.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο τα στοιχεία των τραπεζικών χορηγήσεων συνήθως παρουσιάζουν εποχικότητα και για τον λόγο αυτό εκτιμούν ότι τα δεδομένα πρώτου τριμήνου θα είναι πιο αντιπροσωπευτικά όσον αφορά για την πιστωτική επέκταση συνολικά του 2023.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το κόστος του χρήματος συνεχίζει να «ανεβαίνει», ενώ ο πληθωρισμός «πέφτει»

admin

Παράγωγα: Η αύξηση στη νευρικότητα εκτίναξε τον τζίρο

admin

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας για τον Ιούνιο

fastpath

Χατζηθεοδοσίου: Οριζόντια αντιμετώπιση στη φορολογία δεν σημαίνει και δίκαιη μεταχείριση

fastpath

Eurobank: Η «ακτινογραφία» της οικονομίας το α’ τρίμηνο – Τα θετικά και αρνητικά μηνύματα

fastpath

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι μεταβλητές για το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα

fastpath

Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας… Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

fastpath

ΗΠΑ: Άνοδος στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αλλά χωρίς ανησυχητικά σημάδια για την απασχόληση

admin

Moody’s: Πώς «βλέπει» τις ελληνικές τράπεζες μετά τις εκλογές

admin

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα – Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2021

admin

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι έξι προκλήσεις στην επόμενη μέρα του ασφαλιστικού κλάδου

fastpath

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ασφάλεια εν όψει καλοκαιριού

fastpath