Image default
Οικονομία

Αύξηση επιτοκίων: Νέα προσπάθεια στήριξης των δανειοληπτών

Η αύξηση των ρυθμίσεων δανείων, η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών αλλά και μία πιο γενναία αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων είναι μερικά από τα ζητήματα που θα βρεθούν εκ νέου στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών με τους τραπεζίτες.

Η ανοδική πορεία των επιτοκίων επιβαρύνει όλο και περισσότερο τους δανειολήπτες με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Ζήτημα για το οποίο με βάση τις δηλώσεις κεντρικών ευρωπαίων τραπεζιτών δεν έχουν ακόμα οι «τίτλοι τέλους». Το συγκεκριμένα θέμα φαίνεται να προβληματίζει και πάλι το οικονομικό επιτελείο αν και τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ στενά. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, υπάρχει ο κίνδυνος τα δάνεια που επιδοτούνται, αν και ενήμερα, να θεωρηθούν δυνητικά κόκκινα, δηλαδή ότι θα κινδυνεύσουν να κοκκινήσουν. Στην περίπτωση αυτή διογκώνεται ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθεια των τελευταίων ετών να μειωθούν φέρνοντας τα σε ποσοστό κάτω από 10%.

«Αν πάμε να διευρύνουμε την γκάμα των ευάλωτων, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσουμε ουσιαστικά τους πολίτες που πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων» δήλωσε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Πρέπει συνεπώς να ματσάρουμε όσο είναι εφικτό τα ευάλωτα νοικοκυριά, διευρύνοντας την γκάμα αυτών, να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη και αυτό να καλύπτει τους πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη και ήδη υφίστανται σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού τους» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Αυτό το διάστημα οι τράπεζες σε συνεργασία με την αρμόδια εποπτική αρχή μελετούν τα πιθανά σενάρια προκειμένου να συζητηθούν στη νέα συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες αυτή την εβδομάδα. «Είναι εναλλακτικές πρωτοβουλίες που ψάχνουμε κυρίως στο τραπεζικό σύστημα οι οποίες να είναι αποδεκτές από τις ρυθμιστικές και τις εποπτικές αρχές με τέτοιο τρόπο που να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το μήνα Φεβρουάριο, το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 3,98% όταν το επιτόκιο για την απόκτηση κατοικίας στην ευρωζώνη κυμαίνεται από 2,77% έως 3,45%.

Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου σε ποσοστό 50% για ευάλωτους δανειολήπτες στη μηναία δόση από τις 4 συστημικές τράπεζες. Από την τελευταία συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες είχε προκύψει ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η καταβολή των πρώτων επιδοτήσεων σε  περισσότερους από 1.500 ενήμερους ευάλωτους δανειολήπτες που έχουν πάρει έγκριση. Παράλληλα, περισσότεροι από 25.000 δανειολήπτες έχουν ενημερωθεί μέσω e-mail ή τηλεφωνικά προκειμένου να προχωρήσουν τη διαδικασία και να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους.

Σχετικα αρθρα

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Χ. Θεοχάρης: Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

ΣΔΙΤ: Ωριμάζουν έργα αξίας 7 δισ. ευρώ, σε εξέλιξη επιπλέον επενδύσεις 2,5 δισ. – Όλη η λίστα

admin