Image default
Οικονομία

Φατσέα (Intrum): Έντονο ενδιαφέρον στη δευτερογενή αγορά και για κλαδικά χαρτοφυλάκια NPLs

Ειδικά για τη δευτερογενή αγορά, η κυρία Φατσέα εκτίμησε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων διαχείρισης, αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα τεθεί προς πώληση στην ελληνική αγορά ποσοστό της τάξης του 10% επί του συνόλου των τιτλοποιήσεων που υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε περίπου 70 δισ. ευρώ.

H βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, με την θέσπιση του νόμου της 2ης ευκαιρίας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που επέτρεψαν την επιτάχυνση της επίλυσης των υποθέσεων, είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή λειτουργία της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων από τους servicers και στην προσέλκυση επενδυτών στην αναπτυσσόμενη δευτερογενή αγορά.

Αυτή την επισήμανση έκανε η Aλεξάνδρα Φατσέα, General Manager, Retail/SB Recovery της Intrum Hellas στο συνέδριο της Smith Novak που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Ειδικά για τη δευτερογενή αγορά, η κυρία Φατσέα εκτίμησε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων διαχείρισης, αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα τεθεί προς πώληση στην ελληνική αγορά ποσοστό της τάξης του 10% επί του συνόλου των τιτλοποιήσεων που υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε περίπου 70 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενη στο εγχώριο οικοσύστημα της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, επισήμανε ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες, σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία των εταιρειών διαχείρισης, το σημαντικό στοκ μη εξυπηρετούμενων δανείων, και την επαρκή και καλή πληροφόρηση για τα προς πώληση χαρτοφυλάκια ενώ έδωσε έμφαση στη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στον μετασχηματισμό του πλαισίου διαχείρισης, που χαρακτηρίζεται πλέον από διαφάνεια και ταχύτητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να παραμείνει ισχυρό και μάλιστα στην Intrum βλέπουμε ότι υφίσταται έντονο και για κλαδικά χαρτοφυλάκια, με συναλλαγές ανάλογες με το Tethys, για παράδειγμα σε εταιρείες τροφίμων, στον πρωτογενή τομέα, όπως επίσης και για τα reperforming δάνεια που «θεραπεύονται» μέσω της διαχείρισης και γίνονται ξανά εξυπηρετούμενα.

Όπως σημείωσε, τα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλος όγκος δανείων αυτής της κατηγορίας, καλής ποιότητας, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο πωλήσεων προς όφελος των δανειοληπτών, των επενδυτών και της ελληνικής οικονομίας.

Η κυρία Φατσέα απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στους δανειολήπτες, σημείωσε ότι η Ιntrum παρακολουθεί με προσοχή τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται και ότι μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται αξιοσημείωτη επιδείνωση της συμπεριφοράς των οφειλετών, για δύο λόγους: καταρχάς λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, το οποίο παραμένει θετικό σε σχέση με την ευρωζώνη και παράλληλα, λόγω της προσέγγισης των servicers που έχουν ως στόχο την εύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς φιλικής λύσης και έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία να διαμορφώσουν βιώσιμες λύσεις και να τις προσαρμόσουν σε νέες συνθήκες.

Σχετικα αρθρα

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath

Καύσιμα: Μικρή άνοδος στις τιμές – Αυξάνεται η ζήτηση εν όψει καλοκαιριού

fastpath

Γερμανία: Οικονομία σε ύφεση λόγω αντίξοων παραγόντων στην Ευρώπη

fastpath

ΗΠΑ: «Kατ’ αρχήν» συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

admin