Image default
Οικονομία

ΙΟΒΕ: «Βασίλισσα» η Γερμανία στις επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Γερμανία φιγουράρει στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, με σχετικό μερίδιο 18,3%. Ποια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γερμανικών επενδύσεων. Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ.

Τον τίτλο «του μεγαλύτερου ξένου επενδυτικού εταίρου» της Ελλάδας διατηρεί η Γερμανία, με τη συνεισφορά των γερμανικών επιχειρήσεων, το 2021, να εκτιμάται σε 6,8 δισ. ευρώ, ήτοι στο 3,8% του ΑΕΠ της χώρας μας. Η συνεισφορά τους σε όρους απασχόλησης διαμορφώνεται σε 65.000 θέσεις εργασίας, ενώ στο σκέλος των δημοσιονομικών εσόδων, η συνολική συμβολή εκτιμάται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

«Το 2021 και το 2022 ήταν έτη μεγάλης ανάκαμψης για την Ελλάδα μετά την πανδημία. Πλέον, η άνοδος του πληθωρισμού και η εκτόξευση του κόστους δημιουργούν πολύ σημαντικά ερωτήματα για το πώς θα εξελιχθούν οι επενδύσεις στη γειτονιά μας», τόνισε το μεσημέρι της Τρίτης ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης των βασικών στοιχείων της μελέτης του Ιδρύματος για «το αποτύπωμα του γερμανικού επιχειρείν στην ελληνική οικονομία».

«Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές, όπως επίσης και οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι πως θα τις ενδυναμώσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βέττας.

Γιατί οι γερμανικές επενδύσεις διαφοροποιούνται έναντι άλλων χωρών

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιο Κελέμη, «οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν συγκεκριμένα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία τις διαφοροποιούν έναντι των επενδύσεων άλλων χωρών. Η Γερμανία δεν εξασφαλίζει μόνο κεφαλαιακές ροές προς την Ελλάδα, αλλά και τη μεταφορά υψηλής ποιότητας τεχνολογίας και εξειδίκευσης».

Η Γερμανία είναι ένας σημαντικός επενδυτικός και οικονομικός εταίρος της Ελλάδας σε κλάδους όπως εκείνοι των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών», σημείωσε ο κ. Κελέμης, προσθέτοντας πως η χώρα μας αντιμετωπίζει πάντοτε τη Γερμανία ως έναν σταθερό και πιστό επενδυτή.

«Η Γερμανία παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτικός εταίρος της Ελλάδας, παρά τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της χώρας μας και παρά τις αναταράξεις που ακολούθησαν στη συνέχεια λόγω πανδημίας και εν συνεχεία στη σκιά των γεωπολιτικών εντάσεων», συμπλήρωσε.

Το πιο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Κελέμη, είναι ότι «εμπιστεύεται την Ελλάδα η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης», ενώ επιβεβαίωσε πως παραμένει υψηλό το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα μας.

Το «αποτύπωμα» του γερμανικού επιχειρείν στην ελληνική οικονομία… σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της μελέτης, η Γερμανία κατέχει σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές και στις εισαγωγές της Ελλάδας και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στους εξαγωγικούς προορισμούς και τις χώρες προέλευσης εισαγωγών της ελληνικής οικονομίας. Το 2021 η αξία των εισαγωγών αγαθών από τη Γερμανία ανήλθε σε 6,9 δισ. ευρώ, σχεδόν κατά 1,0 δισ. ευρώ ενισχυμένη σε σύγκριση με το 2020 και το 2019, ενώ η αξία των εξαγωγών προς τη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ το 2021, με αύξηση πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και το 2019.

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν επηρεάσει την αξία εισαγωγών και εξαγωγών, οι ροές με τη Γερμανία επεκτάθηκαν και σε πραγματικούς όρους. Οι εξαγωγές προς τη Γερμανία αυξήθηκαν μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 κατά 23,8% σε αξία και κατά 7,1% σε όγκο, ενώ οι εισαγωγές επεκτάθηκαν κατά 19,3%, με αύξηση στον όγκο εμπορευμάτων κατά 10,8%.

Οι εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας προς τη Γερμανία αφορούν κυρίως σε καταναλωτικά αγαθά, καταλαμβάνοντας το 56,1% των συνολικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, ενώ στις εισαγωγές κυριαρχούν τα κεφαλαιουχικά αγαθά και οι βιομηχανικές προμήθειες με 54,8%.

Σε κλαδικό επίπεδο κυριαρχεί στις εξαγωγές ο κλάδος τροφίμων, με μερίδιο 23,8% και ο κλάδος βασικών μετάλλων με 14,5%, ενώ στις εισαγωγές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις οι κλάδοι χημικών και φαρμάκων με 19,0% και 17,3% αντίστοιχα.

Οι εισπράξεις υπηρεσιών από κατοίκους Γερμανίας διαμορφώθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ το 2021 (9,1% των συνολικών εισπράξεων), ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έφτασαν στα 1,5 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις ταξιδιωτών διπλασιάστηκαν το 2021 στα 3,0 εκατ. (20% των συνολικών αφίξεων στην Ελλάδα το 2021), με τις αντίστοιχες εισπράξεις να προσεγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ (22,1% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας). Στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ, πάνω από το σύνολο του 2021. H μέση δαπάνη ανά ταξίδι από Γερμανούς επισκέπτες κυμάνθηκε στα 772 ευρώ έναντι 689 ευρώ της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι άλλων ξένων επισκεπτών στη χώρα.

Τα εισοδήματα από εργασία στη Γερμανία που εισέρευσαν στην Ελλάδα ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα εισοδήματα των Γερμανών εργαζομένων στην Ελλάδα που μεταφέρθηκαν προς τη Γερμανία προσέγγισαν τα 7 εκατ. ευρώ το 2021. Τα μεταναστευτικά εμβάσματα από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 56,8 εκατ. ευρώ το 2020.

Οι καθαρές επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα από τη Γερμανία ανήλθαν στα 125 εκατ. ευρώ καθαρή επένδυση το 2021, με συνεχή αυξητική τάση.

Σχετικα αρθρα

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath

Καύσιμα: Μικρή άνοδος στις τιμές – Αυξάνεται η ζήτηση εν όψει καλοκαιριού

fastpath

Γερμανία: Οικονομία σε ύφεση λόγω αντίξοων παραγόντων στην Ευρώπη

fastpath

ΗΠΑ: «Kατ’ αρχήν» συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

admin

Τουρκία: Εκλογές… «στην κόψη του Δ.Ν.Τ»- Εκρηκτικό κλίμα, πόλωση και οικονομία υπό κατάρρευση λίγο πριν την κάλπη

admin

Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα έργα-ορόσημα έως και το 2024

admin

Σταθερή κυβέρνηση θέλει η αγορά

admin