Image default
Ευρώπη

Τους Ρώσους δείχνει η Βουλγαρία για το εσωτερικό εκλογικό χάος

Οι απειλές για βόμβες, που εστάλησαν με - και οδήγησαν αυτή την εβδομάδα στο κλείσιμο εκατοντάδων βουλγαρικών σχολείων που επρόκειτο να λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα για τις εκλογές της 2ας Απριλίου, ήταν υβριδικές επιθέσεις που συνδέονται με τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ.

Σύμφωνα με τον Ιβαΐλο Μίρτσεφ από τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό PP-DB, οι απειλές για βόμβες είχαν έναν σκοπό: να επαναφέρουν τη Βουλγαρία σε κατάσταση φόβου και να μειώσουν περαιτέρω την προσέλευση των ψηφοφόρων.

«Οι απειλές για βόμβες πλήττουν τη δημοκρατική διαδικασία και είναι απίθανο να σταματήσουν σύντομα», έγραψε ο Μίρτσεφ στο Facebook προσθέτοντας  ότι η πιθανή χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις επερχόμενες εκλογές θα προκαλέσει μια «ωρολογιακή βόμβα» που μπορεί να εκτρέψει τη Βουλγαρία από την πολιτιστική της κατεύθυνση και να τη γυρίσει πίσω  όχι μόνο στο παρελθόν της αλλά και στην σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες, το υπουργείο Εσωτερικών εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος στις επερχόμενες εκλογές.

Το υπουργείο θα πραγματοποιήσει επιθεώρηση με φυσική παρουσία κάθε εκλογικού τμήματος το Σάββατο και στη συνέχεια θα υπάρχει συνεχής φύλαξη στο χώρο μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, δήλωσε ο Ντεμερτζίεφ.

Ακόμη και αν υπάρχουν απειλές για εκρηκτικούς μηχανισμούς, δεν υπάρχει τρόπος να τοποθετηθούν στα σχολεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η έρευνα θα φέρει σύντομα οριστικά στοιχεία για την προέλευση αυτών των απειλών», επισήμανε, προσθέτοντας ότι διεξάγεται σε πολλούς χώρους.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι ανησυχίας για το εκπαιδευτικό σύστημα ή τις εκλογές.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν αυτές τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντεμερτζίεφ, ενώ ο Ράντεφ δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν συνιστούν πραγματική απειλή.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μαζί με τις συνεργαζόμενες αρχές, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσουν τις πηγές αυτών των απειλών και να τις εξουδετερώσουν, πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Παρόλο που δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής πραγματική βόμβα σε κανένα από τα σχολεία-στόχους, η Εισαγγελία της Σόφιας άνοιξε υπόθεση τρομοκρατίας.

Την τέταρτη ημέρα των απειλών για βόμβα, παιδιά ηλικίας 12 και 14 ετών έδωσαν ψευδείς συναγερμούς για εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δύο διαφορετικές πόλεις. Η αστυνομία ανέλαβε άμεσα δράση.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin