Image default
Ευρώπη

Οκτώ Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν για την παραπληροφόρηση

Οι CEOs των μεγαλύτερων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα την σκοπούμενη παραπληροφόρηση (disinformation, δηλαδή παραπληροφόρηση που γίνεται με πρόθεση, σε αντίθεση με misinformation που απουσιάζει η πρόθεση), υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα (ODS, ECR), μαζί με άλλους επτά Ευρωπαίους πρωθυπουργούς, σε ανοιχτή επιστολή που προειδοποιεί κατά της χρήσης των πλατφορμών για την υποκίνηση ταραχών, βίας και τη διάδοση προπαγάνδας.

Οι πρωθυπουργοί της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας υπέγραψαν επίσης την κοινή επιστολή.

Σύμφωνα με τους ηγέτες, οι τεχνολογικές πλατφόρμες έχουν μετατραπεί σε «εικονικά πεδία μάχης» που χρησιμοποιούνται από εχθρικές ξένες δυνάμεις για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Τονίζουν επίσης στην επιστολή ότι όλες οι χώρες οι ηγέτες των οποίων συνυπογράφουν την επιστολή δέχονται επίθεση σε έναν «πληροφοριακό πόλεμο», με τη Μολδαβία στην πρώτη γραμμή.

«Η κατευθυνόμενη πληροφόρηση και παρέμβαση από ξένους, συμπεριλαμβανομένης της σκοπούμενης παραπληροφόρησης, αναπτύσσεται για να αποσταθεροποιήσει τις χώρες μας, να αποδυναμώσει τις δημοκρατίες μας, να εκτροχιάσει την ένταξη της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποδυναμώσει την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία εν μέσω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας», προειδοποίησαν οι οκτώ πρωθυπουργοί.

«Οι πληρωμένες διαφημίσεις και η τεχνητή ενίσχυση στις πλατφόρμες της Meta, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, χρησιμοποιούνται συχνά για να καλέσουν τον κόσμο σε  αναταραχές και διαδηλώσεις, να φέρουν τη βία στους δρόμους και να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνήσεις. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να επαγρυπνούν και να αντιστέκονται στο να χρησιμοποιούνται για την προώθηση τέτοιων στόχων», προσθέτει η επιστολή.

Οι ηγέτες καλούν τους CEOs να αυξήσει τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και άλλους φορείς για να σταματήσει η διάδοση προπαγάνδας που προωθεί τον πόλεμο. Επιπλέον, συνιστούν στις πλατφόρμες να μην αποδέχονται πληρωμές από άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

«Οι αλγοριθμικοί σχεδιασμοί θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ακρίβεια και την ειλικρίνεια έναντι της δέσμευσης κατά την προώθηση περιεχομένου. Πρέπει επίσης να είναι πιο διαφανείς», έγραψαν οι πρωθυπουργοί.

Στην επιστολή, συμβουλεύουν επίσης τις πλατφόρμες να διασφαλίσουν ότι οι πλαστογραφίες και τα κατασκευασμένα οπτικοακουστικά υλικά που περιγράφονται ως deep fake, καθώς και τα κείμενα που έχουν γραφτεί από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να επισημαίνονται με σαφήνεια και ζητούν μια παγκόσμια προσέγγιση για τη ρύθμιση της αγοράς των τεχνολογικών γιγάντων.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin