Image default
Οικονομία

ΔΕΗ: «Πράσινο φως» στην επιστροφή πρώην λιγνιτικών εκτάσεων στο Δημόσιο

Με ποσοστό άνω του 99,9% υπερψηφίστηκε η πρόταση για Απόσχιση του Κλάδου Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και εισφορά του στην «Μεταλιγνιτική Α.Ε.».

Με ποσοστό άνω του 99,9% υπερψηφίστηκε από τους μετόχους της ΔΕΗ η επιστροφή πρώην λιγνιτικών εκτάσεων στο Δημόσιο, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο.

Με την απόφαση, ανοίγει ο δρόμος ώστε να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου εκτάσεις 97.008 στρεμμάτων πρώην λιγνιτωρυχείων στη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία (Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κλειδί), οι οποίες θα αποκατασταθούν, ώστε να αξιοποιηθούν για νέες χρήσεις (αγροτικές εκμεταλλεύσεις, βιομηχανικές-επιχειρηματικές ζώνες, τουριστικές χρήσεις).

Η επιστροφή θα γίνει με Απόσχιση του Κλάδου Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και εισφορά του στην υπό σύσταση «Μεταλιγνιτική Α.Ε.». Στη συνέχεια, οι μετοχές της «Μεταλιγνιτική Α.Ε.» θα μεταβιβασθούν στην εταιρεία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.», η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του Σχεδίου Αναπτυξιακής Μετάβασης των πρώην λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη).

  • Ρεύμα: «Παράθυρο» να παραταθεί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση που σύναψε το Ελληνικό Δημόσιο (συγκεκριμένα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η εταιρεία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.») και η ΔΕΗ, η οποία κυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Βουλή. Με την υλοποίηση της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης, επιτυγχάνεται η άμεση αποκατάσταση των λιγνιτικών περιοχών και η ταχύτερη επίτευξη του εθνικού στόχου για τη δημιουργία ενός ισχυρού οικονομικού και εργασιακού αντικτύπου στις περιοχές μετάβασης μέσω της διαφοροποίησης του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου τους.

Οι εκτάσεις που «περνούν» στο Δημόσιο αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 των πρώην λιγνιτωρυχείων στις παραπάνω περιοχές, με τη ΔΕΗ να διατηρεί υπό την κυριότητάς της το υπόλοιπο 1/3. Οι περιοχές αυτές αξιοποιούνται ήδη από την επιχείρηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ταχεία «στροφή» στις ΑΠΕ.

Για την αποκατάσταση των 2/3 των Ζωνών, προβλέπεται να αξιοποιηθούν πόροι 242 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», χωρίς η επιχείρηση να εισφέρει σε κεφάλαια. Κι αυτό γιατί οι δαπάνες αποκατάστασης ισούνται περίπου με την αποτίμηση των εν λόγω εκτάσεων.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin