Image default
Οικονομία

UniCredit για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,4% για το 2023  – «Μάλλον απίθανη» μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ο ιταλικός τραπεζικός οίκος αναμένει ισχυρές τουριστικές αφίξεις και «βλέπει» καθοδική τάση της ΝΔ μετά από την τραγωδία των Τεμπών.

Η UniCredit αναμένει ανάπτυξη άνω του 1% στην ελληνική οικονομία για το 2023, με τον ιταλικό τραπεζικό οίκο να κρίνει ως αβέβαιο το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Σε σχετική έκθεση, οι αναλυτές της UniCredit αναφέρουν πως το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 1,4% για το 2023, με μια παρόμοια αύξηση (1,5%) το 2024.

«Μια επιτάχυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν απορροφηθεί έως τώρα (περίπου 11 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια) θα στηρίξει την ανάπτυξη των επενδύσεων, ενώ η υποχώρηση στις ενεργειακές τιμές θα πρέπει να προσφέρει στήριγμα στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην ιδιωτική κατανάλωση η επιβράδυνση του εισοδήματος των εργαζομένων και η υποχώρηση των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση».

Η πορεία της οικονομίας

Οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν πως «μετά από ένα καλύτερο των εκτιμήσεων δ’ τρίμηνο του 2022 (με ανάπτυξη 1,4% σε τριμηνιαίο επίπεδο), περιμένουμε μια μικρή συρρίκνωση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο του 2023, ως αντανάκλαση στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της εγχώριας ζήτησης, κυρίως στις πάγιες επενδύσεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

  • Σκυλακάκης: Υποβλήθηκε το αίτημα για πρόσθετο δάνειο 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι μεικτά.

Από τη μία, μετά από 3 μήνες συνεχόμενων αυξήσεων, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,3% για τον Ιανουάριο σε μηνιαίο επίπεδο, κυρίως από τη ραγδαία πτώση στην ενεργειακή παραγωγή. Από την άλλη, οι τελευταίες έρευνες στις επιχειρήσεις υποδηλώνουν ανοδικά στοιχεία. Δείχνουν πως η μεταποίηση έχει ξεφύγει την ύφεση στα μισά του τριμήνου, καθώς η επιστροφή σε ανάπτυξη για τις νέες παραγγελίες και η βελτιωμένη διαθεσιμότητα βασικών κλάδων έχουν ανεβάσει την παραγωγή, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών παραμένει ανθεκτικός ενόψει των ισχυρών τουριστικών ροών».

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική κάμψη τον Φεβρουάριο (από το 7% στο 6,1%), λόγω των αρνητικών φαινομένων βάσης στην ενέργεια.

Για το πλεόνασμα

Συνεχίζοντας, η UniCredit αναφέρει ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως το γενικό πρωτογενές έλλειμμα της κυβέρνησης υποχώρησε από το 5% επί του ΑΕΠ το 2021 περίπου στο 1% για το 2022, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό στόχο του 1,6%. Αυτό πιθανά αντικατοπτρίζει μια -μεγαλύτερη του αναμενόμενου- ανάκαμψη στα φορολογικά έσοδα λόγω της ισχυρότερης ονομαστικής ανάπτυξης του ΑΕΠ (+14%) σε ετήσιο επίπεδο και της -μικρότερης από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού- δαπάνη για τα ενεργειακά μέτρα στήριξης λόγω της επιβράδυνσης στις ενεργειακές τιμές που καταγράφεται από το τέλος του περασμένου έτους.

Αντίστοιχα, το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει υποχωρήσει πάνω από 25%, στο 170%. Συνολικά, αυτό προσφέρει στην κυβέρνηση μια ευνοϊκή αφετηρία για να φέρει τον πρωτογενή προϋπολογισμό σε πλεόνασμα, όπως προγραμματίζεται για φέτος, αν και ο ούριος άνεμος από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι αρκετά μικρότερος.

Για τις εκλογές

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου, η UniCredit κάνει αναφορά στο πολιτικό τοπίο που έχει δημιουργήσει η πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών στον δρόμο προς τις κάλπες.

  • Δημοσκόπηση MRB: Στο 3,3% η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με 7κομματική Βουλή

Όπως σημειώνεται στο report, «οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποφύγει την ευθύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σκότωσε 57 άτομα και να επανακτήσει τη δημοφιλία της, μαζί με την ανακοίνωση για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν έχει σταματήσει το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ από το να χάνει περαιτέρω έδαφος στη δημοσκοπήσεις ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στήριξη για τη ΝΔ ακολουθεί σταθερά καθοδική τάση και πως η διαφορά με τον αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 3% με 4%, κάτι που καθιστά αβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η πρόταση της κυβέρνησης για να μεταρρυθμίσει το σιδηροδρομικό σύστημα, στον απόηχο του δυστυχήματος, είναι μάλλον απίθανο πως θα αποτελέσει τη λύση για την αναστροφή του αφηγήματος γύρω από την τραγωδία και προς τα ζητήματα που έχουν προκληθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν και φαίνεται αυξανόμενα απίθανο για οποιοδήποτε κόμμα να μπορέσει να αποκτήσει πλειοψηφία και να σχηματίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση μετά από τα τελευταία γεγονότα».

Σχετικα αρθρα

Κορκίδης: Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

admin

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

admin

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

admin

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

admin

ΤΑΙΠΕΔ: 28 διαγωνισμοί για την αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ

fastpath

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

fastpath

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ 2023-2027

admin

Natixis: Γιατί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα πέσει ταχύτερα από ό,τι στην Ευρωζώνη – Οι τέσσερις λόγοι

fastpath

«Χαρούμενη Λιτότητα»: Το τέλος της υπερκατανάλωσης;

admin