Image default
Ευρώπη

Το ευρωπαϊκό real estate ο επόμενος αδύναμος κρίκος

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα σήματα κινδύνου από το ευρωπαϊκό real estate υπό τη διπλή απειλή του αυξανόμενου κόστους δανεισμού και μίας επικείμενης ύφεσης.

Οι μετοχές του real estate, ενός άκρως μοχλευμένου κλάδου, αποτελούν τώρα τον πιο «αδύναμο κρίκο» των ευρωπαϊκών αγορών. Αναλυτές της JPMorgan Chase εξέδωσαν νέα προειδοποίηση, λέγοντας ότι μία περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων συνιστά «μεγάλο κίνδυνο», ενώ είχε προηγηθεί η προειδοποίηση της Citigroup ότι η αξία του συγκεκριμένου κλάδου θα μειωθεί κατά το ήμισυ.

Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος κατάφερε να αποφύγει μεγάλες απώλειες τους τελευταίους μήνες, ο δείκτης STOXX 600 Real Estate -που παρακολουθεί 30 εταιρείες έχει καταγράψει πτώση 40% το τελευταίο έτος, χάνοντας 100 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του. Από πλευράς αποτιμήσεων, οι μετοχές του ευρωπαϊκού κλάδου ακινήτων διαπραγματεύονται σε επίπεδα που έχουν να επαναληφθούν από το 2011.

Η ευαλωτότητα του τομέα οφείλεται στη μεγάλη εξάρτησή του από τα επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, που σημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ έχουν ωθήσει στα ύψη το κόστος εξυπηρέτησης χρέους και έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ως προς τη χρηματοδότησή του. Φόβους σκόρπισαν χθες οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις εάν εξομαλυνθεί η κατάσταση στον χώρο των τραπεζών. Παγκοσμίως, δάνεια στο real estate ύψους 175 δισ. δολαρίων θεωρούνται ήδη «προβληματικά», σύμφωνα με το -.

H Bank of America χαρακτήρισε τον κλάδο «τον χειρότερο» στην έρευνα του Μαρτίου, όπου το 45% των διαχειριστών κεφαλαίων έδωσαν θέση underweight, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με αυτό του Φεβρουαρίου.

Αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν μεγαλύτερους κινδύνους στην αγορά ακινήτων για επαγγελματική χρήση, όπου το ποσοστό πληρότητας παραμένει χαμηλό, οι αξίες υποχωρούν και αυξάνονται οι στάσεις πληρωμών χρέους

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin