Image default
Οικονομία

Πληθωρισμός Μαρτίου: Άνοδος κατά 5,4% στην Ελλάδα – Η πέμπτη βραδύτερη στην Ευρωζώνη

Στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος 5,4%, από 6,5% τον Φεβρουάριο. Στην Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 6,9% τον Μάρτιο, από 8,5% τον Φεβρουάριο, με μείωση τιμών στην ενέργεια και επιτάχυνση.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται με όλο και πιο βραδύ ρυθμό καθώς «πατάει» πλέον πάνω στη μεγάλη άνοδο του 2022. Μάλιστα, η άνοδος τιμών τον Μάρτιο ήταν η 5η πιο βραδεία ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Καταγράφεται άνοδος 5,4%, από 6,5% τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, υπάρχουν σημεία ανησυχίας που συνδέονται κυρίως με το δομικό πληθωρισμό ο οποίος συνεχίζει να επιταχύνεται στην Ελλάδα: από το 6,8% τον Φεβρουάριο στο 7% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τον πληθωρισμό αν αφαιρεθεί η επίπτωση της ενέργειας αλλά και του κλάδου τρόφιμα – ποτά – καπνός.

Στα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα θετικό στοιχείο είναι η επιβράδυνση που παρατηρείται στις τιμές των τροφίμων, με άνοδο 11,8% τον Μάρτιο από 12,2% τον Φεβρουάριο (με τον τρόπο που μετρά η Eurostat τις τιμές). Αντιθέτως επιτάχυνση παρατηρείται στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (άνοδος 10,3%, από 8,9% τον Φεβρουάριο).

Ουσιαστικά ο γενικός δείκτης διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα κυρίως από την εντονότερη πλέον μείωση στο πεδίο της ενέργειας (-14,7% από -5,8% τον Φεβρουάριο), η οποία συνδέεται και με τις παρεμβάσεις που γίνονται στην αγορά ρεύματος και με τις διεθνείς τιμές αλλά και με το γεγονός ότι πλέον οι αυξήσεις υπολογίζονται σε σχέση με τα πολύ υψηλά περσινά επίπεδα. Οριακή επιβράδυνση (στο 5,2% από 5,3%), καταγράφεται στον κλάδο των υπηρεσιών.

Τα τελικά στοιχεία από ελληνικής πλευράς αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που θα γίνει στις 10 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι πλέον το ΥΠΟΙΚ αναθεωρεί την εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού φέτος στο φάσμα του 4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο τιμών κατά 5% περίπου. Η νέα αυτή εκτίμηση θα ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που πρέπει να καταθέσει στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα.

Πορεία ευρωζώνης

Στην Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 6,9% τον Μάρτιο, από 8,5% τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων προς τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, αλλά και προς τα τρόφιμα. Αναλυτικά, ανά την Ευρωζώνη, στην ενέργεια, οι τιμές μειώθηκαν κατά -0,9%, από άνοδο κατά 13,7% τον Φεβρουάριο, 18,9% τον Ιανουάριο και 25,5% τον Δεκέμβριο.

Αντιθέτως, σε άλλους δείκτες ο πληθωρισμός επιταχύνεται, δείχνοντας τη διάχυση της ακρίβειας στην αγορά. Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη αυξάνεται με ρυθμό 15,7% από 15,4% τον Φεβρουάριο, 15% τον Ιανουάριο και 14,3% τον Δεκέμβριο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν οριακή επιβράδυνση με ρυθμό ανόδου τιμών κατά 6,6% από 6,8% τον Φεβρουάριο, 6,7% τον Ιανουάριο και 6,4% τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 5%, από 4,8% τον Φεβρουάριο, 4,4% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο.

Σχετικα αρθρα

ΑΔΜΗΕ: Eντατικά προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

admin

ΗΠΑ: Αισιοδοξία Μπάιντεν για τη συμφωνία επί του χρέους

admin

Τουρκία: Η συνάντηση του Ερντογάν με πρώην «τσάρο» της οικονομίας, με στόχο τους επενδυτές

admin

Κορκίδης: Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

admin

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

admin

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

admin

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

admin

ΤΑΙΠΕΔ: 28 διαγωνισμοί για την αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ

fastpath

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

fastpath

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

admin