Image default
Ευρώπη

Ζούμε τη «χαμένη δεκαετία» της παγκόσμιας οικονομίας;

Τα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορούσαν να φέρουν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει δει η παγκόσμια οικονομία εδώ και δεκαετίες, καθώς η χρηματοπιστωτική αστάθεια και ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνουν την παραγωγικότητα.

Αυτό υποστήριξε σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να είναι κατά μέσο όρο 2,2% για το υπόλοιπο της δεκαετίας, εγκαινιάζοντας μια «χαμένη δεκαετία» για την παγκόσμια οικονομία, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υιοθετήσουν φιλόδοξες πρωτοβουλίες για την τόνωση της προσφοράς εργασίας, της παραγωγικότητας και των επενδύσεων.

Συγκριτικά, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν 3,5% και την τελευταία δεκαετία διαμορφώθηκε στο 2,6%.

Αν δεν αντιστραφεί αυτή η επιβράδυνση, η «χαμένη δεκαετία» θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη μείωση της φτώχειας, προειδοποίησε η έκθεση.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις των τελευταίων ετών, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τερμάτισαν σχεδόν τρεις δεκαετίες σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παραγωγικότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την αύξηση του εισοδήματος και τους υψηλότερους μισθούς.

Σήμερα, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, η χρηματοοικονομική αβεβαιότητα και τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας ότι θα δούμε δύο εξελίξεις:

  • η γήρανση του πληθυσμού θα αποδυναμώσει το εργατικό δυναμικό στις ανεπτυγμένες οικονομίες, και
  • το διεθνές εμπόριο γίνεται υποτονικό.

Οι συνήθεις δυνάμεις που οδηγούν τις οικονομικές τάσεις υποχωρούν, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τις κυβερνητικές πολιτικές, τις δαπάνες και τα επιτόκια. Η τραπεζική κρίση, εφόσον επιδεινωθεί, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη, υποστήριξε η Παγκόσμια Τράπεζα. «Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια χαμένη δεκαετία εν εξελίξει, όχι μόνο για ορισμένες χώρες ή περιοχές όπως συνέβη στο παρελθόν αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».

Παρόλα αυτά, οι συντάκτες της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσαν ότι η δυνητική ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μπορούσε να ενισχυθεί έως και 2,9% εάν οι χώρες εστιάσουν την πολιτική τους στην προσφορά εργασίας, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις.

«Όλα αυτά τα πράγματα θα περιοριστούν λόγω της ασθενέστερης δυνητικής ανάπτυξης στο μέλλον», είπε ο Ayhan Kose, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η επιβράδυνση που περιγράφουμε θα μπορούσε να είναι πολύ πιο έντονη αν ξεσπάσει άλλη μία παγκόσμια οικονομική κρίση, ειδικά αν αυτή η κρίση συνοδεύεται από παγκόσμια ύφεση».

Σχετικα αρθρα

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin

Ο Επίτροπος Εργασίας υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα σε όλη την ΕΕ

admin