Image default
Τοις Μετρητοίς

Mytilineos: Ισχυρά τα περιθώρια ανόδου της μετοχής

Οι γνωστές ιαχές των “sellers” υπό το άκουσμα του ήχου από τα πολιτικά πολεμικά τύμπανα των επερχόμενων εθνικών εκλογών έχουν μεν επηρεάσει πτωτικά ένα μεγάλο κομμάτι από τις τιμές των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών αλλά όχι όλες.

Υπάρχουν όμιλοι οι οποίοι αντιστέκονται σθεναρά ατενίζοντας το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, πατώντας πάνω στα ισχυρά αναπτυξιακά θεμέλια που έχτισαν τα θηριώδη οικονομικά επιτεύγματα του 2022.

Ένας από αυτούς είναι και ο όμιλος Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να παίξει άνετα συνειρμικά τον ρόλο του “ελέφαντα” εναντία στις στρατιές των ξεσηκωμένων “μυρμηγκιών” – υποτιμητικών κερδοσκόπων (short sellers), όπου στο ανέκδοτο που παραθέτω παρακάτω με το συνεχόμενο ανοδικό του βαρύ βηματισμό χάλαγε τις φωλιές τους.

Όλα λοιπόν συνέβησαν στη ζούγκλα με τον ελέφαντα να περνάει κάθε μέρα περπατώντας και να γκρεμίζει τις μυρμηγκοφωλιές προκαλώντας στο πέρασμά του μεγάλη αναστάτωση και καταστροφή. Τα μυρμήγκια απηυδισμένα από τις συνεχείς διελεύσεις του ελέφαντα αποφασίζουν να κάνουν ένα μεγάλο πολεμικό συμβούλιο για να δούνε τι θα πράξουν.

Μαζεύονται λοιπόν όλοι οι αρχηγοί, παραρχηγοί και υπαρχηγοί σε ένα μεγάλο κύκλο και αρχίζουν και συζητάνε το σχέδιο εξόντωσης του ελέφαντα. Μετά από ένα ολονύκτιο συμβούλιο αποφασίζουν τελικά να στήσουν ενέδρα στον ελέφαντα πάνω στην ψηλή συκιά. Μόλις θα πέρναγε ο ελέφαντας από κάτω θα του την έπεφταν μαζί όλα τα εκατοντάδες χιλιάδες μυρμήγκια της ζούγκλας με σκοπό να τα κάνουν λαμπόγυαλο γονατίζοντάς τον από τα δαγκώματα (συνεχόμενες πωλήσεις).

Την επόμενη μέρα θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιό τους όλα τα μυρμήγκια την έχουν στημένη στην ψηλή συκιά και περιμένουν να περάσει ο ελέφαντας. Έτσι όπως πέρναγε λοιπόν ο ελέφαντας από κάτω γκάπ.. γκούπ.. γκάπ.. γκούπ.. γκάπ.. γκούπ πέφτουν με μιας όλα τα μυρμήγκια στην πλάτη του.

Ο ελέφαντας τότε με μια δυνατή του κίνηση τινάζει βιαστικά τη ράχη του και μονομιάς όλα τα μυρμήγκια σωριάζονται φαρδιά πλατιά στο έδαφος. Όμως ένα και μοναδικό μυρμήγκι, το πιο γενναίο, έχει μείνει γραπωμένο κάτω από το λαιμό του ελέφαντα.

Τότε ακούγεται από κάτω μια τσιριχτή φωνή… “Πνίξτον Μήτσοοο! Πνίξτον!!”

Ο όμιλος Mytilineos λοιπόν όχι μόνο δεν ενοχλήθηκε διόλου από τους short sellers, οι οποίοι λόγω του όλου κλίματος στην αγορά προσπαθούσαν να κατεβάσουν την τιμή της μετοχής για να τη μαζέψουν φθηνότερα, αλλά στην πορεία, όπως φαίνεται και στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα, τους πέταξε όλους εκτός πραγματοποιώντας νέα ιστορικά υψηλά στα 25,92 ευρώ. Η ανάλυση μάλιστα δείχνει ότι μετά την πλάγια σταθεροποίηση που έκανε ανάμεσα στο εύρος διακύμανσης των 25,50 με 23,10 ευρώ, με συνολικό όγκο συναλλαγών άνω των 14 εκατ. μετοχών, για να “χωνέψει” τη μεγάλη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 13,30 ευρώ είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί ένα νέο κύμα ανόδου προς την περιοχή των 28 με 30 ευρώ.

Για τα θεμελιώδη τώρα τι να πούμε; Όταν ο όμιλος κατάφερε να θριαμβεύσει σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον σπάζοντας το φράγμα στις πωλήσεις των 6 δισ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να εκτοξεύονται στα 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021 προκαλώντας έτσι μια αύξηση της τάξεως του +187% δεν έχεις και πολλά να προσθέσεις παρά μόνο να περιμένεις τις πρώτες ενδείξεις για το 2023.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίoς πάντως έχει ήδη θέσει ως στόχο για το 2023 το πέρασμα της κερδοφορίας EBITDA πάνω από το 1 δισ. ευρώ … κατ’ ελάχιστο.

Στο μεταξύ η τελευταία ανάλυση που έχει προστεθεί στο επενδυτικό πάνθεον των οίκων είναι της Edison, με τον αναλυτή της να τονίζει ότι το περιθώριο ανόδου της μετοχής είναι αρκετά μεγάλο μιας που τελεί ακόμα υπό χαμηλούς πολλαπλασιαστές σε σχέση με τον μέσο όρο του ανταγωνισμού.

Είναι μάλιστα ένα ισχυρό δεδομένο που μπορεί άνετα να προσθέσει άλλα 11 ευρώ στην τιμή της μετοχής, προσεγγίζοντας έτσι την πραγματική της αξία που εντοπίζεται στο επίπεδο των 35 με 40 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

March 31, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η ναυαρχίδα του ομίλου Mytilineos

admin

Όταν οι “φίλοι” προτείνουν να μείνουμε στο σκοροφαγωμένο καναπέ

admin

Εδώ το πάρτι κρατάει 2 δεκαετίες. Εμείς;

admin

Άντε πιάσ’ τους

admin

Austriacard: Τριπλασίασε τη καθαρή της κερδοφορία

admin

ΔΕΗ: Με τα δύο πόδια στην τηλεπικοινωνιακή αγορά μέσω της οπτικής ίνας

admin

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Τρ.Πειραιώς ;

admin

Ελληνικά Χρηματιστήρια: Εκρηκτική η άνοδος του συνολικού τζίρου των συναλλαγών

admin

Τράπεζες: Το ξεφάντωμα έφερε κόπωση

admin

Χρυσός το κακάο

admin

Οι αγορές δε δείχνουν προς το παρόν να θέλουν να διορθώσουν

admin

Ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να σας κάνουν εκατομμυριούχο;

admin