Image default
Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Στην Καλαμάτα η πρώτη προεκλογική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τον νομό Αργολίδας, αλλά και την πόλη της Καλαμάτας, παραδοσιακό «γαλάζιο» προπύργιο, επέλεξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας για να εκκινήσει τον κύκλο των κατεξοχήν προεκλογικών του ομιλιών, μετά τον ορισμό της 21ης Μάϊου ως της ημερομηνίας των φετινών εθνικών εκλογών. Ο κ. Τσίπρας θα περιοδεύσει σήμερα το πρωί στην αγορά του Άργους, ενώ νωρίς το μεσημέρι θα επισκεφθεί εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων στην περιοχή, σε μια περισσότερο συμβολική κίνηση, όταν ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος βρίσκονται στην προμετωπίδα της προεκλογικής του ρητορικής.

Η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά αναμένεται να επανέλθουν και την σημερινή του ομιλία στην Καλαμάτα, πρώτο σταθμό σε ένα μακρύ προεκλογικό πρόγραμμα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος καλείται να δώσει έναν αισιόδοξο και πραγματιστικό συνάμα τόνο στις πολιτικές του εξαγγελίες. Από τον προεκλογικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, δεν θα απουσιάζει η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, την οποία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χαρακτήρισε χθες «μεγάλη πληγή», μιλώντας στη Βουλή.

Με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να επανέρχονται στην κοινοβουλευτική κανονικότητα, για να υπερψηφίσουν τα μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων, «το πάνδημο πένθος, με το πέρασμα των ημερών, μετατρέπεται σε πάνδημη οργή και πάνδημη απαίτηση για αλήθεια και για δικαιοσύνη» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, καθώς «υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο για να φτάσουμε τελικά στο αδιανόητο δύο τρένα επί 12 περίπου λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή, το ένα απέναντι στο άλλο», όπως υποστήριξε.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της ανάδειξης της αλήθειας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας, εγκαλώντας παράλληλα την κυβέρνηση για επιλεκτική άγνοια και συγκάλυψη. Ακόμη, ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε την ασφάλεια ως απαραίτητο όρο «για να νιώσει ξανά ασφάλεια» ο πολίτης, ενώ περιέγραψε για την στάση του κόμματός του πως «δεν κάναμε το δυστύχημα αρένα αντιπαράθεσης, αλλά αναλάβαμε το χρέος που μας αναλογεί στο να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ως πολιτεία για να μην ξαναζήσουμε τέτοια φρίκη». Ο φόβος της επανάληψης, άλλωστε, των Τεμπών συνιστά κατά τον κ. Τσίπρα τον κατεξοχήν λόγο για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της πολύνεκρης τραγωδίας.

Από την κριτική του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν εξαιρέθηκε ούτε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς «τέσσερα χρόνια τώρα σε όλα τα δύσκολα, είναι ότι δεν έχει ευθύνη, είναι ότι δεν ξέρει τα κρίσιμα γεγονότα, δεν ήξερε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από τα διαρκή «δεν ήξερα» κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη». Παράλληλα, κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι «επιλέγει παντού, σε όλα τα κρίσιμα, τη συγκάλυψη», εξηγώντας από μέρους του πως «δεν είναι θέμα εκδίκησης το να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες, είναι προϋπόθεση για να μην ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία».

Ομιλία για τα μέτρα στήριξης των συγγενών θυμάτων και πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών

Στην κατεύθυνση αυτή, εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης αναφορικά με το ακαταδίωκτο της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη, συμπεραίνοντας πως «το κρίσιμο νομίζω που έχει αλλάξει στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες μέρες είναι ότι πλέον το έχει καταλάβει ο κόσμος και γι’ αυτό το πένθος έγινε οργή και αγανάκτηση». «Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανάγοντας τη σιδηροδρομική τραγωδία σε διαιρετική τομή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Ταυτόχρονα με το δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση, η Κουμουνδούρου επιταχύνει την προεκλογική της προετοιμασία, με πρώτο σταθμό την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Αυτή υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις 8-9 Απριλίου, οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι εκλογικές λίστες του κόμματος, ενώ προηγουμένως θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Σε ένα παράλληλο επίπεδο, στις περίπου 50 ημέρες που απομένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα βρίσκεται σε καθημερινή σχεδόν βάση σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας επισκέψεις και περιοδείες, σε συνδυασμό με ανοιχτές ομιλίες σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών.

Για την προεκλογική τακτική της Κουμουνδούρου, άλλωστε, η προσέλευση στις κάλπες την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας κατά το ίδιο βράδυ, αν αναδειχθεί νικητής, αλλά και η δεξαμενή των αναποφάσιστων αναμένεται να κρίνουν σε καθοριστικό βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων κυμαινόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα στα όρια του στατιστικού λάθους στις δημοσκοπήσεις.

Αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος, η Κουμουνδούρου επιχειρεί ταυτόχρονα να αναδείξει μια θετική ατζέντα, αλλά και δεξιότητες κυβερνησιμότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η αξιωματική αντιπολίτευση θα διοργανώσει σειρά θεματικών εκδηλώσεων με πυρήνα το κυβερνητικό της πρόγραμμα, αρχής γενομένης από την πρότασή της για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τα «κόκκινα δάνεια», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες θεματικές, όπως μια εκδήλωση αφιερωμένη στις αλλαγές που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο κράτος, οι οποίες θα υλοποιηθούν αν και εφόσον τερματίσει πρώτος στην κάλπη της απλής αναλογικής, οπότε και θα επιχειρήσει να βρει συγκλίσεις με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ – Οι σκέψεις για το ΕπικρατείαςΠρόγραμμα «Σπίτι μου»: Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους – Σήμερα οι ανακοινώσειςΦράχτης στον Έβρο: Τι περιλαμβάνει το έργο της επέκτασης – Απετράπησαν 250.000 αφίξεις το 2022

Subscribe to our News

* indicates required/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Ανδρουλάκης στον ΣΚΑΪ: Να πάμε στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής για τα προγράμματά μας – Καλώ τον Μητσοτάκη σε debate

admin

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 19,1% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ρεσιτάλ κυνισμού από Σκυλακάκη για τους ελεύθερους επαγγελματίες

admin

Τσίπρας: Συνάντηση με αντιπροσωπεία της μειονότητας στην Αλβανία για τον Μπελέρη

admin

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την διατήρηση επαρκούς αστυνόμευσης

admin

Εκλογές 25ης Ιουνίου: 25.610 Έλληνες του εξωτερικού και 146.000 οι ετεροδημότες στις κάλπες- Τι προβλέπεται

admin

Ανδρουλάκης από Χίο: Το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ

admin

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος: Η συγκλονιστική ανάρτησή του όταν έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης

admin

Εκλογές 2023: «Αντικαταστάθηκε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές;» ρωτά η ΝΔ – Τι απαντά η Χαριλάου Τρικούπη

admin

Αλέξης Γεωργούλης: «Δεν γνωρίζει τι περιέχει η δικογραφία, ξέρει μόνο ότι υπάρχει μια καταγγελία» λέει η δικηγόρος του

admin

Σε Λουτράκι και Κόρινθο την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Το μήνυμα Τσίπρα στους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές: «Καλή επιτυχία στους νέους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά σας»

admin