Image default
Ευρώπη

Απλοποιεί τους όρους πρόσληψης αλλοδαπών η Σλοβενία

Το σλοβενικό κοινοβούλιο ενέκρινε δύο νομοσχέδια που απλοποιούν τις διαδικασίες ώστε να μπορούν οι εργοδότες πιο εύκολα να προσλαμβάνουν εργαζόμενους από χώρες εκτός ΕΕ, ενώ προβλέπεται και λιγότερη γραφειοκρατία για τους υπηκόους τρίτων χωρών.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη τροποποιήσεις του νόμου περί αλλοδαπών και του νόμου περί απασχόλησης, αυτοαπασχόλησης και εργασίας αλλοδαπών, οι οποίες προτάθηκαν από την κυβέρνηση και πέρασαν εσπευσμένα από το κοινοβούλιο ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι οξείες ελλείψεις προσωπικού.

Οι τροποποιήσεις του νόμου περί αλλοδαπών διατηρούν ωστόσο μια διάταξη η οποία ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και απαιτεί από τα ενήλικα μέλη της οικογένειας των εργαζομένων από τρίτες χώρες να περάσουν ένα βασικό τεστ γνώσης της σλοβενικής γλώσσας για να παρατείνουν τη διαμονή τους στη Σλοβενία, αφού έχουν παραμείνει στη χώρα για ένα ολόκληρο έτος.

Ωστόσο, η εφαρμογή της διάταξης καθυστερεί κατά 18 μήνες. Αντί για τις 27 Απριλίου του τρέχοντος έτους, η διάταξη που απαιτεί από τα μέλη της οικογένειας άνω των 18 ετών να περάσουν το τεστ γλωσσομάθειας Α1 της σλοβενικής γλώσσας δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από την 1η Νοεμβρίου 2024.

Η διάταξη βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και επικρίθηκε έντονα από ακτιβιστές, αλλά υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση ως απαραίτητος τρόπος για να διασφαλιστεί η ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία.

Ακόμη πιο σημαντική όμως είναι η αναμόρφωση του συστήματος αδειών εργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορούν να αλλάζουν εργοδότη ή εργασία ή να απασχολούνται σε διάφορους εργοδότες απλώς με τη συγκατάθεση της Υπηρεσίας Απασχόλησης. Δεν θα χρειάζονται πλέον τη γραπτή έγκριση μιας διοικητικής μονάδας.

Οι τροποποιήσεις θα επιταχύνουν τη διεκπεραίωση των αιτήσεων για ενιαία άδεια εργασίας σε θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, ο χρόνος που πρέπει να περιμένουν οι αιτούντες άσυλο για να ασκήσουν το δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση του καθεστώτος του αιτούντος άσυλο μειώνεται από εννέα σε τρεις μήνες.

Σχετικα αρθρα

Σιγκαπούρη: Το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας αυτοκινήτου κοστίζει τώρα 100.000 ευρώ

admin

ΕΕ: Πάνω από 250 δισ. το κόστος της διεύρυνσης

admin

Άμεση έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Ουκρανία – Μολδαβία επιθυμεί ο Μισέλ

admin

Σχέδιο για τον κτηνοτροφικό τομέα και την επισιτιστική αυτάρκεια στη Γαλλία

admin

Πετρέλαιο: «Οργανωμένο χάος» αν οι τιμές εκτιναχθούν στα 100 δολάρια

admin

Nessie: Ο μυστικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούσε η Amazon για να αυξάνει τις τιμές

admin

ΕΕ: Ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του «οικονομικού εξαναγκασμού»

admin

«Ταξίδια εκδίκησης»: Το πάρτι τελειώνει

admin

Ο Καλατράβα και ο μακρύς κατάλογος των τεχνικών αστοχιών: Οι μηνύσεις και τα πρόστιμα

admin

Φλωρεντία: Κηρύσσει τον πόλεμο στην Airbnb- Απαγορεύει τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

admin

Σιτηρά: Συμφωνία Βαρσοβίας και Κιέβου για τη διαμετακόμιση

admin

«Όλα εξαρτώνται από τη Σαουδική Αραβία»: Τι θα μπορούσε να σβήσει τη φωτιά στις τιμές του πετρελαίου

admin