Η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές και ήδη δημοφιλείς προορισμοί με σημαντικά μερίδια στο all inclusive κάνουν δυνατή εκκίνηση, αναμένοντας υψηλή τουριστική κίνηση, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η Ρόδος ήταν το πρώτο νησί που άνοιξε φέτος τη σεζόν με επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η σεζόν ξεκίνησε τρεις εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και επικρατεί η αισιοδοξία πως αυτή τη φορά θα διαρκέσει και περισσότερο, ανεβάζοντας τον πήχη των τουριστικών εσόδων για το “νησί των Ιπποτών”. Μόνο το Μάρτιο εκτιμάται πως συνολικά θα προσγειωθούν στη Ρόδο περί τους δέκα χιλιάδες επισκέπτες.
Επίσης νωρίτερα ξεκίνησαν οι τουριστικές αφίξεις στην Κρήτη. Σύμφωνα με επιχειρηματίες του νησιού, μέχρι την 31 Μαρτίου θα έχουν προσγειωθεί στο Νίκος Καζαντζάκης το αεροδρόμιο του Ηρακλείου 74 πτήσεις από το εξωτερικό, με πληρότητα που κυμαίνεται στο 70% περίπου. Στα Χανιά σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από πτήσεις του εξωτερικού για το αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης για το διάστημα 20 /3 έως 26/3 ανέρχονταν σε 32.676.
Με πτήση της Easy Jet από το Μπέλφαστ, που προσγειώθηκε στις 26 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας της Κέρκυρας, ξεκίνησε η τουριστική περίοδος στο νησί. Μέχρι την 1η Απριλίου, αναμένεται να προσγειωθούν στην Κέρκυρα 60 πτήσεις από ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Επιχειρηματίες του νησιού προβλέπουν μάλιστα πως η άνοδος, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, μπορεί να αγγίξει το 10% και να ξεπεράσει τις αφίξεις του 2019.
Όπως αναφέρουν στο Capital.gr εκπρόσωποι των ξενοδόχων, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει, ενόψει και του Πάσχα (το καθολικό Πάσχα είναι την Κυριακή 9 Απριλίου), η πλειονότητα των ξενοδοχείων στους δημοφιλείς προορισμούς. Καθυστερήσεις όπως όμως διευκρινίζουν θα έχουν να κάνουν με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και αυτή τη χρονιά.
Τι έδειξε μελέτη για τα κενά προσωπικού στον Τουρισμό
Στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2022 καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 23% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκε. Το ποσοστό έλλειψης ήταν παρόμοιο σε όλα σχεδόν τα τμήματα και κυμαινόταν από 21% έως 24%.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την επικαιροποιημένη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: “Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2022”. Η μελέτη εκπονήθηκε με την αξιοποίηση πρωτογενούς έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στα ξενοδοχεία – μέλη του ΞΕΕ.
Σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη για την αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, το 2022 καταγράφηκε αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ το ποσοστό των ελλείψεων παρέμεινε ίδιο.
Ξενοδόχοι εκφράζουν φόβους πως οι ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία θα είναι φέτος μεγαλύτερη και μια λύση θα ήταν η εισαγωγή εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.