Image default
Οικονομία

To 46% των Γερμανών ανησυχεί για τις καταθέσεις του

Παρά τις διαβεβαιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης και της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί αισθάνονται ανασφάλεια ως προς τις τραπεζικές καταθέσεις τους.

Εδώ και μέρες πολιτικοί και ειδικοί στη Γερμανία καθησυχάζουν τους πολίτες για τη σταθερότητα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων, στη σκιά των σοβαρών κλυδωνισμών στο ελβετικό και αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Παρά τις διαβεβαιώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και του επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιόαχιμ Νάγκελ, το 46% των Γερμανών καταθετών εκφράζει ανησυχία για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών του, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern. Αν και το 50% των ερωτηθέντων συνεχίζει να εμπιστεύεται την υπόσχεση της γερμανικής κυβέρνησης, προβληματισμό προκαλεί ιδιαίτερα το προφίλ εκείνων που φοβούνται για τις καταθέσεις τους.

Οπαδοί της AfD και Ανατολικογερμανοί φοβούνται περισσότερο

Συγκεκριμένα η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 78% των υποστηρικτών της εθνολαϊκιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία, καθώς και το 56% των Ανατολικογερμανών φοβούνται για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών τους. Από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τόσο των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών όσο και των Πρασίνων εμφανίζονται καθησυχασμένοι από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα αυξάνεται με την αύξηση του εισοδήματος. Το 58% όσων έχουν εισόδημα άνω των 4.000 ευρώ το μήνα εμπιστεύονται τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, σε αντίθεση με όσους κερδίζουν κάτω των 2.500 ευρώ μηνιαίο καθαρό οικογενειακό εισόδημα.

Τι ισχύει στη Γερμανία για την εγγύηση καταθέσεων

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα tagesschau.de της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, στη Γερμανία από το 2015 εφαρμόζεται ο νόμος για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών κανόνων, ο οποίος προβλέπει προστασία των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τραπεζικό ίδρυμα. Πέραν όμως του γενικού αυτού πλαισίου, επιμέρους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία μπορούν να προστατεύουν περαιτέρω σε εθελοντική βάση τις αποταμιεύσεις πελατών τους. Η εθελοντική ασφάλιση καταθέσεων, σημειώνει το γερμανικό δίκτυο, προκύπτει από εγγυήσεις που προέρχονται τόσο από τα Ταμεία Ασφάλισης Καταθέσεων της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών (BdB) όσο και από την Ένωση Δημοσίων Τραπεζών (VOB). Στο πλαίσιο της εθελοντικής προστασίας καταθέσεων μπορούν επίσης να ενταχθούν και υποκαταστήματα ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Προς το παρόν το ανώτατο όριο προστασίας καταθέσεων ορίζεται από την BdB στα πέντε εκατομμύρια ανά πελάτη και ανά τράπεζα, αναμένεται όμως να πέσει στα τρία εκατομμύρια το 2025 και στο ένα εκατομμύριο το 2030.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το κόστος του χρήματος συνεχίζει να «ανεβαίνει», ενώ ο πληθωρισμός «πέφτει»

admin

Παράγωγα: Η αύξηση στη νευρικότητα εκτίναξε τον τζίρο

admin

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας για τον Ιούνιο

fastpath

Χατζηθεοδοσίου: Οριζόντια αντιμετώπιση στη φορολογία δεν σημαίνει και δίκαιη μεταχείριση

fastpath

Eurobank: Η «ακτινογραφία» της οικονομίας το α’ τρίμηνο – Τα θετικά και αρνητικά μηνύματα

fastpath

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι μεταβλητές για το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα

fastpath

Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας… Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

fastpath

ΗΠΑ: Άνοδος στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αλλά χωρίς ανησυχητικά σημάδια για την απασχόληση

admin

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα – Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2021

admin

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι έξι προκλήσεις στην επόμενη μέρα του ασφαλιστικού κλάδου

fastpath

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ασφάλεια εν όψει καλοκαιριού

fastpath

Γ. Πολυχρονίου στο Naftemporiki TV: Εκτιμώ πως δεν θα γίνει αναβάθμιση το 2023

admin