Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

Βουτιά-66%-στα-κέρδη-της-goldman-sachs-–-Η-μεγαλύτερη-απόκλιση-από-το-2011

Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη σύμφωνα με την Goldman Sachs μπορεί να έχει η χώρα μας εως την 21η Απριλίου. Η πρόβλεψη αυτή αν τελικά επαληθευτεί αναμένεται να τελειώσει την προεκλογική περίοδο πολύ νωρίτερα από την ημέρα των εκλογών. Ταυτόχρονα η moody’s επαναβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο οίκος Moody’s έδωσε σήμερα ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, επικαλούμενος τη βελτίωση της κερδοφορίας, τα διαχειρίσιμα επίπεδα πιστωτικού κινδύνου και τη σταθερή κεφαλαιοποίηση ως λόγους για τις θετικές προοπτικές του. Ο οίκος σημειώνει ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας αναμένεται να ωφεληθεί από τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες την περίοδο 2023-2024, λόγω ανάπτυξης 1,8% το 2021 και 1,7% το 2024. Η ισχυρή ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και η αύξηση των καταθέσεων, μαζί με τα επίπεδα κεφαλαίου που είναι άνετα πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις, θεωρούνται επίσης θετικά.

Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, η Moody’s αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) του τομέα θα σταθεροποιηθούν, με μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια τους επόμενους 12-18 μήνες. Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση αναμένεται να ελαχιστοποιήσουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στις επιδόσεις των τραπεζών και στην ποιότητα του ενεργητικού, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια και οι νέες χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων θα στηρίξουν τα περιθώρια και τα καθαρά έσοδα από τόκους. Ο οίκος πιστεύει ότι οι τράπεζες στοχεύουν σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% ή υψηλότερη έως το 2024 και αρκετές έχουν ήδη επιτύχει αυτόν τον στόχο το 2022.

Goldman Sachs

Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένες για τις 21 Μαΐου και, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε δύο “γύρους”. Παρά την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα, η οικονομία της χώρας φαίνεται να έχει θετικές προοπτικές και αναμένεται ότι η S&P θα την αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα έως τις 21 Απριλίου, λόγω της αύξησης των ιδιωτικών πιστώσεων, της βελτίωσης του σχηματισμού κεφαλαίου και της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ παρά την αύξηση του κόστους του χρέους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Τρίτη ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας πιο πιθανό έναν δεύτερο γύρο εκλογών τον Ιούλιο.

Στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, η Ελλάδα θα ψηφίσει με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα εκλογών τον Ιούλιο θα επαναφέρει το μπόνους πλειοψηφίας. Τα στοιχεία από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας είναι απίθανο να δώσει ένα πειστικό αποτέλεσμα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ενός δεύτερου γύρου και μιας κυβέρνησης συνασπισμού με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία, με τη στήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Επιπλέον, οι πρόσφατες προβλέψεις της Goldman Sachs δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να γνωρίσει ανάκαμψη, με πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου. Αυτό αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η θετική πιστωτική ανάπτυξη, το Ταμείο Ανάκαμψης (το οποίο ανέρχεται περίπου στο 17% του ΑΕΠ) και η μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ. Η Goldman Sachs πιστεύει επίσης ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στις επιπτώσεις του κύκλου σύσφιξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της παρατεταμένης σταθμισμένης διάρκειας του χρέους της και της ονομαστικής ανάπτυξης 4% που προβλέπεται μέχρι το 2024.

Σχετικα αρθρα

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

admin

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpath

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

admin

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin