Image default
Οικονομία

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την ΑΑΔΕ -Ραβασάκια για παλιές «αμαρτίες» πριν ξεκινήσουν οι φετινές υποχρεώσεις

Την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, το TAXIS θα ανοίξει τις πύλες του για τις πρώτες φορολογικές δηλώσεις, σηκώνοντας έτσι την αυλαία των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων. Στην ΑΑΔΕ είναι, όμως, σε εξέλιξη και μια άλλη επιχείρηση: το ξεκαθάρισμα λογαριασμών από το παρελθόν.  

Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι η 5ετής παραγραφή έλυσε τα χέρια των ελεγκτικών υπηρεσιών, οι οποίες απαλλάσσονται έτσι από το βραχνά υποθέσεων που εκκρεμούσαν ακόμα και για μια δεκαετία. Δεν είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα, καθώς ακόμα κι έτσι είναι χιλιάδες οι “ανοικτοί” φάκελοι και το ζητούμενο είναι να προτεραιοποιηθούν οι περιπτώσεις με ειδικό “βάρος”, πριν φτάσει ο χρόνος της παραγραφής τους.  

Εδώ βρίσκεται η μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες χρονιές, καθώς οι εκκρεμείς υποθέσεις θα αρχίσουν να “κλείνουν” από τώρα κι όχι με την… ψυχή στο στόμα, λίγο πριν φτάσει η 31η Δεκεμβρίου, όπου συν τοις άλλοις δεν υπάρχουν και περιθώρια για λάθη.  

Το βάπτισμα του πυρός παίρνουν όσοι είχαν “ξεχάσει” να υποβάλουν Συγκεντρωτικές Καταστάσεις για τη χρήση του 2017. Χιλιάδες υπόχρεοι λαμβάνουν… ραβασάκι, με το οποίο καλούνται να καταβάλουν εντός 30 ημερών το προβλεπόμενο πρόστιμο των 100 ευρώ, έχοντας ήδη συμπεριληφθεί στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις παντός είδους. Αν και η υποχρέωση υποβολής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων έχει καταργηθεί- πλέον υπάρχει η υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων στο myDATA- όσοι “ξέχασαν” να το πράξουν για το 2017, θα πρέπει να περάσουν από το… ταμείο.  

Δεν είναι, όμως, μόνο οι εκκρεμότητες με τις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις. Αντίστοιχα ραβασάκια θα σταλούν σταδιακά σε όσους εμπίπτουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: 

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φορο-ελεγκτικό μηχανισμό. 

  • Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ. 

  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020. 

  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Υπενθυμίζεται ότι εφόσον από συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των φορολογικών Αρχών εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που είχε δηλωθεί, ισχύει 10ετής παραγραφή. Τα συμπληρωματικά στοιχεία μπορούν να προέρχονται, για παράδειγμα, από τράπεζες του εξωτερικού, στις οποίες η φορολογική διοίκηση δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση. 

  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. 

  • Μη υποβολή δήλωσης χαρτοσήμου μισθωμάτων για τη χρήση 2007 καθώς και σε αυτή την περίπτωση ισχύει 15ετής παραγραφή. 

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin