Image default
Οικονομία

Moody’s: Θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών – «Ανθεκτικότητα» στα υψηλότερα επιτόκια

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ανάπτυξη 1,8% στην ελληνική οικονομία για το 2023 και 1,7% το 2024, μετά από την «ισχυρή ανάπτυξη του 5,9% για το 2022.

Η Moody’s διατηρεί θετικό το outlook για τον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας το 2023, σύμφωνα με σχετική έκθεση του οίκου αξιολόγησης την Τετάρτη.

Οι αναλυτές της Moody’s υποστηρίζουν πως για τη διετία 2023-2024 αναμένονται ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και συνεχιζόμενη ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη.

«Οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) τους τα τελευταία χρόνια, με την ποιότητα των δανείων να αναμένεται να σταθεροποιηθεί παρά τις δυσκολίες των ευάλωτων πελατών στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων» που έχουν προκληθεί από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Η έκθεση προσθέτει πως «η ζήτηση των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να στηρίζει τη δομική κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς οι προβλέψεις ζημιών από τα δάνεια θα υποχωρήσουν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τα κόστη θα τεθούν υπό έλεγχο».

Το ποσοστό των NPEs για τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες ήταν 6,3% για τον Δεκέμβριο του 2022, από 33% στο τέλος του 2020 και 49% τον Δεκέμβριο του 2016. Παρά τη μεγάλη πτώση , το ποσοστό των NPEs στην Ελλάδα παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη». Η Moody’s αναμένει πως όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό NPEs στους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Ακόμα, η Moody’s σημειώνει πως «τα κεφαλαιακά επίπεδα θα διατηρηθούν ανέπαφα και θα παρουσιάσουν μικρή αύξηση καθώς οι τράπεζες χτίζουν κεφαλαιακή επάρκεια μέσω των κερδών.

  • Εξωδικαστικός: Σε 1,4 δισ. ευρώ έφτασαν οι ρυθμίσεις οφειλών, πλησιάζουν τον στόχο α΄ εξαμήνου 2023

Χρηματοδότηση και ρευστότητα θα παραμείνουν σταθερές καθώς οι καταθέσεις των πελατών αυξάνονται και οι τράπεζες συνεχίζουν να βγαίνουν στις αγορές».

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες είναι γενικά ανθεκτικές σε επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης, λόγω των δομών των ισολογισμών τους»,

«Οι πιθανοί καθοδικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από τις πληθωριστικές πιέσεις στους ευάλωτους δανειολήπτες είναι πιθανό να αντισταθμιστούν από την ανθεκτικότητα του εταιρικού τομέα και τον νέο δανεισμό που σχετίζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα κρατικής στήριξης για να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι επιδοτούνται εν μέρει από το τραπεζικό σύστημα, θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στην απόδοση και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών» σημειώνεται στην έκθεση.

Η πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία

Ακόμα, η Moody’s προβλέπει πως η το ΑΕΠ της χώρας μας θα «τρέξει» με ρυθμό 1,8% και με ρυθμό 1,7% το 2024, μετά από την «ισχυρή ανάπτυξη του 5,9% για το 2022.

Ενώ η άνοδος της καταναλωτικής δαπάνης του 2022 πιθανά θα μεταφερθεί και στο 2023 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλότερων επιτοκίων, οι επιδόσεις του ισχυρού τουριστικού κλάδου αναμένεται να συνεχιστούν, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχίσει να στηρίζει αρκετά project για να διατηρήσουν πιστωτικές ροές και να μειώσουν τα ρίσκα για το τραπεζικό σύστημα τους επόμενους 12 με 18 μήνες» σημειώνει η Moody’s.

Σχετικα αρθρα

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath

Καύσιμα: Μικρή άνοδος στις τιμές – Αυξάνεται η ζήτηση εν όψει καλοκαιριού

fastpath

Γερμανία: Οικονομία σε ύφεση λόγω αντίξοων παραγόντων στην Ευρώπη

fastpath

ΗΠΑ: «Kατ’ αρχήν» συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

admin

Τουρκία: Εκλογές… «στην κόψη του Δ.Ν.Τ»- Εκρηκτικό κλίμα, πόλωση και οικονομία υπό κατάρρευση λίγο πριν την κάλπη

admin