Image default
Πολιτική

Βουλή: Υπερψηφίστηκαν στην Επιτροπή τα μέτρα στήριξης για το δυστύχημα των Τεμπών – Αύριο στην Ολομέλεια

Τέμπη

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια – ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν

Με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνη Γεωργιάδη, να χαρακτηρίζει» καλές και γόνιμες» ορισμένες παρατηρήσεις κομμάτων και φορέων και να δεσμεύεται ότι αύριο στην συζήτηση του στην Ολομέλεια της βουλής, θα καταθέσει βελτιωτικές αλλαγές, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή, του νομοσχεδίου με τίτλο, «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές. Από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια ενώ το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25, δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Πάντως, όλα τα κόμματα διευκρίνισαν ότι, αντίθετα από τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες διαφωνούν, θα υπερψηφίσουν τα μέτρα στήριξης για το δυστύχημα στα Τέμπη, παρότι όπως υποστήριξαν, «θα έπρεπε να είναι πολύ πιο γενναιόδωρα».

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, δήλωσε ότι θα παραμείνει για να τα υπερψηφίσει.

«Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω δυστυχώς για όλους όσους έχασαν ανθρώπους τους στο δυστύχημα των Τεμπών. Τα μέτρα δεν είναι για να θεραπεύσουν το πόνο αυτό. Δεν είναι μέτρα θεραπείας, αλλά είναι μέτρα ανακουφιστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ακόμα χαρακτήρισε απολύτως ορθό και δίκαιο το αίτημα για αποκατάσταση της χρόνιας μισθολογικής ανισότητας των Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ωστόσο όπως είπε, αν και ίδιος έχει υπογράψει τη σχετική διάταξη, υπάρχει δισταγμός από άλλους συναρμόδιους υπουργούς αν θα πρέπει να έρθει ξεχωριστά ή ως συνολική ρύθμιση και θα αφορά όλο το δημόσιο.

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε, ακόμα, διαβεβαιώσεις ότι θα εξετάσει σοβαρά και τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των γεωπονικών σχολών πενταετούς φοίτησης.

Υπέρ της κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων «με πιο σαφή και στοχευμένο τρόπο», τάχθηκε και ο εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης.

Ο κ. Σενετάκης συμφώνησε ότι θα μπορούσε να αφαιρεθεί η πρόβλεψη για τη γνώμη του ΓΕΩΤΕ, να γίνεται απευθείας η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως γίνεται με όλες τις πανεπιστημιακές σχολές και μετά να αναλαμβάνει την ένταξη τους στο Επαγγελματικό του Μητρώο, ώστε να μην δημιουργηθούν σχολές δύο ταχυτήτων, όπως είπε.

Ακόμα, συντάχθηκε με την ανάγκη να υπάρξει ονομαστική αναφορά των γεωπονικών σχολών

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης η έντονη κριτική της εστιάστηκε κυρίως, στην ενίσχυση, με πιο ουσιαστικά και γενναιόδωρα μέτρα, των οικογενειών των θυμάτων και πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, στην ανάγκη άμεσων, αξιοκρατικών και διαφανών προσλήψεων – κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού- για την ενίσχυση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου και των αερολιμένων, στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των γεωπονικών σχολών.

Έντονες διαφωνίες εξέφρασε μεταξύ άλλων, στα μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας του ΟΣΕ, χαρακτηρίζοντας τα εντελώς πρόχειρα και ανεπαρκή, καθώς και στις ρυθμίσεις που αφορούν τους καλλιτέχνες, ειδικά για το διαχωρισμό της πρόβας με την παράσταση , όπως και στις διαδικασίες προσλήψεων κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας και στις συμφωνίες για παραχώρηση προς αξιοποίηση λιμανιών και την μετατροπή πλοίων σε πλωτές δεξαμενές.

- -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Eκλογές της 25ης Ιουνίου: Τι ισχύει και τι αλλάζει από την 21η Μαΐου – Πώς ψηφίζουμε – Τι ισχύει για ετεροδημότες και Ελληνες του εξωτερικού

admin

Πλακιωτάκης στον ΣΚΑΪ: Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

admin

Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Ευθεία ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία στη Ροδόπη

admin

Εκλογές 2023: Το τουρκικό προξενείο «ελέγχει» δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει η ΝΔ

admin

Ο Β. Κασκαρέλης συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο και είχε συνομιλίες με τον νέο ΥΠΕΞ της Τουρκίας

admin

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: «Να ανατραπούν οι συσχετισμοί της 21ης Μαΐου – δώστε μας την δύναμη να αποτρέψουμε την κοινωνική λεηλασία»

admin

Αλέξης Τσίπρας: Να ανατραπούν οι συσχετισμοί της 25ης Μαΐου – δώστε μας την δύναμη να αποτρέψουμε την κοινωνική λεηλασία

admin

Τάσος Χατζηβασιλείου: «Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τη μειονότητα;»

admin

Τράπεζα Θεμάτων – Απάντηση Σκέρτσου: Κάποιοι βρήκαν πάλι ευκαιρία να επιτεθούν στο «κακό επιτελικό κράτος»

admin

Ελληνοτουρκικά – Τουρκικό TRT: Ο Ερντογάν επιθυμεί μία νέα αρχή στις σχέσεις με την Αθήνα

admin

F-35 – O Βελόπουλος βρίσκει… μικροπροβληματάκια στα αεροσκάφη – «Δεν είναι τόσο δοκιμασμένα»

admin

Εκλογές 2023 – Ανδρουλάκης: Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα είναι η πραγματική αντιπολίτευση

admin