
Παρότι η επενδυτική δραστηριότητα στη ναυτιλία βαίνει με νωχελικότερους ρυθμούς έναντι του 2022, οι Έλληνες συνεχίζουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Allied, οι Έλληνες πλοιοκτήτες προχώρησαν σε παραγγελίες δέκα bulk carriers και tankers πρόσφατα.
Μία από τις διαχειρίστριες εταιρείες στην Αττική προχώρησε στην τοποθέτηση παραγγελίας για δύο bulk carriers χωρητικότητας 210.000 dwt. Τα εν λόγω πλοία αναμένεται να παραδοθούν το 2025, θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers και θα κατασκευαστούν από κινεζικό ναυπηγείο έναντι άγνωστης επί του παρόντος τιμής.
Επιπλέον, Έλληνες πλοιοκτήτες προχώρησαν στην παραγγελία δύο bulk carriers, χωρητικότητας 82.000 dwt έκαστο, επίσης σε κινεζικό ναυπηγείο. Η τιμή του κάθε πλοίου ανέρχεται σε $33,5 εκατ. και η παράδοσή τους εκτιμάται να λάβει χώρα το 2026.
Στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, εταιρεία συνδεδεμένη με Έλληνα πλοιοκτήτη προχώρησε στην παραγγελία δύο δεξαμενόπλοιων, χωρητικότητας 115.000 dwt έκαστο, σε κινεζικά ναυπηγεία. Η παράδοση των πλοίων, καθένα εκ των οποίων κοστίζει $63 εκατ., αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2026.
Εκτός αυτού, εταιρεία με έδρα στην Αττική στράφηκε στα μικρότερα δεξαμενόπλοια. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην παραγγελία τεσσάρων δεξαμενόπλοιων χωρητικότητας 18.500 dwt σε κινεζικά ναυπηγεία. Η παράδοσή τους θα λάβει χώρα το 2025.
Τέλος, σημειώνεται ότι, βάσει της Allied, τους τελευταίους 12 μήνες οι Έλληνες έχουν τοποθετήσει παραγγελίες για τη ναυπήγηση 96 πλοίων.