Image default
Ευρώπη

Βρετανία: Συμφωνία για την ένταξή της στο εμπορικό σύμφωνο του Ειρηνικού

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε σε συμφωνία για να ενταχθεί σε ένα εμπορικό σύμφωνο έντεκα χωρών του Ειρηνικού, και γίνεται το πρώτο νέο μέλος από τη δημιουργία του μπλοκ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με νέους εταίρους μετά το διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία συμφώνησε να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διειρηνική Σύμπραξη (CPTPP), σε μια κίνηση για την οποία το γραφείο του ανακοίνωσε πως αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

Το μπλοκ περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, το Μπρουνέι, η Χιλή, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Η βρετανική κυβέρνηση βλέπει την ένταξή της στο μπλοκ ως ώθηση για την οικονομική ανάπτυξη και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Άλλωστε επιδιώκει να οικοδομήσει παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ το 2020 και στρέφεται προς γεωγραφικά απομακρυσμένες, αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Η ένταξη στον εμπορικό συνασπισμό CPTPP βάζει το Ηνωμένο Βασίλειο στο κέντρο μιας δυναμικής και αυξανόμενης ομάδας οικονομιών του Ειρηνικού», ανέφερε ο Σούνακ σε δήλωσή του προσθέτοντας ότι η συμφωνία καταδεικνύει «τα πραγματικά οικονομικά οφέλη από τις ελευθερίες μας μετά το Brexit».

Η χώρα βαθαίνει τις σχέσεις της με την περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού καθώς στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της η Κίνα αποτελεί μια «πρόκληση που θα καθορίσει μια εποχή».

Η ένταξή της θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες διμερείς Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) που έχει συνάψει η Βρετανία με τις περισσότερες χώρες μέλη της CPTPP και προσφέρει στις επιχειρήσεις επιπλέον επιλογές σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να διεξάγουν εμπόριο.

Ο τομέας των υπηρεσιών θα επωφεληθεί επίσης από τη μείωση της διοικητικής γραφειοκρατίας.

Με πληροφορίες από -

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin