Image default
Οικονομία

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Η μικρή πτώση στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη

Άνοδο στις τιμές του Brent αναμένει η αγορά στους επόμενους μήνες. Πώς θα κινηθούν οι τιμές στην Ελλάδα.

Οι τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά κινούνται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι όπου η αγορά αντιμετώπισε το πρώτο σοκ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν υψηλές σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,897 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,668 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,162. Οι τιμές είναι, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ το Insider.gr, ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με ότι ίσχυε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά είναι εμφανώς υψηλότερες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021. Τότε, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν 1,601 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης 1,323 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης 0,962 ευρώ το λίτρο.

Η διεθνής τιμή του Brent κινείται κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι, κάτι που δικαιολογεί την πτώση στις τιμές για τα κράτη εισαγωγής, ακόμη και εάν αυτή (η πτώση) είναι μικρότερη από αυτή που θα περίμενε η αγορά. Και αυτό, επειδή εκτός από τη διεθνή τιμή, θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι φόροι και οι δασμοί που επιβαρύνουν την τελική τιμή στην αντλία αλλά και την πορεία της ζήτησης εντός της λεκάνης της Μεσογείου.

Για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι τιμές αναμένεται να παρουσιάσουν μικρές αυξομειώσεις αλλά μέσα στους επόμενους μήνες, το σκηνικό αυτό θα μπορούσε να ανατραπεί καθώς τα σήματα που στέλνει η αγορά, παρά το γεγονός ότι είναι ανάμεικτα, δείχνουν να γέρνουν προς την θετική επίδραση μιας ενισχυμένης ζήτησης και ίσως μιας πιο περιορισμένης προσφοράς.

Άνοδο στις τιμές του Brent αναμένει η αγορά στους επόμενους μήνες

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις προσπάθειες των αρχών να χαλιναγωγήσουν τις ανησυχίες για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, ενώ τα σχέδια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία πυροδότησε εντάσεις στην Ευρώπη.

«Οι βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς, επηρεαζόμενες από την τρέχουσα αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά διατηρούμε θετικές προοπτικές», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στάουνοβο.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι οι αυξανόμενες εισαγωγές και η ζήτηση αργού από την Κίνα σε συνδυασμό με τη μείωση της ρωσικής παραγωγής θα ενισχύσουν την αγορά πετρελαίου και θα οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές τα επόμενα τρίμηνα».

Η First Citizens BancShares δήλωσε ότι θα αποκτήσει τις καταθέσεις και τα δάνεια της χρεοκοπημένης Silicon Valley Bank, κλείνοντας ένα κεφάλαιο στην κρίση εμπιστοσύνης που έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Υπάρχουν επίσης ελπίδες για πρόσθετη υποστήριξη για τραπεζική χρηματοδότηση, μετά από αναφορές ότι οι αρχές των ΗΠΑ βρίσκονταν σε προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με την επέκταση των διευκολύνσεων δανεισμού έκτακτης ανάγκης.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το κόστος του χρήματος συνεχίζει να «ανεβαίνει», ενώ ο πληθωρισμός «πέφτει»

admin

Παράγωγα: Η αύξηση στη νευρικότητα εκτίναξε τον τζίρο

admin

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας για τον Ιούνιο

fastpath

Χατζηθεοδοσίου: Οριζόντια αντιμετώπιση στη φορολογία δεν σημαίνει και δίκαιη μεταχείριση

fastpath

Eurobank: Η «ακτινογραφία» της οικονομίας το α’ τρίμηνο – Τα θετικά και αρνητικά μηνύματα

fastpath

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι μεταβλητές για το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα

fastpath

Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας… Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

fastpath

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα – Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2021

admin

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι έξι προκλήσεις στην επόμενη μέρα του ασφαλιστικού κλάδου

fastpath

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ασφάλεια εν όψει καλοκαιριού

fastpath

Γ. Πολυχρονίου στο Naftemporiki TV: Εκτιμώ πως δεν θα γίνει αναβάθμιση το 2023

admin

Eurostat: Στο 4,1% αναμένεται ο πληθωρισμός το Μάιο στην Ελλάδα

admin