Image default
Ευρώπη

To 46% των Γερμανών ανησυχεί για τις καταθέσεις του

Εδώ και μέρες πολιτικοί και ειδικοί στη Γερμανία καθησυχάζουν τους πολίτες για τη σταθερότητα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων, στη σκιά των σοβαρών κλυδωνισμών στο ελβετικό και αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του υπουργού  Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και του επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιόαχιμ Νάγκελ,το 46% των Γερμανών καταθετών εκφράζει ανησυχία για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών του, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern.

Αν και το 50% των ερωτηθέντων συνεχίζει να εμπιστεύεται την υπόσχεση της γερμανικής κυβέρνησης, προβληματισμό προκαλεί ιδιαίτερα το προφίλ εκείνων που φοβούνται για τις καταθέσεις τους.

Οπαδοί της AfD και Ανατολικογερμανοί φοβούνται περισσότερο

Συγκεκριμένα η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 78% των υποστηρικτών της εθνολαϊκιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία, καθώς και το 56% των Ανατολικογερμανών φοβούνται  για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών τους. Από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τόσο των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών όσο και των Πρασίνων εμφανίζονται καθησυχασμένοι από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα αυξάνεται με την αύξηση του εισοδήματος. Το 58% όσων έχουν εισόδημα άνω των 4.000 ευρώ το μήνα εμπιστεύονται τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, σε αντίθεση με όσους κερδίζουν κάτω των 2.500 ευρώ μηνιαίο καθαρό οικογενειακό εισόδημα.

Τι ισχύει στη Γερμανία για την εγγύηση καταθέσεων

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα tagesschau.de της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, στη Γερμανία από το 2015 εφαρμόζεται ο νόμος για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών κανόνων, ο οποίος προβλέπει προστασία των κατεθέσεων έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τραπεζικό ίδρυμα.

Πέραν όμως του γενικού αυτού πλαισίου, επιμέρους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία μπορούν να προστατεύουν περαιτέρω σε εθελοντική βάση τις αποταμιεύσεις πελατών τους. Η εθελοντική ασφάλιση καταθέσεων, σημειώνει το γερμανικό δίκτυο, προκύπτει από εγγυήσεις που προέρχονται τόσο από τα Ταμεία Ασφάλισης Καταθέσεων της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών (BdB) όσο και από την Ένωση Δημοσίων Τραπεζών (VÖB).

Στο πλαίσιο της εθελοντικής προστασίας καταθέσεων μπορούν επίσης να ενταχθούν και υποκαταστήματα ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Προς το παρόν το ανώτατο όριο προστασίας καταθέσεων ορίζεται από την BdB στα πέντε εκατομμύρια ανά πελάτη και ανά τράπεζα, αναμένεται όμως να πέσει στα τρία εκατομμύρια το 2025 και στο ένα εκατομμύριο το 2030.

- Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin

Ο Επίτροπος Εργασίας υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα σε όλη την ΕΕ

admin