Image default
Ευρώπη

Ποιος θα πληρώσει για τις τράπεζες; Το ερώτημα των 23 δισ.

Τρεις τράπεζες αφέθηκαν να χρεοκοπήσουν στις ΗΠΑ και πέρασαν στον έλεγχο του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Τώρα υπάρχει ένα πρόβλημα μερικών δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Το κόστος των χρεοκοπιών για τον FDIC ανέρχεται στα 23 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το -, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ο Οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο να κατευθύνει μεγαλύτερο από το συνηθισμένο μέρος αυτού του βάρους στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Ειδικότερα σχεδιάζει να προτείνει μια λεγόμενη «ειδική αξιολόγηση» για τον κλάδο τον Μάιο, προκειμένου να στηρίξει ένα ταμείο ασφάλισης καταθέσεων 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δέχεται πλήγμα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Η ρυθμιστική αρχή – υπό την πολιτική πίεση να στηρίξει τις μικρές τράπεζες – έχει σημειώσει ότι έχει δυνατότητες ελιγμού στον καθορισμό της συνεισφοράς της κάθε τράπεζας.

Παρασκηνιακά, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να περιορίσουν την πίεση στις περιφερειακές τράπεζες, μετατοπίζοντας ένα μεγάλο μέρος των δαπανών προς πολύ μεγαλύτερα ιδρύματα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις και μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο -. Αυτό θα αύξανε αισθητά τον λογαριασμό για κολοσσούς της Wall Street, όπως η JPMorgan Chase & Co., η Bank of America Corp. και η Wells Fargo & Co.

Ο δείκτης KBW Regional Banking 50 περιφερειακών τραπεζών ανέστρεψε τις απώλειες και σημείωσε άνοδο 0,6% το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, αφού το - ανέφερε τις εσωτερικές συζητήσεις του FDIC. Οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών αντιστάθμισαν τα κέρδη αλλά ανέκαμψαν μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών εν μέσω ενός ευρύτερου ράλι της αγοράς.

Οι συζητήσεις για τον καθορισμό του μεγέθους και του χρόνου της αξιολόγησης βρίσκονται σε πρώιμα στάδια. Το να καλυφθεί το κόστος σε μεγάλο βαθμό από τις μεγάλες τράπεζες θεωρείται ως η πιο ευχάριστη πολιτικά λύση, σχολίασαν πηγές στο -, ζητώντας να μην κατονομαστούν περιγράφοντας ιδιωτικές διαβουλεύσεις.

Οι εκπρόσωποι των FDIC, JPMorgan, Bank of America και Wells Fargo αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι τράπεζες πληρώνουν στο ασφαλιστικό ταμείο του FDIC κάθε τρίμηνο καθώς απορροφούν καταθέσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για την προστασία του οργανισμού. Όσο οι τράπεζες βρίσκουν τρόπους να βγάλουν ακόμη περισσότερα δανείζοντας ή επενδύοντας τα μετρητά δεν διαμαρτύρονται.

Οι εισφορές στον FDIC ποικίλλουν ευρέως. Η ρυθμιστική αναθεώρηση του 2010 Dodd-Frank απαιτούσε από τον οργανισμό να λάβει υπόψη το μέγεθος μιας τράπεζας κατά τον καθορισμό των μεμονωμένων επιτοκίων. Η πολυπλοκότητα και οι εμπιστευτικές ρυθμιστικές αξιολογήσεις μιας εταιρείας μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη τράπεζα όχι μόνο πληρώνει περισσότερα επειδή στεγάζει περισσότερες καταθέσεις, αλλά και επειδή το επιτόκιο είναι υψηλότερο.

Σχετικα αρθρα

Έλον Μασκ: Σενάρια για ταξίδι στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα

admin

Ο Σάντσεθ προκηρύσσει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις τοπικές κάλπες

admin

Ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας: Ανοδικά ο τζίρος το 2022 – Οι κυριότεροι «πελάτες» της Ε.Ε.

admin

Προσέγγιση φιλίας με στόχο τεχνολογία και καινοτομία μεταξύ Βρετανίας – Ινδίας

admin

Ερντογάν: Το πιο επείγον ζήτημα ο πληθωρισμός- «Θα πέσει, όπως τα επιτόκια»

admin

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin