Image default
Οικονομία

Πιστώσεις σε επιχειρήσεις μόνο με επενδυτική βαθμίδα

Οι ανησυχίες για την ευρωστία των τραπεζικών συστημάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν αυξήσει τη μεταβλητότητα στις αγορές, ενώ ο τελευταίος νέος γύρος επιτοκιακών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες έχει δημιουργήσει «δύο ταχύτητες» στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Από τη μία, οι επιχειρήσεις με επενδυτική βαθμίδα εξακολουθούν να βρίσκουν λόγους για να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις, αν και με υψηλότερο κόστος. Από την άλλη, οι εταιρείες χαμηλής αξιολόγησης βλέπουν πλέον το χρέος τους να χάνει την ελκυστικότητά του.

Δεκαοκτώ αμερικανικές εταιρείες από τον χώρο των blue chips βγήκαν στην αγορά εταιρικού χρέους την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από μια διακοπή έξι ημερών προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Έως τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, εταιρείες, από τη UnitedHealth Group έως τη Marriott International, άντλησαν 21 δισ. δολάρια από την αγορά ομολόγων, όπου όμως οι νέες εκδόσεις είχαν παγώσει από τις αρχές Μαρτίου, με αποτέλεσμα οι εκδόσεις χρέους να αποτιμώνται μόλις στα 4,15 δισ. δολάρια για ολόκληρο τον Μάρτιο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο όγκο από το 2020.

Αυτό έχει να κάνει με τις υψηλές αποδόσεις που ζητούσαν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα εταιρικά ομόλογα. Το επιπλέον premium για το χρέος υψηλού ρίσκου αυξήθηκε ραγδαία την προηγούμενη εβδομάδα, σε υψηλό πενταμήνου, ξεπερνώντας κατά 3,67% το αντίστοιχο για το εταιρικό χρέος στην επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τον δείκτη του -.

Οι οικονομικοί διευθυντές των επιχειρήσεων έχουν πάντως προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη περίοδο περιορισμένης πρόσβασης στην αγορά ομολόγων όσον αφορά την αμερικανική αγορά. Γνωρίζουν επίσης ότι θα χρειαστεί χρόνος έως ότου να υπάρξει νέο κύμα εκδόσεων στην αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης, όπως αναφέρει ο Έλις Φίφερ, γενικός διευθυντής της Raymond James για τις αγορές σταθερού εισοδήματος. «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα χρειαστεί χρόνο» σημειώνει, αναγνωρίζοντας ότι η επικείμενη περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων μπορεί να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο τις νέες ομολογιακές εκδόσεις.

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin