Image default
Ευρώπη

Alibaba: Θεαματικό ράλι οι μετοχές – Τι περιμένουν οι επενδυτές

Σε εντυπωσιακό ράλι επιδίδονται σήμερα, Τετάρτη, οι μετοχές της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ, στον απόηχο της απόφασής της να «σπάσει» σε 6 μονάδες τις δραστηριότητές της. Επαναλαμβάνεται ουσιαστικά το χθεσινοβραδινό σκηνικό, όταν οι εισηγμένες στη Wall Street μετοχές της έκλεισαν με άνοδο 14,26%.

Η απόφαση να διαχωρίσει τις δραστηριότητές της σημαίνει ότι η καθεμία θα διοικείται από το δικό της ηγετικό και εκτελεστικό συμβούλιο και μπορεί να επιδιώξει ανεξάρτητη συγκέντρωση κεφαλαίων και IPO όταν είναι έτοιμη. Η εταιρεία είπε ότι η κίνηση στοχεύει να «ξεκλειδώσει την αξία των μετόχων».

Οι έξι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι:

Cloud Intelligence Group: περιλαμβάνει τις δραστηριότητες cloud και τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

Taobao Tmall Commerce Group: διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών, συμπεριλαμβανομένων των Taobao και Tmall.

Local Services Group: καλύπτει την υπηρεσία παράδοσης φαγητού Ele.me της Alibaba καθώς και τη χαρτογράφηση της.

Cainiao Smart Logistics: στεγάζει την υπηρεσία logistics της Alibaba.

Global Digital Commerce Group: περιλαμβάνει τις διεθνείς επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba, συμπεριλαμβανομένων των AliExpress και Lazada.

Ομάδα Ψηφιακών Μέσων και Ψυχαγωγίας: περιλαμβάνει την επιχείρηση ροής και ταινιών της Alibaba.

Η αναμόρφωση του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα έρχεται καθώς ο κινεζικός κολοσσός παλεύει να αναπτυχθεί τα τελευταία τρίμηνα. Η εταιρεία έχει χάσει περί τα 600 δισ. δολάρια απο την κεφαλαιοποίησή της τον Οκτώβριο του 2020 καθώς το Πεκίνο είχε εξαπολύσει μία δριμεία επίθεση από την κινεζική κυβέρνηση εταιρείες.

Το ράλι των μετοχών αντανακλά περισσότερο μια αίσθηση ανακούφισης, δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής Γκάι Σπιερ στο CNBC. «Το ράλι στις μετοχές δεν είναι τόσο πολύ επειδή η αγορά αναμένει μεγαλύτερη κερδοφορία, παρά ανακούφιση που οι εντάσεις με τη ρυθμιστική αρχή φαίνεται να έχουν επιλυθεί», είπε ο Spier, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα αντιμετωπίσει λιγότερες πιέσεις στο μέλλον. Πρόσθεσε ότι οι Κινέζοι καταναλωτές – όχι οι επενδυτές – θα είναι οι ωφελούμενοι από την αναδιάρθρωση της Alibaba.

«Αυτό θέτει τις βάσεις για έναν πιο καινοτόμο κινεζικό τεχνολογικό τομέα και πολύ περισσότερο ανταγωνισμό», είπε, προσθέτοντας ότι «μειώνει τη συγκέντρωση και τη δύναμη μιας επιχείρησης στην Κίνα – κάτι που έκανε τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές να αισθάνονται άβολα. ”

«Χρησιμοποιούνται από άλλους»

Οι κινήσεις που παρατηρήθηκαν στις τιμές των μετοχών των ομολόγων της Alibaba στη Wall Street έδειξαν ότι άλλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να στραφούν σε παρόμοια μέτρα για την επιχείρησή τους.

«Πιστεύω ότι οι επενδυτές λένε πως αυτό που είδαμε στην Alibaba μπορεί να βρει μιμητές και αλλού», δήλωσε ο Μπρένταν Άχερν, CIO της KraneShares. Σημείωσε ότι η ανακοίνωση της εταιρείας έδειξε ότι ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, ο οποίος επέστρεψε στην Κίνα πρόσφατα, ύστερα από μήνες απουσίας στο εξωτερικό, συμμετείχε στη διαδικασία.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι έπαιξε ρόλο σε αυτή τη νέα δομή που είναι πραγματικά γύρω από αυτό που είπε η εταιρεία στο δελτίο τύπου, αφορά την απελευθέρωση της αξίας των μετόχων», σχολίασε ο Άχερν.

Σχετικα αρθρα

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin