Image default
Ευρώπη

Ο Μακρόν επιδιώκει την επανασύνδεση με τα συνδικάτα, ενώ επιτίθεται στην Αριστερά

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν να «συνεχίσει να προσεγγίζει» τα συνδικάτα, παρά τη συνεχιζόμενη αντίθεσή τους στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς φέρεται να αναμένει μαζική συγκέντρωση πλήθους για τη 10η ημέρα πανελλαδικών απεργιών την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους ηγέτες της προεδρικής πλειοψηφίας τη Δευτέρα, ο πρόεδρος επιβεβαίωσε τη βούλησή του να καταστείλει τις εντάσεις στη χώρα και αναμένει ότι η δέκατη διαμαρτυρία που διοργανώνουν τα συνδικάτα θα είναι μαζική, σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο.

Ο Μακρόν ζήτησε από την Μπορν, ορισμένους ανώτερους υπουργούς, τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και τα πολιτικά κόμματα που απαρτίζουν την προεδρική πλειοψηφία να «συνεργαστούν με τους κοινωνικούς εταίρους, να ηρεμήσουν, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στον Τύπο.

Ο Γάλλος ηγέτης ζήτησε επίσης από τους πολιτικούς ηγέτες που τον υποστηρίζουν να «συνεχίσουν να προσεγγίζουν τα συνδικάτα» και επέκρινε το κόμμα La France Insoumise του Ζαν- Λικ Μελανσόν ότι «προσπαθεί να απονομιμοποιήσει» τους θεσμούς της χώρας.

Αποφασισμένος να φτάσει τη διαδικασία μέχρι τέλους, ο Μακρόν επιθυμεί να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι το τέλος του έτους.

Μεταξύ των συνδικαλιστών, ο ηγέτης της CFDT, Λοράν Μπέργκερ, δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί τη «τη χείρα βοηθείας» του αρχηγού του κράτους, εφόσον η μεταρρύθμιση δεν τεθεί στο αρχείο.

Σύμφωνα με ορισμένους συνταγματολόγους, το Συνταγματικό Συμβούλιο είναι πολύ πιθανό να απορρίψει ορισμένα μέρη του νομοσχεδίου και θα μπορούσε να το κάνει ακόμη και για ολόκληρο το κείμενο, όταν αποφασίσει για το νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες.

«Οι συζητήσεις έγιναν εσπευσμένα με τη χρήση εργαλείων […], που παρεκκλίνουν από τη συνήθη χρήση τους» και «απέτυχαν να σεβαστούν τη συνταγματική αρχή της ‘σαφήνειας και της ειλικρίνειας’», δήλωσε ο συνταγματολόγος Ντομινίκ Ρουσό σε συνέντευξή του στη Le Monde τη Δευτέρα.

«Η Εθνοσυνέλευση δεν ψήφισε επί του κειμένου», αλλά επί της πρότασης δυσπιστίας λόγω της ενεργοποίησης του άρθρου 49.3 του Συντάγματος – το οποίο επιτρέπει σε ένα κείμενο να θεωρείται ότι έχει εγκριθεί ελλείψει πρότασης δυσπιστίας από τη Συνέλευση, πρόσθεσε ο Ρουσό.

Ενώ η απόφαση του δικαστηρίου εκκρεμεί, τα συνδικάτα επιδιώκουν να συνεχίσουν τις απεργίες σε εθνικό επίπεδο.

Την Τρίτη, «650.000 έως 900.000 άνθρωποι θα διαδηλώσουν σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 70.000 έως 100.000 ανθρώπων στο Παρίσι», σύμφωνα με ένα σημείωμα της υπηρεσίας πληροφοριών της επικράτειας – μια αύξηση σε σύγκριση με τις 600.000 έως 800.000 που εκτιμήθηκαν για την τελευταία πανεθνική απεργία στις 22 Μαρτίου.

Οι αριθμοί αυτοί είναι χαμηλότεροι από εκείνους που κατέγραψε το υπουργείο Εσωτερικών μετά την εν λόγω ημέρα απεργίας, το οποίο μετρούσε 119.000 διαδηλωτές στο Παρίσι και 1,09 εκατομμύρια σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η γαλλιή Γενική Εργατική Συνομοσπονδία ισχυρίστηκε ότι ήταν υπερτριπλάσιοι.

Ο αριθμός των «νέων» στους δρόμους, που καλούνταν από τις οργανώσεις των λυκείων και των πανεπιστημίων, θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί σε σχέση με το πόσοι ήταν στην απεργία της 22ας Μαρτίου, προστίθεται στο σημείωμα.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπουν πάντως «πολύ σημαντικούς κινδύνους διαταραχών της δημόσιας τάξης», με «περισσότερα από 1.000 ριζοσπαστικά στοιχεία» να είναι πιθανό να διεισδύσουν στις πορείες στις μεγάλες πόλεις.

Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι θα κατεβάσει στους δρόμους έναν «πρωτοφανή» αριθμό προσωπικού ασφαλείας, με περισσότερους από 13.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, για να επιβλέψουν τις απεργίες σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 5.500 μόνο στο Παρίσι.

Σχετικα αρθρα

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin

Ο Επίτροπος Εργασίας υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα σε όλη την ΕΕ

admin