Image default
Αγορές

Τριμηνιαίο «άλμα» άνω του 7% για τις ευρωαγορές

Τριμηνιαίο «άλμα» άνω του 7% για τις ευρωαγορές

Με κέρδη που ξεπέρασαν το 7% ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα, που έκαναν την εμφάνισή τους εντός του Μαρτίου, να μην επηρεάζουν όσο περίμεναν οι επενδυτές σε ευρύτερη χρονική βάση.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν και σήμερα ανοδικά, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 7,05% στο α’ τρίμηνο. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής (31/3) ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,66% και έκλεισε στις 457,84 μονάδες. Αντίθετα, σε μηνιαίο επίπεδο ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,36%.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,69% στις 15.628,84 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,15% στις 7.631,74 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,81% στις 7.322,39 μονάδες, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κέρδισε 0,28% στις 9.232,50 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στο +0,34% και τις 27.113,95 μονάδες.

Ο κλάδος του λιανεμπορίου επέκτεινε το ράλι της Πέμπτης και κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,7%, ενώ τα είδη οικιακής χρήσης και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,2%. Οι τράπεζες ήταν οι μοναδικές που υποχώρησαν, κλείνοντας 0,2% χαμηλότερα παρά τη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Στα μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μέτρηση, από 8,5% τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, αφαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε από το 5,6% στο 5,7%.

Αμετάβλητη έμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,6%, σταθερό σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και κάτω από το 6,8% τον Φεβρουάριο του 2022. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6,0% από 6,1% τον Ιανουάριο και από 6,2% τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο τζίρος στο γερμανικό λιανεμπόριο μειώθηκε κατά 7,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 1,3%. Σε ονομαστικούς όρους, ο ημερολογιακά και εποχικά διορθωμένος κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσιο επίπεδο, αλλά μειώθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάρτιο. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ΕΕ, αυξήθηκαν 0,9% τον Μάρτιο, ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 6,6%, από 7,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE.

Τέλος, τα αναθεωρημένα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου απέφυγε την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, σημειώνοντας ανάπτυξη 0,1% το τέταρτο τρίμηνο. Η αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, που δημοσιεύτηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, είχε δείξει μηδενική ανάπτυξη.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Stoxx 600
  • ευρωπαϊκές μετοχές
  • πληθωρισμός
  • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • πρώτο τρίμηνο

    Σχετικα αρθρα

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 και ο DAX

    admin

    Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά τις απώλειες

    admin

    Μικτό άνοιγμα στις Ευρωαγορές με το «βλέμμα» στην οικονομία

    admin