Image default
Ευρώπη

Νέα μορφή παίρνουν οι τρομοκρατικές απειλές στη Δανία

Η Δανία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες μορφές τρομοκρατικών απειλών, όπως ο εξτρεμισμός κατά της εξουσίας και το λεγόμενο νέο είδος της «υβριδοποίησης», αν και η ισλαμιστική τρομοκρατία παραμένει η κύρια απειλή για τη χώρα, γράφει η ετήσια αξιολόγηση του Κέντρου Ανάλυσης Τρομοκρατίας της Δανίας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Στην ετήσια έκθεσή του, το Κέντρο για την Ανάλυση της Τρομοκρατίας -που λειτουργεί στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών της Δανίας (PET)- προσδιόρισε τις κύριες τρομοκρατικές απειλές στη χώρα.

Παρόλο που το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν αποδυναμωθεί επιχειρησιακά, μεταξύ άλλων και στη Μέση Ανατολή, οι τρομοκρατικές ομάδες «κάθε άλλο παρά εξαφανίστηκαν».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών, η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει την ικανότητα, την πρόθεση και την ευκαιρία να σχεδιάσει επιθέσεις κατά της Δανίας και των δανικών συμφερόντων.

Πέρυσι, η Δανία αύξησε τόσο τις ποινές φυλάκισης, όσο και τις καταδίκες για εγκλήματα τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την PET, η τρομοκρατική απειλή δεν έχει αυξηθεί από πέρυσι, αν και έχει αξιολογηθεί ως «σοβαρή». Οι ίδιοι οι Δανοί διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να γίνουν στόχος τρομοκρατίας.

Όσον αφορά τις απειλές κατά των εκλεγμένων αξιωματούχων ή τη λεγόμενη «αντιεξουσιαστική τρομοκρατία», η PET τις ανέφερε στην έκθεσή της για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς έχει γίνει πραγματική ανησυχία από την έναρξη της πανδημίας.

Υβριδοποίηση: Η νέα έννοια στην αξιολόγηση της PET

Σύμφωνα με την PET, ο όρος αυτός καλύπτει τους εξτρεμιστές που δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως ανήκοντες σε μια συγκεκριμένη πολιτική άποψη ή ιδεολογία, καθώς η κοσμοθεωρία τους βασίζεται σε ένα μικτό σύνολο αφηγήσεων.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση στη Δύση και στη Δανία ότι τα άτομα συνθέτουν όλο και περισσότερο ένα κοκτέιλ από τις δικές τους εικόνες του κόσμου και του εχθρού, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδεολογικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις», δήλωσε ο Michael Hamann, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Τρομοκρατίας (CTA).

Η έκθεση του CTA υποδεικνύει ότι η υβριδοποίηση περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεωριών συνωμοσίας και προσωπικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής ασθένειας και «εχθρικών» εικόνων – συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, της κλιματικής κρίσης, των πανδημιών και του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η επικράτηση της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο χαρακτηρίζει επίσης αυτή τη νέα μορφή εξτρεμισμού.

Αυτός ο τύπος απειλής έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει, να κινητοποιήσει και να ριζοσπαστικοποιήσει όχι μόνο τους υπάρχοντες εξτρεμιστές αλλά και άτομα που δεν ήταν προηγουμένως εξτρεμιστές και μπορεί να εμπνεύσει ή να νομιμοποιήσει πρόσωπα με επιρροή – συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές – να δράσουν βίαια, γράφει η έκθεση της CTA.

Ένα διαβόητο παράδειγμα υβριδοποίησης του εξτρεμισμού παρατηρήθηκε μεταξύ εκείνων που επιτέθηκαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Στη Δανία, στη μόνιμη γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού, Barbara Bertelsen, τοποθετήθηκαν μόνιμοι σωματοφύλακες για προστασία πέρυσι λόγω του ρόλου της στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.

«Η ρητορική που στρέφεται κατά συγκεκριμένων προσώπων, όπως εκλεγμένοι αξιωματούχοι ή ορισμένοι επαγγελματίες» έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, δήλωσε ο Hamann, προσθέτοντας ότι τα πρόσωπα αυτά «χρησιμεύουν ως κοινά σημεία αναφοράς για τους εξτρεμιστές κατά της εξουσίας ειδικότερα».

Στη Δανία, το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής που συνιστούν οι αριστεροί εξτρεμιστές παραμένει «ελάχιστο», ενώ εκείνο των δεξιών εξτρεμιστών παραμένει «γενικό» – όπως και σε άλλες δυτικές χώρες.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Στο παρά ένα, για να μπει κυβερνητικό «λουκέτο»

admin

Ο «μπαμπούλας» του στασιμοπληθωρισμού πάνω από τις αγορές

admin

Οι σπάνιες γαίες είναι το νέο «υπερόπλο»

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 3,9%

admin

Μπερνάρ Αρνό: Το αφεντικό της LVMH στο στόχαστρο της εισαγγελίας για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

admin

Νέα πρόοδος για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: τρίτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας

admin

Η Huawei παίρνει την εκδίκησή της

admin

Ο CEΟ που φτιάχνει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά «ξεπουλάει» δερμάτινα τζάκετ

admin

Στη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά F-16

admin

Για όσο το δυνατόν περισσότερο θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία

admin

Μπλόκο στα ρωσικά αυτοκίνητα με συνοριακούς ελέγχους επιχειρεί η Φινλανδία

admin

Συμβιβασμός μεταξύ Ρώμης – Βερολίνου για το μεταναστευτικό

admin