Image default
Ευρώπη

ΕΚΤ: Καμία εκροή καταθέσεων στην ευρωζώνη

Μπορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες να υπήρξαν τεράστιες εκροές καταθέσεων από περιφερειακές τράπεζες, προκαλώντας τραπεζική κρίση, αλλά στην ευρωζώνη δεν παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο, σύμφωνα με την Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Οι τράπεζες στην ευρωζώνη δεν υπέστησαν απώλειες καταθέσεων, παρά τις πρόσφατες ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», τόνισε η Σνάμπελ, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον. «Έχουμε δει κάποια μετατόπιση από τις καταθέσεις μίας ημέρας στις προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά όχι μια γενική τραπεζική εκροή καταθέσεων», σημείωσε η Γερμανίδα τραπεζίτης και διαβεβαίωσε ότι «αυτή τη στιγμή ο τραπεζικός τομέας φαίνεται αρκετά ανθεκτικός».

Παρά την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley της Καλιφόρνια και τα προβλήματα με την Credit Suisse στην Ελβετία, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στην προσπάθεια αναχαίτισης του πληθωρισμού.

Η Σνάμπελ τόνισε πάντως ότι ενώ είναι πιθανό οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία στην ευρωζώνη από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή να  είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να συνεχιστεί η αυστηροποίηση των πιστωτικών όρων. «Διαχειριστικά είναι πολύ σαφές ότι αυτό θα είχε ένα αποπληθωριστικό αποτέλεσμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη, καθώς- προς το παρόν- είναι εντελώς ανοιχτό πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η επίδραση»

Αναφερόμενη στο θέμα του πληθωρισμού, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ προειδοποίησε μάλιστα ότι η τιθάσευσή του μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.» Η αίσθησή μου είναι πώς ο πληθωρισμός δεν  μπορεί να  φύγει τόσο γρήγορα όσο ήρθε».

Επιβράδυνση του δανεισμού

Την ίδια ώρα πάντως, τα  τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν επιβράδυνση της αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε  Επενδυτικό Φόρουμ της Ρώμης που διοργάνωσε η  Ιταλική Τραπεζική, Ασφαλιστική και  Χρηματοοικονομική Ομοσπονδία (FeBaf). «Η πρόσβαση σε πιστώσεις είναι ένας αριθμός που θα πρέπει να προσέξουμε τους επόμενους μήνες», είπε ο Τζεντιλόνι, αφού τόνισε ότι «τα δάνεια έχουν επιβραδυνθεί από 3,6% σε 3,2% για οικογένειες και από 6,1% σε 5,7% για μη χρηματοοικονομικές εταιρείες».

Ο Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε  πως «αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε κανένα κίνδυνο μετάδοσης για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Η τραπεζική ένωση και ολόκληρο το σύστημα κανόνων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την οικονομική κρίση, ενίσχυσαν τη σταθερότητα του συστήματός μας. Η Silicon Valley Bank και οι άλλες αμερικανικές τράπεζας χρεοκόπησαν επειδή υπόκεινταν σε λιγότερο αυστηρούς ελέγχους».

Ο Ιταλός Επίτροπος προειδοποίησε πάντως ότι η αναταραχή στις αγορές των τελευταίων εβδομάδων, δείχνειότι λείπουν ακόμη δύο σημαντικά κομμάτια: ο κοινός μηχανισμός ασφαλείας (common backstop) στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων».

Σχετικα αρθρα

Έλον Μασκ: Σενάρια για ταξίδι στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα

admin

Ο Σάντσεθ προκηρύσσει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις τοπικές κάλπες

admin

Ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας: Ανοδικά ο τζίρος το 2022 – Οι κυριότεροι «πελάτες» της Ε.Ε.

admin

Προσέγγιση φιλίας με στόχο τεχνολογία και καινοτομία μεταξύ Βρετανίας – Ινδίας

admin

Ερντογάν: Το πιο επείγον ζήτημα ο πληθωρισμός- «Θα πέσει, όπως τα επιτόκια»

admin

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin