Image default
Ευρώπη

Διχασμένο το στρατόπεδο Μακρόν απέναντι στην πρόσκληση διαμεσολάβησης

Οι υποστηρικτές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο, διχάζονται ως προς τη στρατηγική σχετικά με τη «διαμεσολάβηση» που πρότεινε την Τρίτη ο ηγέτης της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT) Λοράν Μπέργκερ εκ μέρους της δια-συνδικαλιστικής ομάδας.

Ο Μπέργκερ επανέλαβε την επιθυμία του να ανταλλάξει απόψεις με την κυβέρνηση για όλα τα θέματα που αφορούν την εργασία, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και του νόμιμου ορίου ηλικίας, δήλωσε στο France Inter την Τρίτη.

Ενώ το Συνταγματικό Συμβούλιο πρέπει ακόμη να αποφασίσει για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν, η αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη είναι το μέτρο «που διχάζει όλους στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο Μπέργκερ.

Εκ μέρους της δια-συνδικαλιστικής ομάδας, ο συνδικαλιστής ηγέτης προτείνει να ανασταλεί η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για «ένα μήνα, ενάμιση μήνα, μέχρι να ζητηθεί από έναν, δύο ή τρεις ανθρώπους να μεσολαβήσουν, ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των διαφόρων πλευρών», ιδίως των συνδικάτων και της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, «θα εξετάσουμε τι μπορεί να αποτελέσει αυτόν τον κοινωνικό συμβιβασμό», συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής καταπόνησης, των μεταβάσεων μεταξύ του εργασιακού βίου και της συνταξιοδότησης και άλλων θεμάτων που συνδέονται με τον εργασιακό βίο, πρόσθεσε ο Μπέργκερ.

Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται και μια συζήτηση σχετικά με την αύξηση του νόμιμου ορίου ηλικίας στα 64 έτη, κάτι που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση αρνούνται να κάνουν, υποστηρίζοντας ότι «η δημοκρατική διαδικασία παίρνει το δρόμο της», πρόσθεσε.

Η ιδέα της διαμεσολάβησης απορρίφθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόταση του Μπέργκερ θα πρέπει να αξιοποιηθεί «για να μιλήσει ο ένας στον άλλον, αλλά απευθείας. Δεν υπάρχει ανάγκη για διαμεσολάβηση».

Ωστόσο, η πρόταση του Μπέργκερ έλαβε υποστήριξη από τον πρόεδρο της ομάδας Modem στη Συνέλευση, τον Ζαν-Πολ Ματέι, κυβερνητικό εταίρο της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και υποστηρικτή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά από συνεδρίαση της ομάδας το πρωί της Τρίτης.

«Ένας διαμεσολαβητής δεν παρεμβαίνει στην ουσία, είναι εκεί για να βρει έναν σύνδεσμο και να καταφέρει να μιλήσουν οι δύο πλευρές. Αυτό είναι το σημαντικό. Χρειαζόμαστε κάποιον που δεν εμπλέκεται», εξήγησε στον Τύπο στην Εθνοσυνέλευση.

«Ήρθε η ώρα να βρούμε σημεία σύγκλισης με τα συνδικάτα και να ανανεώσουμε τον διάλογο».

Ο βουλευτής αναγκάστηκε αργότερα να διευκρινίσει στο BFMTV ότι αυτή η διαμεσολάβηση θα «ανοίξει εκ νέου τον διάλογο» με τα συνδικάτα και δεν θα «αναστείλει τη μεταρρύθμιση».

Το Modem είναι κάπως απομονωμένο σε σχέση με τους συμμάχους του, την Renaissance και τους Horizons, αφού ο Λοράν Μαρκανζελί, πρόεδρος της ομάδας των Horizons, έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει «το συμφέρον τού να ορίσει ένα τρίτο πρόσωπο για να οργανώσει αυτόν τον διάλογο».

Εν τω μεταξύ, ο Μπέργκερ θεωρεί επίσης ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει ιδίως την αύξηση του νόμιμου ορίου ηλικίας στα 64 έτη, δεν αποτέλεσε αντικείμενο «πραγματικής διαβούλευσης» με τα συνδικάτα και εγκρίθηκε με «μια κοινοβουλευτική διαδικασία που παρακάμφθηκε», προκαλώντας έτσι μεγάλη αμφισβήτηση στην κοινή γνώμη.

Η αναμονή για την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου θα ήταν «πολύ μεγάλη σε αυτή τη στιγμή της έντασης», δήλωσε ο Μπέργκερ, ζητώντας να «βρεθεί μια διέξοδος», η οποία «να απορρίπτει το ένα ή το άλλο, αλλά να βρεθεί συμβιβασμός που να ικανοποιεί όλους».

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών βγήκε στους δρόμους την Τρίτη για τη 10η συνεχή ημέρα πανεθνικών απεργιών, αλλά με τον αριθμό των συμμετεχόντων να μειώνεται κάπως, καθώς οι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για πάνω από δύο μήνες.

Το υπουργείο Εσωτερικών εκτίμησε ότι η συμμετοχή έφτασε τους 740.000 διαδηλωτές σε εθνικό επίπεδο (έναντι 1,09 εκατομμυρίου την περασμένη εβδομάδα), εκ των οποίων 93.000 μόνο στο Παρίσι (119.000 την περασμένη εβδομάδα). Τα στοιχεία της CGT δείχνουν επίσης σημαντική πτώση, καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών φέρεται να μειώθηκε από 3,5 εκατομμύρια στη χώρα στις 23 Μαρτίου σε «πάνω από δύο εκατομμύρια» την Τρίτη και από 800.000 σε 450.000 στην πρωτεύουσα.

Η δια-συνδικαλιστική ομάδα κατήγγειλε το βράδυ της Τρίτης «την απουσία απάντησης από την εκτελεστική εξουσία» στα αιτήματά της, η οποία «οδηγεί σε μια κατάσταση έντασης που μας ανησυχεί πολύ». Τα συνδικάτα καλούν σε νέα ημέρα κινητοποιήσεων στις 6 Απριλίου.

Το βράδυ της Τρίτης, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν πρότεινε στα συνδικάτα να υπάρξει συνάντηση μεταξύ 3-5 Απριλίου, πριν από τη νέα ημέρα κινητοποιήσεων.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin