Image default
Οικονομία

Με «κέρδη» 332 εκατ. ο ΕΦΚΑ από τον νέο κατώτατο μισθό

Οφέλη και ζημίες μετράνε στον ΕΦΚΑ από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά (667 ευρώ καθαρές αποδοχές).

Από τη μία πλευρά, εκτιμάται ότι θα προκύψει αύξηση εσόδων, λόγω των υψηλότερων εισφορών που θα καταβάλλονται εφεξής από τους 585.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές. Από την άλλη, όμως, υπολογίζεται ότι θα προκύψει σημαντική επιβάρυνση για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τ. ΟΑΕΔ) εξαιτίας της αύξησης, που συμπαρασύρει μια σειρά από παροχές, με πιο σημαντική το επίδομα ανεργίας.

Τα στοιχεία που αναδεικνύονται μέσω της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε για να εφαρμοστεί και τυπικά η αύξηση στις βασικές αποδοχές από την 1η Απριλίου (780 ευρώ βασικός μισθός και 34,84 ευρώ βασικό ημερομίσθιο), είναι αποκαλυπτικά:

Υπολογίζεται ότι το συνολικό ύψος της αύξησης των εσόδων θα ανέλθει στα 476 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή, όμως, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν απώλειες, λόγω της καταβολής αυξημένων επιδομάτων, που θα φτάσουν στα 144 εκατ. ευρώ. Ακόμα και έτσι, όμως, το τελικό πρόσημο για τα έσοδα του ΕΦΚΑ αναμένεται να είναι θετικό κατά σχεδόν 332 εκατ. ευρώ.

Υπό προϋπόθεση

Όλα τα παραπάνω φυσικά προϋποθέτουν ότι θα διατηρηθεί σταθερά πτωτικό το ποσοστό της ανεργίας, με παράλληλη τόνωση της απασχόλησης κατά το τρέχον έτος. Άλλωστε, στις βασικές παραδοχές που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο -και έχουν αποτυπωθεί επίσημα στον προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς- υπολογίζεται ότι η ανεργία, αλλά και η απασχόληση θα κινηθούν ελαφρώς πτωτικά. Ακριβέστερα για το 2022 η εκτίμηση είναι ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 10,7%, ενώ για το τρέχον έτος θα περιοριστεί στο 10,6%, δηλαδή ελάχιστα χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. H απασχόληση υπολογίζεται ότι αυξήθηκε 4,7% το 2022 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 0,2% το 2023.

Ασφαλώς, τα δεδομένα αυτά μπορεί να μεταβληθούν, μιας και υπάρχουν ακόμα σημαντικές παράμετροι για να καθορίσουν τη συνολική πορεία της αγοράς εργασίας για φέτος.

Μένει να αποτυπωθεί, για το επόμενο δίμηνο τουλάχιστον, το πώς θα επιδράσουν στις προσλήψεις και στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα οι βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου. Με δεδομένο ότι συμπίπτουν χρονικά με την έναρξη και της θερινής τουριστικής περιόδου, αποτελεί ξεχωριστό ζητούμενο να φανεί ποιο θα είναι το μέγεθος της επίδρασής τους, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, δηλαδή στα

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin