Image default
Οικονομία

Γιατί ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στις αγορές εν μέσω… καταιγίδας

Που θα… περπατήσει η έκδοσης 5ετούς ομολόγου, μαζί με τις εκλογές, και εν μέσω τραπεζικής κρίσης.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι παράδοξο που το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο ΟΔΔΗΧ, επέλεξε να ανακοινώσει την πρόθεσή του για έκδοση 5ετούς ομολόγου σε μία διεθνή και εγχώρια συγκυρία, που κάθε άλλο παρά… ήσυχη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Μία έκδοση χρέους, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των εκλογών και εν μέσω της μεγαλύτερης διεθνούς τραπεζικής κρίσης μετά το 2008.

Το γεγονός φαντάζει ακόμα πιο παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι από το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού για το 2023, μένουν μόλις 3,5 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί. Και είναι ακόμα Μάρτιος.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Συμβαίνει αυτό που αποτελεί πλέον σχεδόν πάγια τακτική του ΟΔΔΗΧ όσον αφορά στον δανεισμό.

«Πουλάει» έγκαιρα τις ήδη γνωστές θετικές προσδοκίες, αύξηση του ΑΕΠ, αναβάθμιση χρέους, μείωση του χρέους και «αγοράζει» έγκαιρα την πρόληψη έναντι των αρνητικών επερχόμενων «ειδήσεων» του 2023…

Το έκανε και στα μέσα Ιανουαρίου σχεδόν στην ίδια λογική με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου με την οποία κατέληξε να μαζέψει το 50% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού πριν καν κλείσει ο πρώτος μήνας του 2023.

Τώρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το κάνει και εκ του ασφαλούς, γιατί ακόμα και αν η τρέχουσα αβεβαιότητα, εγχώρια και διεθνής, επηρεάσει την έκδοση αρνητικά, δεν έχει παρά να την περιορίσει σε ένα ελάχιστο ποσό, αφού του μένουν μόλις 3,5 δισ. να καλύψει μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες.

Ή, σε αντίθετη περίπτωση, αν η αγορά «αγοράσει» τις θετικές προσδοκίες που πουλάει ο ΟΔΔΗΧ – και τις οποίες φρόντισε να υπενθυμίσει πρόσφατο δημοσίευμα του - – μπορεί να εξαντλήσει το όριο δανεισμού «μαζεύοντας» και τα 3,5 υπολειπόμενα για το 2023 πριν καν κλείσει ο Μάρτιος.

  • Διαβάστε ακόμα – Τράπεζες: «Υπερ-όπλο» η αυξημένη ρευστότητα – Τι δείχνουν τα στοιχεία που στέλνουν στον SSM

Το πλεονέκτημα του ΟΔΔΗΧ είναι ότι έχει να διαχειριστεί, ακόμα και στις παρούσες συνθήκες αβεβαιότητας, μία πολλαπλάσια ζήτηση σε σύγκριση με τις δυνατότητες «προσφοράς», με τα ελληνικά ομόλογα να «σπανίζουν» στην δευτερογενή αγορά και τις τράπεζες, ταμεία και ασφαλιστικές να περιμένουν στην ουρά για τις τελευταίες κατά πως φαίνεται non investment grade εκδόσεις…

Οι αγορές βέβαια γνωρίζουν ότι η αναβάθμιση δεν είναι «αυριανή» υπόθεση, αλλά είναι κάτι που θέλουν υπό τις παρούσες συνθήκες να «αγοράσουν» καθώς οι αποδόσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον παραμένουν ισχυρά ελκυστικές.

Βέβαια οι συνθήκες αυτές για τα ελληνικά ομόλογα, σε ένα τόσο αβέβαιο και άσχημο περιβάλλον, δεν έχουν πέσει από τον ουρανό.

Έχουν πληρωθεί πολύ… ακριβά με τις ρυθμίσεις και τις αναδιαρθρώσεις του χρέους που έχουν μεσολαβήσει τα τελευταία 10 χρόνια .

Κατά συνέπεια είναι ευτύχημα που τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να εξαργυρωθούν έστω τώρα, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που θυμίζει Ουκρανία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα…

Σχετικα αρθρα

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath

Καύσιμα: Μικρή άνοδος στις τιμές – Αυξάνεται η ζήτηση εν όψει καλοκαιριού

fastpath

Γερμανία: Οικονομία σε ύφεση λόγω αντίξοων παραγόντων στην Ευρώπη

fastpath

ΗΠΑ: «Kατ’ αρχήν» συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

admin

Τουρκία: Εκλογές… «στην κόψη του Δ.Ν.Τ»- Εκρηκτικό κλίμα, πόλωση και οικονομία υπό κατάρρευση λίγο πριν την κάλπη

admin

Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα έργα-ορόσημα έως και το 2024

admin

Σταθερή κυβέρνηση θέλει η αγορά

admin