Image default
Ευρώπη

«Μείνετε μακριά» – Εκστρατεία απομάκρυνσης τουριστών από το Άμστερνταμ

Καθώς ο “υπερτουρισμός” απειλεί να κατακλύσει την πόλη, το Άμστερνταμ λέει ευθαρσώς σε ορισμένους ταξιδιώτες να μην την επισκεφθούν, μέσω μιας (μάλλον ωμής) ” αποτρεπτικής καμπάνιας”, όπως την ονομάζουν οι αξιωματούχοι της πόλης.

Βασικός στόχος της εκστρατείας είναι οι Βρετανοί ηλικίας 18 έως 35 ετών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην πόλη για να πιούν και να πάρουν ναρκωτικά.

«Ο στόχος της εκστρατείας αποθάρρυνσης είναι να κρατήσουμε μακριά τους επισκέπτες που δεν θέλουμε. Αν αγαπάμε την πόλη, πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Sofyan Mbarki.

«Τους τελευταίους μήνες έχω μιλήσει με πολλές διαφορετικές ομάδες: κατοίκους, επιχειρήσεις, εμπειρογνώμονες και ομάδες συμφερόντων. Από αυτές τις συζητήσεις, κατέστη σαφές ότι… απαιτείται παρέμβαση».

Το Άμστερνταμ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τα βρετανικά εργένικα (bachelor) πάρτι χάρη στην εγγύτητά του με το Ηνωμένο Βασίλειο και, φυσικά, στη νομιμοποίηση της κάνναβης και των οίκων ανοχής. Αυτά τα ταξίδια,περιλαμβάνουν γενικά ολονύχτιες κραιπάλες με ποτό και ναρκωτικά και μερικές φορές αντικοινωνική συμπεριφορά, γεγονός που προκαλεί επιβάρυνση στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Ενώ η εκστρατεία “Μείνετε μακριά” απευθύνεται προς το παρόν μόνο σε Βρετανούς, οι αρχές λένε ότι μπορεί να επεκταθεί αργότερα μέσα στο έτος, για να συμπεριλάβει επισκέπτες που συμπεριφέρονται άσχημα από άλλες περιοχές της Ολλανδίας και άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα μέτρα

Το Άμστερνταμ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μια ιδιαίτερα ανεκτική, φιλελεύθερη πόλη, προσπαθεί να βάλει «τάξη» ιδίως στην De Wallen, γνωστή ως Red Light District. Το 2008, ο αριθμός των «βιτρίνων πορνείας», μειώθηκε από 482 σε 243. Σύντομα άλλα 100 θα μεταφερθούν σε ένα πολυώροφο “ερωτικό κέντρο” στα περίχωρα του Άμστερνταμ.

Περαιτέρω μέτρα – όπως η μείωση του αριθμού των ενοικιάσεων Airbnb, των ξενοδοχείων και των κρουαζιερών στο ποτάμι – στοχεύουν στη μείωση του τουρισμού συνολικά, μειώνοντας τις ετήσιες διανυκτερεύσεις από 18 εκατομμύρια σε κάτω από 10 εκατομμύρια.

Αυξάνονται επίσης τα μέτρα για να αποθαρρυνθεί η πώληση αλκοόλ. Ήδη, απαγορεύεται η πώλησή του μετά τις 16:00 από Πέμπτης έως Κυριακή – ενώ απαιτείται να απομακρύνονται τα μπουκάλια εκείνες τις ώρες από τα ράφια.

Επίσης ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον τουριστικό φόρο σε περιόδους αιχμής.

«Οι κάτοικοι της παλιάς πόλης υποφέρουν πολύ από τον μαζικό τουρισμό και την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών στους δρόμους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο. «Οι τουρίστες μπορούν επίσης να προσελκύσουν πλανόδιους εμπόρους που με τη σειρά τους προκαλούν έγκλημα και ανασφάλεια».

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Απίθανη η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη εντός 2025

admin

Μια «δύσκολη» Σύνοδος Κορυφής: Εκτός συμπερασμάτων εταιρικός φόρος, ενιαία εποπτεία

admin