Image default
Πολιτική

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Γνωρίζουμε πως τα πράγματα δεν αλλάζουν μέσα σε μία νύχτα

Δένδιας στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Λευκωσία για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ – Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου στην Αθήνα

Οι εξελίξεις στην ενέργεια, σε συνάρτηση με την κατάσταση στη Μεσόγειο και το Κυπριακό αποτέλεσαν τα δύο βασικά θέματα συζήτησης στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε κατά την άφιξή του ότι «στο  πλαίσιο των άριστων διμερών σχέσεων, Ελλάδας και Κύπρου συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό μας, μεταξύ άλλων, για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνέχισε, λέγοντας: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις στο Ισραήλ. Μιλήσαμε για κοινά βηματα στο μέλλον. Ενέργεια, τρομοκρατία. Η ενέργεια ήταν ένα από τα  θέματα της ατζέντας. Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με την εκποίηση τόσο της δικής της όσο και ολόκληρης της περιφέρειας παροχής αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Και από αυτή την άποψη, η Κύπρος και το Ισραηλ είναι στενοί εταίροι μας και σημαντική παίκτες στη περιοχή.

Καλωσορίζουμε το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ – Αιγύπτου και Ισραήλ με την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δείχνει ότι η Ανατολική Μεσόγειος παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Μιλήσαμε για τον αγωγό  East MED και τη στρατηγική σημασία του Eurasian interconnector μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραηλ.

Σχετικά με τις προκλήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα πώς τα εμπλεκόμενα μέλη χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για ειρήνη και ως καταλύτη για συνεργασία. Είμαστε ανοιχτοί και σε νέα μέλη όπως είναι η Τουρκία. Φυσικά κάτω από θεμελιώδεις προϋποθέσεις, όπως τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Στηρίζουμε σθεναρά το 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ. Συζητήαμε σε βάθος τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το θέμα του Κυπριακού. Για την Ελλάδα είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας. Στηρίζουμε τη Κύπρο για διζωνική δικοινοτική λύση. 

Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Τουρκία. Στους σεισμούς όπως ξέραμε σταθήκαμε και θα σταθούμε με αλληλεγγύη και αυτό δεν σχετίζεται με καμία γεωπολιτική ατζέντα. Είναι μία χειρονομία βασισμένη σε ανθρωπιστικούς λόγους σε μία εποχή τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας γείτονας.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως ξέρετε βιώνουμε μία ήρεμη περίοδο. Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά πώς τα πράγματα δεν αλλάζουν μέσα σε μία νύχτα. Συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη. Να επιστρέψουν στην κανονικότατα. Να γίνουν ελεύθερες εκλογές. Συζητήσαμε τη βία στη Μέση Ανατολή και την αποφυγή κλιμάκωσης. Η Ελλάδα καλωσορίζει το πολιτικό διάλογο Ισραήλ -ΕΕ μετά από 6 χρόνια».

Κύπριος ΥΠΕΞ: Eurasian interconnector και EastMED είναι στρατηγικές επιλογές στην ατζέντα μας

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος από την πλευρά του δήλωσε: «Συζητήσαμε θέματα ενέργειας, άμυνας και επιχειρηματικότητας. Είναι χωρίς αμφιβολία μία αμυντική συμμαχία που μοιράζεται τις ίδιες αξίες. Σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή μας και όχι μόνον. Συμφωνήσαμε για τα επόμενα βήματα και τα 9 σημεία στη συνάντηση των αρχηγών. Υπάρχει η ρωσική εισβολή. Χρειάζεται επικοινωνία για διπλωματική αποτελεσματικότητα. Θέλουμε έναν μηχανισμό για ασφάλεια σε Ανατολική Μεσογειο. Συζητήσαμε επίσης για το 3+1. Συζητήσαμε για την συνεργασία μας στην ενέργεια. Να είμαστε game changers. Eurasian interconnector και EastMED είναι στρατηγικές επιλογές στην ατζέντα μας. Αναφερθήκαμε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Συζήτησα με τους ομολόγους μου για το Κυπριακό».

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Ευχαριστούμε τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες

 

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Έλι Κοέν δήλωσε από την πλευρά του: «Οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών  είναι ατόφιες και όλο μεγαλώνουν. Η τριμερής είναι σημαντική για εμάς για στρατηγικούς λόγους για τη σταθερότητα της περιοχής. Η θέση του Ισραήλ σε σχέση με το Κυπριακό είναι οι ίδιες. Υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Το Ισραήλ υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας των χωρών για την ενέργεια. Υπάρχει χώρος για συνεργασία σε ανανεώσιμες πηγές. Το Ισραήλ είναι υπόχρεο στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες που απέτρεψαν την επίθεση σε Εβραίους. Η τρομοκρατία είναι κοινός εχθρός .Το ιρανικό καθεστώς δεν είναι πλέον μόνο πρόβλημα της περιοχής αλλά παγκόσμιο πρόβλημα». 

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Eκλογές της 25ης Ιουνίου: Τι ισχύει και τι αλλάζει από την 21η Μαΐου – Πώς ψηφίζουμε – Τι ισχύει για ετεροδημότες και Ελληνες του εξωτερικού

admin

Πλακιωτάκης στον ΣΚΑΪ: Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

admin

Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Ευθεία ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία στη Ροδόπη

admin

Εκλογές 2023: Το τουρκικό προξενείο «ελέγχει» δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει η ΝΔ

admin

Ο Β. Κασκαρέλης συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο και είχε συνομιλίες με τον νέο ΥΠΕΞ της Τουρκίας

admin

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: «Να ανατραπούν οι συσχετισμοί της 21ης Μαΐου – δώστε μας την δύναμη να αποτρέψουμε την κοινωνική λεηλασία»

admin

Αλέξης Τσίπρας: Να ανατραπούν οι συσχετισμοί της 25ης Μαΐου – δώστε μας την δύναμη να αποτρέψουμε την κοινωνική λεηλασία

admin

Τάσος Χατζηβασιλείου: «Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τη μειονότητα;»

admin

Τράπεζα Θεμάτων – Απάντηση Σκέρτσου: Κάποιοι βρήκαν πάλι ευκαιρία να επιτεθούν στο «κακό επιτελικό κράτος»

admin

Ελληνοτουρκικά – Τουρκικό TRT: Ο Ερντογάν επιθυμεί μία νέα αρχή στις σχέσεις με την Αθήνα

admin

F-35 – O Βελόπουλος βρίσκει… μικροπροβληματάκια στα αεροσκάφη – «Δεν είναι τόσο δοκιμασμένα»

admin

Εκλογές 2023 – Ανδρουλάκης: Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα είναι η πραγματική αντιπολίτευση

admin