Image default
Ευρώπη

Δίωξη στον Sam Bankman Fried για δωροδοκία Κινέζων αξιωματούχων

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ αποκάλυψαν νέο κατηγορητήριο την Τρίτη κατάτ του ιδρυτή της αυτοκρατορίας των crypto, FTX, Sam Bankman-Fried. Υποστηρίζουν ότι συνωμότησε για να δωροδοκήσει Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να αποκαταστήσει την πρόσβασή του σε παγωμένους λογαριασμούς που περιείχαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Το κατηγορητήριο, το τρίτο που αντιμετωπίζει ο κ. Bankman-Fried μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων και της επενδυτικής εταιρείας Alameda Research, αναφέρει ότι το 2021 ενέκρινε τη δωροδοκία ενός ή περισσότερων Κινέζων κυβερνητικών αξιωματούχων με τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα για να αποκτήσει ξανά πρόσβαση σε λογαριασμούς που οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου είχαν παγώσει στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας. Οι λογαριασμοί συναλλαγών ήταν συνδεδεμένοι με την Alameda Research και κατείχαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δύο από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων της Κίνας, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ο κ. Bankman-Fried έδωσε εντολή στους υπαλλήλους της Alameda για τη δωροδοκία μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Οι λογαριασμοί είχαν αποδεσμευτεί τη στιγμή που έγινε η πρώτη παράνομη πληρωμή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Στη συνέχεια, ο κ. Bankman-Fried ενέκρινε πρόσθετη πληρωμή δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για να ολοκληρωθεί η δωροδοκία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν σε επιστολή τους προς τον δικαστή ότι το δικαστήριο είχε εκδώσει το νέο κατηγορητήριο με 13 κατηγορίες τη Δευτέρα. Το τελευταίο κατηγορητήριο περιέχει τις 12 κατηγορίες που αντιμετωπίζει ήδη ο κ. Bankman-Fried, συν μία επιπλέον κατηγορία, για συνωμοσία για παραβίαση του νόμου περί διαφθοράς στο εξωτερικό.

Τα δύο πρώτα κατηγορητήρια

Οι εισαγγελείς απήγγειλαν για πρώτη φορά κατηγορίες στον κ. Bankman-Fried τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας ότι έκλεψε χρήματα πελατών και παραπλάνησε επενδυτές. Αποκάλυψαν ένα δεύτερο κατηγορητήριο τον Φεβρουάριο με νέους ισχυρισμούς, μεταξύ των οποίων ότι συνωμότησε για να διαπράξει τραπεζική απάτη και να θέσει σε κίνηση μια επιχείρηση μεταφοράς χρημάτων χωρίς άδεια.

Ο κ. Bankman-Fried, 31 ετών, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες στο πρώτο κατηγορητήριο, αλλά δεν έχει ακόμη κληθεί να απολογηθεί για τις πρόσθετες κατηγορίες.

Το τρίτο κατηγορητήριο έρχεται μετά από μήνες συζήτησης σχετικά με το αν είναι επαρκείς οι περιορισμοί της εγγύησης για τον κ. Bankman-Fried, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση στο σπίτι των γονιών του στο Πάλο Άλτο    της Καλιφόρνια.

Οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι του κ. Bankman-Fried ζήτησαν τη Δευτέρα από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ, Λιούις Κάπλαν, να εγκρίνει ένα νέο σύνολο προτεινόμενων περιορισμών που θα περιορίσουν την πρόσβασή του σε ηλεκτρονικές συσκευές και στο διαδίκτυο. Ένας από τους προτεινόμενους περιορισμούς θα απαιτούσε την παρουσία ενός φύλακα ασφαλείας εάν ο κ. Bankman-Fried είχε έναν καλεσμένο για να ελέγξει τον επισκέπτη για ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν σε επιστολή τους προς τον δικαστή την Τρίτη ότι η νέα κατηγορία δεν άλλαξε τη θέση τους σχετικά με τους όρους αποφυλάκισης.

Ζήτησαν επίσης δικαστική ακρόαση ώστε ο κ. Bankman-Fried να κατηγορηθεί για τις πρόσθετες κατηγορίες.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin