Image default
Επιχειρήσεις

AΕGEAN: Ξεκινά νωρίτερα το θερινό πρόγραμμα για το 2023 – Θετικά τα πρώτα μηνύματα για τη σεζόν

Μετά από έναν χειμώνα που εξελίχθηκε φέτος καλύτερα του αναμενομένου, όπως άλλωστε φάνηκε και από τις αεροπορικές αφίξεις της Αθήνας, η AEGEAN θέτει πιο ψηλά τον πήχη φέτος φέρνοντας τη σεζόν λίγο νωρίτερα με στόχο, το μεγάλο ζητούμενο για περαιτέρω ανάπτυξη πέραν της υψηλής περιόδου του καλοκαιριού της έντονης εποχικότητας.

Στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης για τη σύμπραξη της AEGEAN με την καναδική CAE για το το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής κ. Δημήτρης Γερογιάννης ανέφερε ότι τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή σεζόν είναι θετικά με τις πωλήσεις «αν και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Μάιο ώστε να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Είναι σημαντικό πάντως ότι η χειμερινή περίοδος φέτος, για την Αθήνα (σ.σ. που είναι και ο προορισμός που δέχεται και την περισσότερη κίνηση από το εξωτερικό στη διάρκεια της χαμηλής περιόδου) κινήθηκε καλύτερα του αναμενομένου. Η τάση που παρατηρήθηκε μετά τους περιορισμούς της πανδημίας για πιο έντονη την επιθυμία του κοινού για ταξίδια, όπως φάνηκε το 2022, φαίνεται ότι εξακολουθεί και τη φετινή χρονιά». Σημειωτέον ότι κατά τις πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσιάζει θετικό πρόσημο, με αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης έναντι της αντίστοιχης περιόδου προ πανδημίας, του 2019, έστω κι αν ο Μάρτιος έκλεισε οριακά θετικός: Η αύξηση του Μαρτίου φέτος σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019 είναι κάτω του 1% λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας με αποτέλεσμα τις ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων.

Για φέτος, η AEGEAN σχεδιάζει να επιχειρεί με 76 αεροπλάνα και να προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019. Το δίκτυο θα καλύπτει 46 χώρες, με 264 δρομολόγια σε 161 προορισμούς από συνολικά 8 βάσεις.

Το νέο κέντρο

Οσον αφορά τη νέα σύμπραξη της ΑEGEAN με την καναδική CAE για το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2023 και θα είναι ο πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένος και σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η κοινοπραξία αποτυπώνεται με τη δημιουργία νέας, κοινής εταιρείας, ενώ η δημιουργία του νέου Εκπαιδευτικού Κέντρο της AEGEAN και της CAE εντάσσεται στη συνολική επένδυση της AEGEAN ύψους 140 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οικοσυστήματος για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Παράλληλα επεκτείνει περαιτέρω το ήδη σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης της CAE, με έναν αριθμό πάνω από 200. Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας, τόσο από το προσωπικό της AEGEAN όσο και τρίτων αεροπορικών.

«Προχωράμε στο δεύτερο βήμα της επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ που ανακοινώσαμε πρίν από δυομιση μήνες. Mε την υπογραφή του joint venture δημιουργείται μία νέα εταιρεία με μία επένδυση που αντιστοιχεί σε 36 εκατ. ευρώ, μέρος της αρχικής επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ. Τα οφέλη για τον όμιλο και τους ανθρώπους του αλλά και συνολικά για τον κλάδο των αερομεταφορών είναι πολυεπίπεδα», ανέφερε ο κ. Γερογιάννης. Ενδεικτικά, για την εταιρεία αποφεύγονται οι χρονοβόρες μετακινήσεις κατ’ ελάχιστον 2 φορές το χρόνο όπου σπαταλώνται πάνω από 5.000 ημέρες των πληρωμάτων, ενώ συνολικά, αποτελεί και σημαντική πηγή ανάπτυξης στον τομέα των αερομεταφορών στην Ελλάδα, αφού εξυπηρετεί και τρίτες εταιρείες. «Δημιουργούμε ένα εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και για τη χώρα, εκπαιδεύοντας τους μελλοντικούς πιλότους και μηχανικούς».

«Είμαι ακόμη πιο χαρούμενος σαν Ελληνοκαναδός που κάνουμε αυτή την κίνηση στην Ελλάδα, η οποία έχει στρατηγική θέση στην περιοχή», ανέφερε χθές από την πλευρά το κ. Nick Leontidis, Group President, Civil Aviation της CAE. «Χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες από τις δύο πλευρές ώστε να βρεθεί η σωστή προσέγγιση. Οι δύο εταιρείες μοιράζονται τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες με πρώτη καταρχάς την ασφάλεια παρέχοντας εκπαίδευση υψηλής τεχνολογίας».

*Στην κεντρική φωτογραφία ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN και ο κ. Nick Leontidis, Group President, Civil Aviation της CAE

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πιστωτική επέκταση άνω των 6,5 δισ. ευρώ ο στόχος για το 2023 – «Ατμομηχανή» τα δάνεια προς επιχειρήσεις

Βοήθεια… έρχονται κόκκινοι φόροι, το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι μισθοί των CEO και ο γάμος της Πύλου

Ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς – Την Τρίτη αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη

Σχετικα αρθρα

Autohellas: Εγκρίθηκε η διανομή καθαρού μερίσματος €0,665/μετοχή

admin

Ελλάκτωρ: Στο προσεχές μέλλον αποφάσεις για Ηλέκτωρ και επιστροφή κεφαλαίου

admin

Autohellas: Τη διανομή καθαρού μερίσματος €0,665/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

admin

ΟΛΠ: Συμμετοχή στην 1η Έκθεση «Logistics & Transports Expo»

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καθαρά κέρδη στα €116 εκατ. το 2023

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κέρδη 116 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες

admin

Στην Howden ο Σάββας Μυρίδης, ενισχύεται το Marine

admin

Η Space Hellas “Advanced Services Deployment Partner” της Dell Technologies

admin

Space Hellas: Πιστοποίηση «Advanced Services Deployment Partner» από τη Dell

admin

Ανδρομέδα: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή

admin

Στον Πόρο η έκτη περιβαλλοντική απόΔραση του ομίλου Attica

admin

Απόστολος Βακάκης: Η Jumbo εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates

admin