Image default
Ευρώπη

Εισαγγελική παρέμβαση για την εξαγορά της Credit Suisse από UBS

Οι εισαγγελείς της Ελβετίας διερευνούν την ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση εξαγορά της Credit Suisse Group AG από την UBS.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει επικοινωνήσει με τις εθνικές και τοπικές αρχές και «εξέδωσε εντολές έρευνας» για να αναλύσει και να εντοπίσει εάν έλαβαν χώρα ποινικά αδικήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, στην οποία εμπλέκονταν επίσης η κυβέρνηση, η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή, Finma και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, όπως ανακοινώθηκε.

«Λόγω της συνάφειας των γεγονότων, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα θέλει να εκπληρώσει προληπτικά την εντολή και την ευθύνη του να συνεισφέρει σε ένα καθαρό ελβετικό οικονομικό κέντρο», είπε η εκπρόσωπος.

Εκπρόσωποι της Credit Suisse, της UBS και του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές παρενέβησαν για να κανονίσουν τη συγχώνευση πριν από δύο Σαββατοκύριακα, αφού οι πελάτες της Credit Suisse, ανησυχώντας για την οικονομική της υγεία, άρχισαν να την εγκαταλείπουν μαζικά. Κυβερνητικά στελέχη και ρυθμιστικές αρχές είπαν ότι η εξαγορά ήταν η μόνη επιλογή. Υποστήριξαν ότι μία κατάρρευση της Credit Suisse θα προκαλούσε οικονομική κρίση όχι μόνο στη χώρα αλλά και πιθανότατα παγκοσμίως.

Η UBS θα καταβάλλει περισσότερα ερισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την Credit Suisse. Για να διευκολυνθεί η συμφωνία, η ελβετική κυβέρνηση είπε ότι θα παράσχει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναχαιτίσει κάποιες ζημίες που θα μπορούσε να υποστεί η UBS αναλαμβάνοντας την τράπεζα.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας παρέχει επίσης περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας στην UBS για να διευκολύνει τη συμφωνία.

Η εξαγορά έχει προκαλέσει κριτική από πολλές πλευρές. Οι μέτοχοι της Credit Suisse παραπονέθηκαν ότι τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα ψήφου για τη συγχώνευση, ενώ οι κάτοχοι ομολόγων «ΑΤ1» της Credit Suisse αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων είδαν την αξία της επένδυσής τους να μηδενίζεται και τονίζουν ότι στοχοποιήθηκαν άδικα.

Σε τραπεζικές χρεοκοπίες ή διασώσεις είναι συνηθέστερο πρώτα οι μέτοχοι να υποστούν ζημιές και μετά οι ομολογιούχοι.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης ερωτηματικά σχετικά με την απόφασή της να ψηφίσει βιαστικά νέους νόμους για να διευκολύνει τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να πραγματοποιηθεί αυτή χωρίς ψηφοφορία των μετόχων.

Μετά την εξαγορά, η UBS θα διαχειρίζεται περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία, περισσότερα από τους αντιπάλους των ΗΠΑ όπως η Morgan Stanley. Θα πρέπει να απορροφήσει το προσωπικό της Credit Suisse, περικόπτοντας πιθανώς χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελβετία και στο εξωτερικό, και θα πρέπει να συρρικνώσει την προβληματική επενδυτική τραπεζική δραστηριότητα της τράπεζας.

Η συγχώνευση άφησε επίσης την Ελβετία, μια χώρα με μακρά παράδοση στην εξυπηρέτηση των πλουσίων σε όλο τον κόσμο, με μια μεγάλη τράπεζα που οι αναλυτές είπαν ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να διασωθεί εάν αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον.

Σχετικα αρθρα

Ερντογάν: Το πιο επείγον ζήτημα ο πληθωρισμός- «Θα πέσει, όπως τα επιτόκια»

admin

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin