Image default
Οικονομία

Προβλέψεις για συνέχιση της ανόδου των επιτοκίων

H ιδέα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εστιάσουν στην ανάγκη να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα εις βάρος του πληθωρισμού είναι εσφαλμένη άποψη, υποστηρίζει η Morgan Staneley σε πρόσφατη έκθεσή της, όπου και εκτιμά ότι -παρά την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές- για τις κεντρικές τράπεζες οι πληθωριστικές πιέσεις αποδεικνύουν ότι είναι πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι ο κύκλος των αυξήσεων έχει τελειώσει.

Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι εκτιμήσεις του μεγαλύτερου διαχειριστή χρημάτων παγκοσμίως, της BlackRock, η οποία εκτιμά ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, παρά τους φόβους για την τραπεζική σταθερότητα. Συγκεκριμένα πιστεύει ότι η Fed δεν πρόκειται να διακόψει τις αυξήσεις επιτοκίων, ξεκαθαρίζοντας ότι τα προβλήματα στις τράπεζες δεν θα σταματήσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού και αναμένει τώρα να υιοθετηθεί μια λιγότερο επιθετική πολιτική, αλλά σαφώς χωρίς μειώσεις επιτοκίων.

Fed και ΕΚΤ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον πληθωρισμό και δείχνουν πρόθυμες να θυσιάσουν την ανάπτυξη, ενώ οι όποιες σποραδικές ενδείξεις προκύπτουν από τα εκάστοτε στοιχεία -ότι η οικονομία αντιστέκεται και διατηρεί δυνάμεις -θα ενισχύει την απόφασή τους να ρίχνουν το βάρος της πολιτικής τους στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Οι αναλυτές εκτιμούν πως μόνον αν ο πληθωρισμός τεθεί σε ικανοποιητικά καθοδική πορεία και ταυτόχρονα η ύφεση απειλεί σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα, θα μεταβάλλουν την πολιτική τους.

Την ίδια στιγμή από τα μέσα του επόμενου μήνα αρχίζουν οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες εταιρείες. Τα στοιχεία αφορούν το πρώτο τρίμηνο του έτους, που οι εταιρείες αντιμετώπισαν το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων. Αν τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επενδυτών και προκύπτει πως το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος επηρεάζει πλέον αισθητά τα περιθώρια κέρδους, τότε τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν για να ενσωματώσουν στις αποτιμήσεις τα νέα οικονομικά δεδομένα. Κάπου εκεί θα ξεκινήσει και η ουσιαστική πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες. Γιατί το να προκαλείς ύφεση στην οικονομία είναι δυνατό, αλλά το να διατηρήσεις την επιβράδυνση της οικονομίας στα επιθυμητά πλαίσια είναι εξαιρετικά δύσκολο – αν όχι αδύνατο.

Σχετικα αρθρα

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath

Καύσιμα: Μικρή άνοδος στις τιμές – Αυξάνεται η ζήτηση εν όψει καλοκαιριού

fastpath

Γερμανία: Οικονομία σε ύφεση λόγω αντίξοων παραγόντων στην Ευρώπη

fastpath

ΗΠΑ: «Kατ’ αρχήν» συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

admin

Τουρκία: Εκλογές… «στην κόψη του Δ.Ν.Τ»- Εκρηκτικό κλίμα, πόλωση και οικονομία υπό κατάρρευση λίγο πριν την κάλπη

admin