Image default
Οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Μια δεκαετία ανάπτυξης κινδυνεύει να χάσει η παγκόσμια οικονομία

Ο διεθνής οργανισμός, σε έκθεση του, προειδοποιεί ότι όλοι οι βασικοί οικονομικοί μοχλοί που ωθούν την πρόοδο της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκονται σε ανάσχεση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί μια δεκαετία ανάπτυξης. Πάντως, υπάρχει η δυνατότητα η πορεία αυτή να αντιστραφεί ή να περιοριστεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

Μια δεκαετία ανάπτυξης κινδυνεύει να χάσει η παγκόσμια οικονομία σαν αποτέλεσμα της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο αν η τωρινή χρηματοπιστωτική αστάθεια πυροδοτήσει μια ύφεση. Αυτό αναφέρεται σε νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990, η παγκόσμια οικονομία βίωσε μια περίοδο ευημερίας, με αύξηση της παραγωγικότητας, ενίσχυση των εισοδημάτων και πτώση του πληθωρισμού. Μέσα σε μια γενιά, περίπου μία στις τέσσερις αναπτυσσόμενες οικονομίες είδαν τα επίπεδα των εισοδημάτων να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σήμερα βρισκόμαστε, δυστυχώς, σε μια αρνητική πορεία όπου όλοι οι βασικοί οικονομικοί μοχλοί που ωθούν την οικονομική πρόοδο βρίσκονται σε ανάσχεση.

Όλοι οι δείκτες υποχωρούν

Οι ρυθμοί ανάπτυξης στις επενδύσεις και στα επίπεδα παραγωγής υποχωρούν. Το εργατικό δυναμικό παγκοσμίως γερνά και διευρύνεται με ακόμη πιο αργό ρυθμό. Ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου έχει μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι κινείτο στις αρχές του 2000. Επιπρόσθετα το παγκόσμιο σύστημα βίωσε μια σειρά από σημαντικά σοκ μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, με κυριότερη την πανδημία και τον πόλεμο.

Η επίμονη και ευρεία υποχώρηση στις αναπτυξιακές προοπτικές λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην ικανότητα των αναπτυσσόμενων οικονομιών να καταπολεμήσουν την φτώχεια, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να «πιάσουν» τους αναπτυξιακούς τους στόχους.

Αποτέλεσμα αυτού θα είναι κυριολεκτικά μια χαμένη δεκαετία, όχι μόνο για ορισμένες χώρες ή περιοχές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά για την παγκόσμια κοινότητα.

Δίχως δυναμικά μέτρα ώθησης του, ο προβλεπόμενος παγκόσμιος μέσος όρος ανάπτυξης του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών δεκαετιών, στο 2,2% ετησίως από τώρα μέχρι το 2030, από το 2,6% την περίοδο 2011-21.

Πρόκειται για μια δραστική υποχώρηση περίπου στο ένα τρίτο από το ποσοστό του 3,5% που επικρατούσε την πρώτη δεκαετία του αιώνα.

Η πτώση δε, θα είναι σαφώς πιο απότομη για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, λόγω κυρίως των χαμηλών επενδύσεων.

Αχτίδα ελπίδας αν…

Πάντως, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως υπάρχει η δυνατότητα η πτωτική αυτή πορεία να περιοριστεί και οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης να ενισχυθούν μέσα από πολιτικές στήριξης που θα αυξήσουν την προσφορά εργατικού δυναμικού, θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και θα τονώσουν τις επενδύσεις.

Προϋπόθεση είναι όλες οι χώρες να επαναλάβουν τις προσπάθειες των προηγούμενων δεκαετιών, μεταξύ των οποίων μια σημαντική ώθηση των επενδύσεων και να υιοθετήσουν τολμηρές δράσεις που θα υποστηριχθούν με αυξημένη διασυνοριακή συνεργασία και αθρόα χρηματοδότηση από το παγκόσμιο σύστημα.

Σύμφωνα με εκτιμώμενα σενάρια, αν όλες οι χώρες υιοθετήσουν αναπτυξιακές πολιτικές, οι προοπτικές για τους ρυθμούς ανάπτυξης μπορεί να αυξηθούν κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 2,9% ετησίως.

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin