Image default
Πολιτική

Εκλογές 2023 – Κάλπες 21 Mαΐου και 2 Ιουλίου: Οι τέσσερις παράμετροι πίσω από το εκλογικό χρονοδιάγραμμα

Η προσωπική του αξιοπιστία, το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι χώρα με πολιτική σταθερότητα, η διαφύλαξη της ηρεμίας στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου ήταν οι τέσσερις παράμετροι που βάρυναν αποφασιστικά στην επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προσδιορίσει την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών για την Κυριακή 21 Μαΐου.

Σύμφωνα - το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη ήταν να παραμείνει πιστός στη δέσμευση την οποία είχε αναλάβει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Δέσμευση η οποία, όπως τονίζουν συνεργάτες του, θα εκπληρωθεί καθώς η χώρα θα αποκτήσει την επόμενη πολιτική κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, οπότε θα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τις 7 Ιουλίου 2019 που ανέλαβε τα καθήκοντά της η σημερινή κυβέρνηση.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το συνολικό εκλογικό χρονοδιάγραμμα υπογραμμίζοντας ότι «αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», φράση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για τη διεξαγωγή της σφόδρα πιθανής δεύτερης κάλπης έχει κλειδώσει η Κυριακή 2 Ιουλίου.

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτές τις ανακοινώσεις υπολογίζοντας ότι στις 10 και 11 Ιουλίου που θα συνέρθει η κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα να έχει εκπροσώπηση από τον εκλεγμένο πρωθυπουργό που θα ηγείται νέας κυβέρνησης με εξασφαλισμένη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων.

Τη Δευτέρα του Θωμά η έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις αποφάσεις του αλλά το επίσημο αίτημα για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν τυπικά οι εκλογές θα υποβληθεί μετά το Πάσχα.

Με βάση τις συνταγματικές πρόνοιες, οι κάλπες πρέπει να στηθούν εντός ίδιος μήνα από τη διάλυση της Βουλής, οπότε το ΠΔ για την προκήρυξη θα θυροκολληθεί, ως είθισται, στη Βουλή την επόμενη της Κυριακής, ήτοι τη Δευτέρα 24 Απριλίου.

Την ημερομηνία αυτή θα ξεκινήσει και τυπικά η προεκλογική περίοδος και θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι προθεσμίες για την υποβολή των υποψηφιοτήτων από όσους προτίθενται να διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο και, εν συνεχεία, την ανακήρυξή τους από τις δικαστικές αρχές.

Την επομένη της ψηφοφορίας της 21ης Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάθεση διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, κατά σειράν, ίδιος αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Αν και κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να διατηρήσει την εντολή επί τρεις ημέρες, η όλη διαδικασία δεν προβλέπεται να διαρκέσει παραπάνω από μια βδομάδα. Κι αυτό καθώς, με βάση τους υφιστάμενους δημοσκοπικούς συσχετισμούς, δύσκολα μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα και εφόσον σε αυτή τη θέση βρεθεί η ΝΔ, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα παραδώσει την εντολή για να προσχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να στηθούν το γρηγορότερο δυνατό επαναληπτικές κάλπες, στις οποίες η κατανομή των εδρών θα γίνει με το σύστημα ίδιος ενισχυμένης αναλογικής.

Οι διερευνητικές εντολές και η άμεση διάλυση της Βουλής

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπιστώνοντας την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης που να μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από τη Βουλή, θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο της να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής και εφόσον, όπως όλα δείχνουν, αποβεί άκαρπη και αυτή η προσπάθεια, θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής έναν από τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, που κατά πάσα πιθανότατα θα είναι -λόγω σειράς- ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

Στο μεταξύ, πριν από το τέλος Μαΐου και πιθανότατα το διήμερο 29 και 30.5, θα γίνει η ορκωμοσία των μελών της ίδιος Βουλής που θα εκλέξουν Προεδρείο και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τον καινούργιο προεκλογικό αγώνα, αφού ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατία να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει τη νέα προσφυγή στις κάλπες.

Όλα αυτά προσδοκάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 2 Ιουνίου και η βούληση της κυβέρνησης είναι να έχουν δρομολογηθεί όλα από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά η μυν υπουργός να έχει παραδώσει στον υπηρεσιακό υπουργό όταν οι μαθητές θα μπουν στις τάξεις για να διαγωνιστούν.

Μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση της 2ας Ιουλίου, η προσδοκία της κυβερνητικής ηγεσίας είναι ότι από τη λαϊκή ψήφο θα προκύψει συσχετισμός δύναμης που θα επιτρέπει τη συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης, η οποία θα είναι είτε αυτοδύναμη είτε αποτέλεσμα συνεργασίας κομμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα έχει δηλώσει ότι «η πρώτη κάλπη θα μας δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πως θα κυβερνήσει», εννοώντας ότι μπορεί είναι να συγκροτηθεί κυβέρνηση μονοκομματική ή κυβέρνηση συνεργασίας. Ο ίδιος έχει εκφράσει την προτίμησή του σε «μια κυβέρνηση από ένα κόμμα αλλά με περισσότερα χρώματα»

«Ποια Ελλάδα θέλουμε»

Εξηγώντας τις στοχεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός πιστεύει ειλικρινά στη θεσμικότητα, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, ώστε η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή να μην υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια».

«Η σταθερότητα, η συνέπεια, ο σεβασμός στους θεσμούς είναι βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι οι οδοί για να επιτύχουμε την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας μας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Δίνοντας, τέλος, το στίγμα των προεκλογικών διλλημάτων που θα θέσει μετ΄ επιτάσεως η κυβερνητική παράταξη, το διάστημα των 14 εβδομάδων που μας χωρίζουν από τις δεύτερες κάλπες, σημείωσε: «Μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αναταραχής και μεγάλων προβλημάτων, η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα. Οι πολίτες, στις επικείμενες εκλογές, καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη μέρα και ποια Κυβέρνηση είναι η κατάλληλη για να πραγματώσει τις προσδοκίες τους».

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά – Πατέρας Καρολάιν για Αναγνωστόπουλο: Θα ήταν τιμή μου να τον εκτελέσω… αν ίσχυε η θανατική ποινή

Ναυάγιο της Ζακύνθου: Γρίφος το άνοιγμα της παραλίας – Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων

Λακωνία: «Ας πρόσεχε, ποτέ δεν άκουγε» λέει με κυνικότητα η αδελφή της 13χρονης που γέννησε το παιδί του βιαστή της

Subscribe to our News

* indicates required/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Στρατηγική γαλάζιας συσπείρωσης πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες – Οι τελευταίες περιοδείες Μητσοτάκη

admin

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Κασσελάκη από διαφορετικά «δωμάτια»

admin

Μπακογιάννης: «Θέλω μια Αθήνα υπερήφανη για τον σύγχρονο εαυτό της»

admin

Πυροσβεστικές κινήσεις Κασσελάκη: Μετά τον Φίλη, το «mea culpa» για το «κρατίδιο»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Στάχτη στα μάτια είναι οι απολύσεις των γαλάζιων διοικήσεων στα νοσοκομεία Μεταξά και Αγία Όλγα»

admin

Αντρέας Κιντλ, νέος πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα: Πρόθεσή μου να ενισχύσω τις εξαιρετικές ελληνογερμανικές σχέσεις

admin

Βουλή: Με τις ψήφους της ΝΔ «πέρασε» από την ολομέλεια το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ

admin

Αντρέας Κιντλ, ο νέος πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα: «Ονειρευόμουν πάντα αυτή τη θέση»

admin

Βορίδης: Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ από την επικράτηση Κασσελάκη

admin

Βόλος – ΝΔ για το σόου Κασσελάκη με τις λάσπες: Ας πει στον σκηνοθέτη του να αποφεύγει τα σπίτια συγγενών βουλευτών του

admin

Βρούτσης για Κασσελάκη: «Στη μόνη κυβέρνηση που αναβαθμίζει το ΟΑΚΑ, προσπαθεί με fake news να κάνει φτηνή αντιπολίτευση»

admin

Χριστοδουλίδης: Δεν αποδεχόμαστε να συζητήσουμε λύση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών

admin