Image default
Αγορές

Wall Street: Το καλύτερο τρίμηνο του Nasdaq από το 2020

Wall Street: Το καλύτερο τρίμηνο του Nasdaq από το 2020

Με ράλι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής (31/3) στη Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να σημειώνει την μεγαλύτερη τριμηνιαία ποσοστιαία άνοδο από το β’ τρίμηνο του 2020. Παράλληλα, τα «σημάδια» μείωσης του πληθωρισμού ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα μπορούσε να τερματίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,26% στις 33.274,15 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,36% στις 4.105,80 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,74% στις 12.221,91 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, λαμβάνοντας ώθηση από το «άλμα» του Nasdaq που ξεπέρασε το 15%.

Τα κέρδη των δεικτών για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήρθαν παρά το απότομο ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών πρόσφατα, μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών (Silicon Valley Bank και Signature Bank) στις αρχές του μήνα που «φεύγει».

Τα τριμηνιαία κέρδη του Nasdaq είναι της τάξεως του 16,77%, με τον S&P 500 να ακολουθεί με άνοδο 7,03% ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά κατά 0,38. Για τον Μάρτιο, S&P 500 και Nasdaq κέρδισαν 3,51% και 6,69% αντίστοιχα ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,89%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 3,2%, ο S&P 500 σχεδόν 3,5% και ο Nasdaq με κέρδη σχεδόν 3,4%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης για τις τιμές προσωπικής κατανάλωσης -ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό- επιβράδυνε στο 5% το Φεβρουάριο από 5,3% τον Ιανουάριο, υποχωρώντας σε χαμηλό άνω των 18 μηνών. Η ετήσια άνοδος στον δομικό δείκτη που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, επιβράδυνε στο 4,6% από 4,7% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% το Φεβρουάριο, μετά την άνοδο του Ιανουαρίου κατά 0,6%. Μηνιαία αύξηση 0,3% σημείωσε και ο δομικός δείκτης μετά από άνοδο 0,5% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του - περίμεναν ο δείκτης να εμφανίσει μεγαλύτερη άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Παράλληλα, τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν άλμα 2,0% στις δαπάνες αντί για 1,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για άνοδο 0,3%.

Πέμπτος διαδοχικός μήνας απωλειών για το πετρέλαιο

Στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα Μαρτίου έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, αυτή η ανοδική αντίδραση δεν ήταν αρκετή ώστε να αποφευχθούν οι ισχυρές απώλειες σε επίπεδο μήνα και τριμήνου, με τον Μάρτιο να είναι ο πέμπτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας για τον «μαύρο χρυσό».

Πιο αναλυτικά, το αργό πετρέλαιο WTI παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,30 δολάρια ή 1,8% στα 75,67 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, για τον Μάρτιο υποχώρησε κατά 1,8% ενώ οι απώλειες τριμήνου έφτασαν το 5,3%. Αντίστοιχα, το  Brent Μαΐου σημείωσε άνοδο 50 σεντς, ή 0,6% την Παρασκευή, κλείνοντας στα 79,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαρτίου. Σε επίπεδο μήνα, όμως, το Brent έκλεισε με πτώση 4,9%, ενώ το πρώτο τρίμηνο με απώλειες 7%.  Σε εβδομαδιαία βάση, το αργό ενισχύθηκε κατά περίπου 8% και το Brent κατά 6%.

Πλέον, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συνεδρίαση των μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων του (OPEC+) την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι στις 3 Απριλίου τα μέλη του OPEC+ συνεδριάζουν με θέμα την πολιτική για την παραγωγή πετρελαίου που έχουν σε ισχύ.

«Έλαμψε» ο χρυσός

Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα για τον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει την ημέρα με απώλειες, αλλά να καταγράφει ισχυρή άνοδο στα υπόλοιπα επίπεδα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Ιουνίου σήμερα έχασε 0,6% ή 11,50 δολάρια και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.986,20 δολάρια ανά ουγγιά. Ωστόσο, τα κέρδη για τον Μάρτιο έφτασαν το 8,1% και για το τρίμηνο το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε κατά 8,8%.

Το ασήμι παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1% στα 24,23 δολάρια η ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε στα 4,0885 δολάρια η λίβρα.

 • WALL STREET ΗΠΑ
 • τεχνολογικός δείκτης
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός
 • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

  Σχετικα αρθρα

  Διατηρείται το αρνητικό μομέντουμ στις ευρωαγορές- Απώλειες στο άνοιγμα

  admin

  Ασιατικές αγορές: Μικτά πρόσημα ενόψει ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό

  admin

  «Φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί της Wall Street

  admin

  Πτώση στις ευρωαγορές μετά το πολυετές υψηλό του γερμανικού ομολόγου

  admin

  Με μικτά πρόσημα κάνει «ποδαρικό» στην εβδομάδα η Wall Street

  admin

  Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Στο επίκεντρο τα επιτόκια

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Περιμένοντας… πληθωρισμούς

  admin

  Η χειρότερη εβδομάδα από το Μάρτιο για τη Wall Street

  admin

  Ευρωαγορές: Κλείνουν με απώλειες την εβδομάδα λόγω των κεντρικών τραπεζών

  admin

  Wall Street: Μικρές «αναλαμπές» στο κλείσιμο μιας «κόκκινης» εβδομάδας

  admin

  Τα επιτόκια «βαραίνουν» τις ευρωαγορές- Απώλειες στο άνοιγμα

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Καταλυτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας

  admin