Image default
Ευρώπη

Ουγγαρία: Ναι στη Φινλανδία, «στο περίμενε» η Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το ουγγρικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη Δευτέρα την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά αποφάσισε να καθυστερήσει την επικύρωση για τη Σουηδία, με υψηλόβαθμους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του Όρμπαν να επικαλούνται εκνευρισμό για τις δηλώσεις της Στοκχόλμης στο παρελθόν σχετικά με το καθεστώς του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Οι νομοθέτες στη Βουδαπέστη ψήφισαν υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με συντριπτική πλειοψηφία 182 βουλευτών υπέρ και έξι κατά – που σημαίνει ότι απομένει μόνο η Τουρκία.

Μετά από οκτώ μήνες επανειλημμένης αναβολής της ψηφοφορίας από τότε που το υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε την πρόταση επικύρωσης του ΝΑΤΟ, η ψηφοφορία θεωρήθηκε τυπική, καθώς το κυβερνών κόμμα Fidesz -που έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο- είχε ήδη δηλώσει ότι θα ήταν ομόφωνη η θετική ψήφος.

Για τη Σουηδία, ωστόσο, το κοινοβούλιο αποφάσισε να αναβάλει και να επανεξετάσει ξεχωριστά την αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο της Βουλής Λάσλο Κέβερ να δηλώνει ότι η Ουγγαρία υποστηρίζει μεν την αίτηση της Σουηδίας, αλλά αυτή θα μπορούσε να περιμένει την επικύρωση «στο εγγύς μέλλον».

Ενώ ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον (Μετριοπαθές Κόμμα, ΕΛΚ) δεν κατάφερε να λάβει διευκρινίσεις για το θέμα όταν συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, αρκετοί ανώτεροι Ούγγροι αξιωματούχοι ανέφεραν τον εκνευρισμό της Βουδαπέστης για την κριτική της Στοκχόλμης στη χώρα τους ως τον κύριο λόγο για την αναβολή της ψηφοφορίας του ουγγρικού κοινοβουλίου για τη Σουηδία.

«Ορισμένοι Ούγγροι βουλευτές αισθάνονται άβολα επειδή έχουν δει πώς οι Σουηδοί υπουργοί έχουν κάνει συνήθεια να αμφισβητούν τη δημοκρατία στην Ουγγαρία», δήλωσε ο Μπαλάζ Όρμπαν, πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, αλλά όχι συγγενής του.

«Έχουν επανειλημμένα προσβάλει τους Ούγγρους ψηφοφόρους και πολιτικούς και συνεπώς ολόκληρη την Ουγγαρία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι Ούγγροι εκπρόσωποι «περιμένουν διαβεβαίωση» από τη Σουηδία – λόγια που απηχούν τον υπουργό Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο, ο οποίος δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι οι Ούγγροι πολιτικοί έχουν κουραστεί από το «δακτυλοδεικτούνται » από τις σκανδιναβικές χώρες.

Σύμφωνα με την βουλευτή της αντιπολίτευσης Άγκνες Βαντάι από τον Δημοκρατικό Συνασπισμό (DK), οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί «δεν άσκησαν κριτική στον ουγγρικό λαό, αλλά στην κυβέρνηση».

Προβληματικό παρελθόν

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πολιτικό σύμβουλο του Όρμπαν, ορισμένοι Σουηδοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί  άσκησαν κριτική στη σημερινή ουγγρική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαφωνιών μεταξύ της ΕΕ και της Βουδαπέστης σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Τον Μάρτιο του 2021, ο Κρίστερσον – τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης – δήλωσε: «για την ΕΕ, μεγάλο μέρος του έργου της εξακολουθεί να είναι να ανακόψει τις εξελίξεις στην Ουγγαρία, να ασκήσει πίεση στην ουγγρική κυβέρνηση και να στηρίξει την ολοένα και πιο ισχυρή αντιπολίτευση».

Ο πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στόχευε επίσης την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζέσσικα Ρόσβαλ, η οποία την εποχή που ήταν εκπρόσωπος του μετριοπαθούς κόμματος για την ΕΕ δήλωσε ότι «απαιτείται τώρα η ΕΕ να ενεργήσει με σαφήνεια και ο νέος μηχανισμός αιρεσιμότητας να σταματήσει τις πληρωμές προς την Ουγγαρία».

Ο υπουργός Απασχόλησης και Ένταξης και επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος Γιόχαν Πέρσον επικρίθηκε επίσης επειδή είχε δηλώσει παλαιότερα ότι «η ξενοφοβική και εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας συνεχίζει να παραβιάζει την αρχή του κράτους δικαίου και των εξαιρέσεων στηρίζοντας την Ουκρανία».

Η EURACTIV επικοινώνησε με τις σουηδικές αρχές, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin