Image default
Επιχειρήσεις

Επένδυση από το Ταμείο «Φαιστός» στην super-tech εταιρεία σχεδιασμού 5G microchips, EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοίνωσε τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία EdgeQ Inc, η οποία με την καινοτόμα τεχνολογικά λύση που έχει αναπτύξει επαναπροσδιορίζει την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G.

H EdgeQ (https://www.edgeq.io/) στελεχώνεται από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξειδικευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις του χώρου στις ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα (System-on-a-chip – SoC) τεχνολογίας O-RAN, πλήρως προγραμματιζόμενου μέσω λογισμικού, το οποίο αντικαθιστά πλήρως τον συμβατικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα για να υποστηρίζει τη λειτουργία ενός 5G σταθμού βάσης. Το SoC της EdgeQ είναι επίσης συμβατό και με προηγούμενης γενιάς τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών. Παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών δικτύου που προσφέρουν οι σημερινές υλοποιήσεις στους σταθμούς βάσης, αλλά και επιπλέον δυνατότητες Edge computing, με διάθεση πρόσθετης υπολογιστικής ισχύος, καθώς και υποστήριξη για την εκτέλεση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η κορυφαίας τεχνολογίας λύση της EdgeQ μειώνει δραστικά το κόστος της αρχικής επένδυσης (capex) για την ανάπτυξη ενός 5G δικτύου. Επιπλέον και δεδομένου της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τη συμβατική υποδομή που χρησιμοποιείται σήμερα για τη λειτουργία των σταθμών βάσης, επιτυγχάνεται μείωση του λειτουργικού κόστους του δικτύου κατά 50%.

Εκτός των δημόσιων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τo SoC της EdgeQ χρησιμοποιείται επίσης για την ταχεία εγκατάσταση private 5G δικτύων με μειωμένο κόστος ανάπτυξης και χρήσης σε σχέση με τις συμβατικές υλοποιήσεις. Επίσης, η λύση της EdgeQ έχει ευρύ πεδίο εφαρμογών τόσο στις δορυφορικές επικοινωνίες όσο και στον τομέα της άμυνας.

Σε συνεργασία με την Vodafone, με την οποία διατηρεί πολύμηνη συνεργασία, η EdgeQ παρουσίασε στο Mobile World Congress 2023 (MWC) μία πρότυπη εγκατάσταση δικτύου που παρείχε throughput 5 Gbps με την κατανάλωση ενέργειας να περιορίζεται κάτω των 50 W.

Η πρωτοποριακή λύση της EdgeQ έλαβε δύο σημαντικές διακρίσεις στο MWC, καθώς ανακηρύχθηκε κορυφαία τεχνολογία κινητών δικτύων από τους διευθυντές τεχνολογίας που συμμετείχαν στη σχετική ψηφοφορία και καλύτερη ψηφιακή τεχνολογική πρόταση στην κατηγορία των εταιρειών με ετήσια έσοδα έως 10 εκατ. δολάρια.

Επιπλέον, η EdgeQ επελέγη το περασμένο φθινόπωρο από την εταιρεία Mavenir για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης λύσης που διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση τηλεπικοινωνιακών υποδομών από 4G σε 5G.

Στο πλαίσιο της επένδυσης του Φαιστός, η EdgeQ προχώρησε ήδη στην ίδρυση της “EdgeQ Greece”. H εταιρεία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη των σχετικών προϊόντων, προωθώντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής στη χώρα μας και τη συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργασιών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures.

Σχετικα αρθρα

Ο ρόλος της Ελλάδας στην απανθρακοποίηση της Ευρώπης

admin

Douleutaras: Aπέσπασε δύο βραβεία στα Peak Awards 2023 (pic)

admin

Τέσσερα σημαντικά επενδυτικά ακίνητα σε Παλλήνη και Ελληνικό

admin

Η United Media ορίζει τον George Makris Programming Director

admin

Εθνική: Στις αγορές με ομόλογο Tier 2

admin

Landis+Gyr: Δεν θα επενδύσουμε περαιτέρω στην Ελλάδα – Αναζητάμε επιλογές για την παραγωγη

admin

Office Line: Πρωταγωνίστρια και φέτος στα ΔΕΗ BITE Awards

admin

Creta Farms: Αύξηση πωλήσεων 26% το 2022 – Στο 24% το μερίδιο αγοράς

admin

Όμιλος Καμαρίδη: Στα 106,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2022 – Στα 19,73 εκατ. τα EBITDA το 2022

admin

Σε ζημιογόνο τροχιά η ΑΒ Βασιλόπουλος – Ομολογιακό από τη μητρική

admin

Παράταση έως τις 29 Δεκεμβρίου στις αιτήσεις για τις ενισχύσεις σε μεταποίηση και τουρισμό

admin

Orilina Properties: Ξεκινά το project των 20 κατοικιών στο Ελληνικό – Ακολουθεί το private club, έργο €80 εκατ. (pics)

admin