Image default
Αγορές

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας την Παρασκευή (31/3), καθώς οι τεχνολογικές μετοχές συνέχισαν την ανάκαμψή τους και ηγήθηκαν των κερδών στη Wall Street, με τις ανησυχίες για περαιτέρω τραπεζική κρίση να δείχνουν να υποχωρούν.

Στο επίκεντρο παραμένουν τα μακροοικονομικά στοιχεία. Στις ΗΠΑ, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για ανεργία αυξήθηκαν κατά 7.000 σε 198.000, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδύνει την εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της.

Ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας συνέχισε να παρουσιάζει χαμηλότερα επίπεδα από το πρόσφατο ανώτατο όριο του 4,3% που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της Κίνας για τον Μάρτιο ήταν στο 51,9, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής.

Αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από τις προσδοκίες του 51,5 από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά χαμηλότερο από το 52,6 που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο.

Οι δείκτες στις περισσότερες κατηγορίες υποχώρησαν από τον Φεβρουάριο, ενώ η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και οι εξαγωγές παρέμειναν στην περιοχή επέκτασης, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, ο μη μεταποιητικός PMI ήταν 58,2, υψηλότερος από το 56,3 τον Φεβρουάριο, παράλληλα με αξιοσημείωτες αυξήσεις στη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές σε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή τσιπ.

Αν και δεν ανέφερε την Κίνα ως στόχο αυτών των μέτρων, η κίνηση συμβαδίζει με την πρόθεση των ΗΠΑ τον Οκτώβριο να περιορίσουν την ικανότητα της Κίνας να παράγει τσιπ υψηλής τεχνολογίας καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το υλικό για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ξεχωριστά, η Ολλανδία έχει προχωρήσει με περιορισμούς εξαγωγών σε προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών μετά από πολιτική πίεση από τις ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία ανέφερε στην ανακοίνωση ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να «εκπληρώσει την ευθύνη της ως τεχνολογικού έθνους να συμβάλει στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».

Οι μετοχές της Tokyo Electron σημείωσε μεγάλη πτώση μετά την ανακοίνωση και διαπραγματεύτηκαν 1,8% χαμηλότερα, ενώ η Nikon Corp διέγραψε ορισμένα από τα προηγούμενα κέρδη της και διαπραγματεύτηκε ελαφρώς πάνω από την επίπεδη γραμμή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,93%, κλείνοντας στις 28.041,48 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 1,04% στις 20.520,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 3.272,86 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,57% στις 11.719,43 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ανέβηκε 0,12% και έκλεισε στις 15.868,06 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,97% στις 2.476,86 μονάδες.

 • ασιατικές αγορές
 • ΑΣΙΑ
 • Ωκεανία
 • Αυστραλία
 • Κίνα
 • Nikkei
 • ιαπωνία
 • Kospi

  Σχετικα αρθρα

  Ευρωαγορές: Στάση αναμονής με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Τουρκία

  admin

  Αγορές-Αμερικανικό χρέος: Αναμένεται «ράλι ανακούφισης» μετά τη συμφωνία

  admin

  Siegel: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί «φούσκα»

  admin

  Η καταρχήν συμφωνία για το αμερικανικό χρέος… καθησυχάζει τις ευρωαγορές

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Εκτοξεύεται» ο Nikkei

  admin

  «Άλμα» στη Wall Street-Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq

  admin

  Η καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου για τις ευρωαγορές

  admin

  Ανακάμπτει η Wall Street- Κρατούν «μικρό καλάθι» οι επενδυτές

  admin

  Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας τις ΗΠΑ

  admin

  Κέρδη στις ασιατικές αγορές με ώθηση από μάκρο και ΗΠΑ

  admin

  Wall Street: Τεχνολογικό ράλι με οδηγό την Nvidia- Ακολούθησε ο S&P

  admin

  «Στο κόκκινο» οι Ευρωαγορές- Σε «χαμηλές πτήσεις» ο Stoxx 600

  admin