Image default
Οικονομία

Κατασκευές: Ολοκληρώνεται το «deal της χρονιάς» – Δεύτερος πόλος η Intrakat μέσω… ΑΚΤΩΡ

Εν αναμονή «κλεισίματος» της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάκτωρ και Intrakat, μετά το «πράσινο φως» και των δύο Δ.Σ.. Οι τελευταίες «πινελιές» και οι ανακοινώσεις που αναμένονται. Το colpo grosso των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη μέσα σε λίγους μήνες. Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια έργων. Χάνει ένα μέλος η Big 5 των κατασκευών μετά την επικείμενη συγχώνευση.

Θέμα χρόνου, ολίγων μόλις ημερών αν όχι και… ωρών, θεωρείται η ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και INTRAKAT για την εξαγορά της κατασκευαστικής θυγατρικής της πρώτης, ΑΚΤΩΡ, από τη δεύτερη.

Χτες, όπως αναφέραμε, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Intrakat το οποίο και εξουσιοδότησε τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, για την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ. Αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει τη Δευτέρα το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ, δίνοντας σχετική εξουσιοδότηση στον CEO του γκρουπ, Ευθύμιο Μπουλούτα. Πλέον, δεδομένου ότι για τους περισσότερους το deal θεωρείται ως «σχεδόν κλεισμένο», από χτες κιόλας αναμένονταν η διευθέτηση κάποιων τελευταίων θεμάτων (νομικά κ.α.) ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία και να ανακοινωθεί.

Εκτός απροόπτου, όπως λένε πηγές της αγοράς, «έως την Παρασκευή θα έχουμε νεότερα, αν όχι νωρίτερα». Και να ανακοινωθεί αυτό που στην αγορά αναφέρουν «ως το deal της χρονιάς στις υποδομές». Το τίμημα κινείται στην περιοχή των 210 εκατ. ευρώ (με τα δάνεια) με τα 100 εκατ. να καταβάλλονται άμεσα και τα υπόλοιπα σταδιακά.

Συμφωνία με ισχυρό αποτύπωμα – Το colpo grosso

Γιατί όντως, πρόκειται για μια συμφωνία με ισχυρό αποτύπωμα, μεγάλη αξία, όχι απλώς οικονομική αλλά και σημειολογική, από διάφορες πλευρές. Δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από τότε που η πλευρά των Μπάκου, Καϋμενάκη αποχωρούσε με περίπου 183 εκατ. ευρώ (και με κέρδος 50 εκατ.) από την Ελλάκτωρ πουλώντας το σχεδόν 30% των μετοχών που κατείχε στον όμιλο Motor Oil (γκρουπ Βαρδινογιάννη). Μαζί με τον στενό τους συνεργάτη, Αλ. Εξάρχου, πρώην επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ σε παλιότερες (όχι και τόσο) εποχές, εισήλθαν μετοχικά (μέσω της Winex) στην Intrakat, βάζοντας συνολικά πάνω από 100-120 εκατ. ευρώ (για το αρχικό 31,7% της Intracom, μαζί με τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ, συν κάποια αδιάθετα).

Και μέσα σε λίγους μήνες, κάνουν το colpo grosso με πρόταση αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ (ίσως και παραπάνω, λένε κάποιοι στην αγορά) για την απόκτηση και της ΑΚΤΩΡ, έστω και αν την πρώτη φορά η προσφορά απορρίφθηκε και χρειάστηκε να επανέλθουν (μετά το «ναυάγιο» επαφών Ελλάκτωρ – Δ. Κούτρα, Wade Adams). Ετσι, ο Αλ. Εξάρχου επιστρέφει πλέον με αυτό τον τρόπο στην ΑΚΤΩΡ, μέσω δηλαδή εξαγοράς της από την Intrakat και συγχώνευσης των δύο ομίλων. Ο Αλέξανδρος Εξάρχου γνωρίζει την κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ και είναι σε θέση να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ένταξή της στον όμιλο Intrakat.

Ανεκτέλεστο στα 4 δισ. ευρώ – Οι διαγωνισμοί

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα δύο γκρουπ μαζί θα έχουν αθροιστικό ανεκτέλεστο κοντά στα 4 δισ. ευρώ, αποτελώντας τον δεύτερο πόλο στον κλάδο, πίσω από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει ανεκτέλεστο 4,5-5 δισ. ευρώ, και πάνω από τις ΑΒΑΞ, Μυτιληναίο. Όπως έχουμε πει, τα δύο σχήματα ήδη συνεργάζονται σε έργα, διαγωνισμούς και κοινοπραξίες, προφανώς θα έχουν διευθετήσει ζητήματα συνεργασίας με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (άλλη θυγατρική της Ελλάκτωρ), ενώ προσεχώς προφανώς θα υπάρξουν ίσως «καραμπόλες» και αλλαγές σε διαγωνισμούς για όρους ανταγωνισμού. Οι δύο εταιρείες έχουν παρουσία (ή θα έχουν από κοινού) σε έργα του ΒΟΑΚ, στο οδικό ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου, στην επέκταση της Λ. Κύμης (με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η ΑΚΤΩΡ είχε συμμετοχή στην κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό κ.λπ. Να σημειωθεί ότι για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Όσον αφορά στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά το πλειοψηφικό μερίδιο στις ΑΠΕ πουλάει και την κατασκευαστική θυγατρική, μένοντας προς το παρόν με συμμετοχές σε παραχωρήσεις (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), περιβάλλον – διαχείριση αποβλήτων (ΗΛΕΚΤΩΡ) και ακίνητα (REDS), έχοντας όμως σημαντικό σε μέγεθος και αξία χαρτοφυλάκιο σε αυτούς τους κλάδους, κερδοφόρες συμμετοχές και σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Αν το γκρουπ αποφασίσει τελικά να προχωρήσει και σε άλλες συναλλαγές, θα φανεί προσεχώς. Για την ώρα, δίνει τον κατασκευαστικό βραχίονα έχοντας ως προνομιακό συνομιλητή την Intrakat για το εν λόγω αντικείμενο (συνεργασία με ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση, την ολοκλήρωση του deal και επισήμως αναμένουν τόσο ο ανταγωνισμός όσο και οι αρμόδιες αρχές που επιθυμούν ένα «καθαρό τοπίο» καθώς εκκρεμούν έργα και διαγωνισμοί πολλών δις ευρώ συνολικά σε όλους τους τομείς των υποδομών. Επιπρόσθετα, η συγχώνευση των δύο ομίλων υπό μία έννοια μειώνει και τον ευρύτερο ανταγωνισμό καθώς η λεγόμενη Big 5 των κατασκευών θα χάσει ένα μέλος της, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για έργα και διαγωνισμούς.

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin