Image default
Οικονομία

Moody’s: Θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών – «Ανθεκτικότητα» στα υψηλότερα επιτόκια

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ανάπτυξη 1,8% στην ελληνική οικονομία για το 2023 και 1,7% το 2024, μετά από την «ισχυρή ανάπτυξη του 5,9% για το 2022.

Η Moody’s διατηρεί θετικό το outlook για τον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας το 2023, σύμφωνα με σχετική έκθεση του οίκου αξιολόγησης την Τετάρτη.

Οι αναλυτές της Moody’s υποστηρίζουν πως για τη διετία 2023-2024 αναμένονται ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και συνεχιζόμενη ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη.

«Οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) τους τα τελευταία χρόνια, με την ποιότητα των δανείων να αναμένεται να σταθεροποιηθεί παρά τις δυσκολίες των ευάλωτων πελατών στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων» που έχουν προκληθεί από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Η έκθεση προσθέτει πως «η ζήτηση των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να στηρίζει τη δομική κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς οι προβλέψεις ζημιών από τα δάνεια θα υποχωρήσουν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τα κόστη θα τεθούν υπό έλεγχο».

Το ποσοστό των NPEs για τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες ήταν 6,3% για τον Δεκέμβριο του 2022, από 33% στο τέλος του 2020 και 49% τον Δεκέμβριο του 2016. Παρά τη μεγάλη πτώση , το ποσοστό των NPEs στην Ελλάδα παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη». Η Moody’s αναμένει πως όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό NPEs στους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Ακόμα, η Moody’s σημειώνει πως «τα κεφαλαιακά επίπεδα θα διατηρηθούν ανέπαφα και θα παρουσιάσουν μικρή αύξηση καθώς οι τράπεζες χτίζουν κεφαλαιακή επάρκεια μέσω των κερδών.

  • Εξωδικαστικός: Σε 1,4 δισ. ευρώ έφτασαν οι ρυθμίσεις οφειλών, πλησιάζουν τον στόχο α΄ εξαμήνου 2023

Χρηματοδότηση και ρευστότητα θα παραμείνουν σταθερές καθώς οι καταθέσεις των πελατών αυξάνονται και οι τράπεζες συνεχίζουν να βγαίνουν στις αγορές».

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες είναι γενικά ανθεκτικές σε επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης, λόγω των δομών των ισολογισμών τους»,

«Οι πιθανοί καθοδικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από τις πληθωριστικές πιέσεις στους ευάλωτους δανειολήπτες είναι πιθανό να αντισταθμιστούν από την ανθεκτικότητα του εταιρικού τομέα και τον νέο δανεισμό που σχετίζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα κρατικής στήριξης για να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι επιδοτούνται εν μέρει από το τραπεζικό σύστημα, θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στην απόδοση και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών» σημειώνεται στην έκθεση.

Η πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία

Ακόμα, η Moody’s προβλέπει πως η το ΑΕΠ της χώρας μας θα «τρέξει» με ρυθμό 1,8% και με ρυθμό 1,7% το 2024, μετά από την «ισχυρή ανάπτυξη του 5,9% για το 2022.

Ενώ η άνοδος της καταναλωτικής δαπάνης του 2022 πιθανά θα μεταφερθεί και στο 2023 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλότερων επιτοκίων, οι επιδόσεις του ισχυρού τουριστικού κλάδου αναμένεται να συνεχιστούν, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχίσει να στηρίζει αρκετά project για να διατηρήσουν πιστωτικές ροές και να μειώσουν τα ρίσκα για το τραπεζικό σύστημα τους επόμενους 12 με 18 μήνες» σημειώνει η Moody’s.

Σχετικα αρθρα

admin

admin

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin