Image default
Ευρώπη

Παραμένει στα 60 δολάρια ανά βαρέλι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο θα παραμείνει στα 60 δολάρια, είπαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στα κράτη μέλη ότι το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αποδεικνύεται αποτελεσματικό ώστε να πλήττει το Κρεμλίνο, χωρίς να διαταράσσει την αγορά, και θα παραμείνει προς το παρόν αμετάβλητο.

Ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ δήλωσε σε διπλωμάτες από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπάρχει προθυμία μεταξύ των περισσότερων χωρών της G7 να μειώσουν το όριο αυτή τη στιγμή, αναφέρει το -.

Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αποτέλεσε τη βάση για την επανεξέταση του ανώτατου ορίου, διαπίστωσε ότι ο μηχανισμός έχει επιτύχει τους στόχους του, δηλαδή τη μείωση των εσόδων της Μόσχας και τη συγκράτηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου από την εκτόξευση.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση του οργανισμού ανέφερε ότι το ανώτατο όριο έπληττε την τιμή στην οποία πωλούνταν το ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου.

Η σταθμισμένη μέση τιμή εξαγωγής του ρωσικού αργού διαμορφώθηκε στα 52,48 δολάρια το βαρέλι, εξαιρουμένων των εξόδων μεταφοράς και ασφάλισης. Το αργό πετρέλαιο Urals, το βασικό εξαγωγικό μείγμα της Ρωσίας, πωλούνταν για 45,27 δολάρια στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ποιότητες όπως ESPO, Sakhalin και Sokol, οι οποίες εξάγονται από την Ασία, διαπραγματεύονταν πάνω από το όριο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Η G-7 είχε προηγουμένως συμφωνήσει να επανεξετάσει το επίπεδο τιμών στα μέσα Μαρτίου και η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι στόχος θα πρέπει να είναι να διατηρηθεί το κατώτατο όριο 5% κάτω από τις μέσες τιμές της αγοράς. Σε αυτή τη βάση, μια ομάδα κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Εσθονίας, είχε πιέσει για τη μείωση του ορίου.

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Ισπανία: «Ανοησίες» οι επικρίσεις του Ισραήλ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

admin

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1% το 2024

admin